Φωτογραφίες του μωρού στο facebook.

Φωτογραφίες του μωρού στο facebook.

«Είναι σωστό να δημοσιεύουμε φωτογραφίες του μωρού μας στο facebook ή ακόμη και να δημιουργήσουμε μία δική του σελίδα»;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:Είτε το μωρό σας μόλις άρχισε να χαμογελά, είτε έχει αρχίσει να βγαίνει το πρώτο δοντάκι του, θα ανυπομονείτε χωρίς αμφιβολία να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους φίλους και την οικογένειά σας. Και ενώ σκέφτεστε τι καλύτερο μέσο από το facebook, ίσως πρέπει να σκεφτείτε λίγο πιο σοβαρά το θέμα αυτό με τις φωτογραφίες του παιδιού στους δικτυακούς τόπους και τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης.

Συγχαρητήρια αν σκεφτήκατε δύο φορές πριν «ανεβάσετε» τις φωτογραφίες του μικρού σας στο facebook. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το κάνετε αλλά προσέξτε:

Κρατήστε τις πληροφορίες σας ιδιωτικές. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να τις διαβάσουν μόνον οι φίλοι σας. Πηγαίνετε στο μενού του λογαριασμού σας, στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε «Απόρρητο». Επίσης, αν έχετε smartphone, απενεργοποιήστε την υπηρεσία που επιτρέπει να βρίσκουν που ακριβώς είστε. Με αυτόν τον τρόπο τα άγνωστα πρόσωπα δεν θα μπορούν να δουν τις οικογενειακές σας φωτογραφίες, ούτε θα ξέρουν ότι είστε στο πάρκο με το μωρό σας μία συγκεκριμένη στιγμή.

Δημοσιεύστε ελάχιστα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν θέλετε να βάλετε τις φωτογραφίες του παιδιού σας στο facebook, μη γράψετε τη διεύθυνση του σπιτιού σας στο προφίλ σας, ακόμη και αν μόνο οι φίλοι σας μπορούν να τη δουν. Δεν χρειάζεται να ξέρουν όλοι ακριβώς τον δρόμο και τον αριθμό του σπιτιού σας. Αφήστε τους γνωστούς και φίλους να σας πάρουν πρώτα τηλέφωνο και μετά να σας επισκεφτούν.

Ελέγξτε ξανά τη λίστα των φίλων σας. Είναι σίγουρο ότι θέλετε να δείξετε το μωρό σας στους παλιούς συμμαθητές και φίλους σας. Αν όμως υπάρχει στη λίστα των φίλων, κάποιο άτομο που δεν γνωρίζετε από κοντά και που γίνατε φίλοι στο διαδίκτυο, διαγράψτε το όνομά του από τη λίστα σας, πριν δημοσιεύσετε φωτογραφία του παιδιού σας. Μπορεί να είναι υπέροχα άτομα, αλλά αφού δεν τα γνωρίζετε δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε ένα τέτοιο ρίσκο.

Επιλέξτε προσεκτικά τις φωτογραφίες σας. Η φωτογραφία από το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι ανεκτίμητη για σας. Αλλά είναι καλύτερα να μένει στην οικογένεια, παρά να τη μοιράζεστε με τους φίλους σας στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε το μωρό σας μία ημέρα δεν θα είναι πλέον μωρό! Σκεφτείτε τον εαυτό σας στα 12 - 13 χρόνια σας. Πόσο σας έκαναν να αισθάνεστε αμηχανία οι γυμνές μωρουδίστικες φωτογραφίες σας όταν κάνατε μπάνιο ή σας άλλαζαν την πάνα! Κρατήστε τες λοιπόν μακριά από το διαδίκτυο.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε δική του σελίδα στο facebook. Χωρίς αμφιβολία, θα είναι πιο εύκολο για την οικογένειά σας και τους φίλους σας να παρακολουθούν εσάς και το μωρό σας στο ίδιο προφίλ. Κάποια ημέρα το παιδί σας θα θελήσει να δημιουργήσει το δικό του προφίλ στο διαδίκτυο και τότε θα αποφασίσει και αυτό τι θέλει να βλέπουν οι φίλοι του και τι θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του.

Ασφαλώς το διαδίκτυο είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας, αλλά πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους του.