Εργασία από το σπίτι: 5 τρόποι να εξισορροπήσετε παιδιά και εργασία

Εργασία από το σπίτι: 5 τρόποι να εξισορροπήσετε παιδιά και εργασία

Εάν έχετε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών, ασφαλώς γνωρίζετε πολύ καλά τη δυσκολία να εξισορροπήσετε την εργασίας από το σπίτι μαζί με τη φροντίδα των παιδιών σας. Και οι δύο δραστηριότητες απαιτούν την προσοχή σας. Όμως, τις περισσότερες φορές, το χαμόγελο των παιδιών είναι αυτό που κερδίζει.

Έχοντας μία σωστή στρατηγική, ώστε να ισορροπήσετε μεταξύ της φροντίδας των παιδιών και της εργασίας σας, θα αποκομίσετε τεράστια οφέλη. Και εσείς και τα παιδιά σας. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν οι γονείς το πρόβλημα «εργασία και παιδί στο σπίτι».

Δώστε τους τη δική τους εργασία.

Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν πράγματα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν μπορούν να ολοκληρώσουν μια διαδικασία μόνα τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους αναθέσετε να μαζέψουν τα πλυμένα ρούχα ή να τακτοποιήσουν τα βιβλία στα ράφια ανάλογα με το μέγεθός τους.

Γίνεται δημιουργικοί.

Μία ωραία ιδέα, που δεν χρειάζεται την δική σας επίβλεψη, είναι η ζωγραφική. Δώστε τους χαρτί, χρωματιστά μολύβια και μαρκαδόρους και αφήστε τα να ζωγραφίσουν, να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους και γιατί όχι, να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα παιχνιδιού κάθε ώρα.

Ακόμη και 10 λεπτά αφιερωμένα αποκλειστικά στο παιδί είναι αρκετά για να τα καθησυχάσουμε και να ξέρουν ότι δεν τα έχουμε ξεχάσει. Τα περισσότερα παιδιά παίζουν μόνα τους, απλώς χρειάζονται μία υπενθύμιση.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Το διαδίκτυο μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε πρόσβαση σε αμέτρητα παιδικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία του κάθε παιδιού. Όμως, μη ξεχνάμε και τα όμορφα -αν και λίγο ξεπερασμένα- παζλ, που δίνουν την ευκαιρία στο παιδί σας να περάσει όμορφα την ώρα του. Σκεφτείτε την ικανοποίηση του και τη χαρά του όταν το ολοκληρώσει μόνο του!

Επιτρέψτε του να δει εκπαιδευτικά προγράμματα στην τηλεόραση.

Όταν ο χρόνος που βλέπουν τηλεόραση είναι περιορισμένος και οι εκπομπές είναι ποιοτικές και κατάλληλες για τα παιδιά, είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος απασχόλησης και μία ευκαιρία να πλουτίσουν τις γνώσεις τους. 

Όλες αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, όμως όλα εξαρτώνται από το χαρακτήρα του κάθε παιδιού, από τις συνθήκες της κάθε οικογένειας και από τον χρόνο που έχει ο κάθε γονιός στη διάθεσή του.

Χωρίς άγχος, με αγάπη και καλή διάθεση ας προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη «συμβίωση» εργασίας – παιδιού, σε μία ευχάριστη και εποικοδομητική παραμονή στο σπίτι.