Γιατί η άσκηση στην περίοδο της εγκυμοσύνης ωφελεί πολύ και το μωρό μας!

Γιατί η άσκηση στην περίοδο της εγκυμοσύνης ωφελεί πολύ και το μωρό μας!

Ο καλύτερος λόγος για να γυμνάζεται η μέλλουσα μητέρα, είναι ότι η άσκηση θα κάνει πολύ καλό και στο μωράκι της. Όλοι γνωρίζουμε ότι μισή ώρα άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι πολύ σημαντική για την καλή μας υγεία. Όμως ξέρατε ότι πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι επίσης σημαντική για την υγεία του μωρού σας;

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι «ότι κάνετε για σας, το κάνετε και για το μωρό σας». Και συνεχίζουν «οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση έχει οφέλη για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση και των δύο σας.

Καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σε μία μελέτη το 2013, στον Καναδά, οι ερευνητές συνέκριναν τη γνωστική ανάπτυξη δύο ομάδων από νεογέννητα μωράκια. Τα μωρά της πρώτης ομάδας είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν τουλάχιστον 20 λεπτά μέτριας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση (περπάτημα ή τρέξιμο) τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα. Τα μωρά της άλλης ομάδας είχαν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές συνέκριναν πως οι εγκέφαλοι όλων των μωρών ανταποκρίθηκαν στον ήχο, ένα μήνα μετά τη γέννησή τους, πράγμα το οποίο είναι μέτρο της γνωστικής ανάπτυξης. Τα μωρά λοιπόν που οι μητέρες τους είχαν γυμναστεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν πιο ώριμη λειτουργεία του εγκεφάλου, από εκείνα που είχαν γεννηθεί από λιγότερο ενεργές μητέρες.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το πλεονέκτημα αυτό της ανάπτυξης του εγκεφάλου, συνεχίζουν να το μελετούν, αλλά είναι πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα. Ότι και αν διαπιστώσει η εν εξελίξει έρευνα, ακόμη και μία μικρή ώθηση στο πνευματικό δυναμικό του εμβρύου, ακούγεται καλό.

Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011, ερευνητές εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία των εγκύων και των μωρών τους. Διαπίστωσαν ότι η αεροβική δραστηριότητα επηρεάζει τα μωρά με τον ίδιο τρόπο που βοηθά τις μητέρες τους.

Οι γυναίκες, στην έρευνα αυτή, είχαν διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αλλά οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα έμβρυα των εγκύων που γυμνάζονταν 30 λεπτά την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερους παλμούς, σημάδι καλής υγείας της καρδιάς. Και επίσης όταν εξέτασαν τα μωράκια ένα μήνα μετά τη γέννησή τους, βρήκαν ότι ο καρδιακός παλμός τους ήταν χαμηλότερος και καλύτερη η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, γεγονός το οποίο δείχνει ότι το νευρικό τους σύστημα ελέγχει καλύτερα την καρδιά τους.

Αν το αποτέλεσμα αυτό, ότι δηλαδή η άσκηση προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία, υποστηριχτεί από περαιτέρω έρευνα, τότε θα μπορούμε να υποστηρίξουμε με σιγουριά ότι η υγιής καρδιαγγειακή δραστηριότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την υγεία του μωρού στο μέλλον.

Καλύτερο βάρος στη γέννηση

Άλλη μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που ήταν δραστήριες στην εγκυμοσύνη τους, έφεραν στο κόσμο τα μωρά τους με καλό και υγιές βάρος. Αν και όλα τα μωράκια, στη συγκεκριμένη μελέτη γεννήθηκαν με καλό βάρος, αυτά που η μητέρα τους γυμναζόταν γεννήθηκαν λίγο πιο αδύνατα από τα άλλα.

Αυτό το υγιέστερο βάρος γέννησης, επιτρέπει στην μητέρα να αναρρώσει καλύτερα και πιο γρήγορα, να περιορίσει τα επίπεδα του σακχάρου και να κάνει τα μωρά λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη. Και όπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες τα μωρά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας στην μετέπειτα ζωή τους.

Οι περισσότερες από τις μελέτες αυτές έγιναν σε μικρό αριθμό ατόμων. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν και να εξετάζουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εγκύων για να έχουν καλύτερα και πιο αξιόλογα αποτελέσματα. Αλλά χωρίς καμία αμφιβολία είναι καλό να τις λαμβάνουμε υπόψη, ειδικά επειδή ενθαρρύνουν τις γυναίκες να είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.