Η αγάπη ανθίζει ανάμεσα σε σας και το παιδί σας

Η αγάπη ανθίζει ανάμεσα σε σας και το παιδί σας

Αν πείτε σε μία μέλλουσα μητέρα, ότι σε λίγο καιρό θα αγαπήσει όσο ποτέ πριν, μπορεί και να μην καταλάβει τι της λέτε.

Όμως είναι πολύ πιθανόν να παραδεχτεί ότι: «ήταν σαν να μην ζούσα πριν αντικρύσω το μωρό μου»!

Ο δεσμός μεταξύ του γονέα και του παιδιού είναι ένας από τους ισχυρότερους στη φύση. Οι έρωτες έρχονται και φεύγουν, αλλά από τη στιγμή που έχετε δεθεί με το μωρό σας είναι κάτι που θα κρατήσει σε όλη τη ζωή σας.

Η αγάπη που νιώθετε γι’ αυτό, δεν είναι μόνο πνευματική ή πολιτιστική, είναι ένα βασικό στοιχείο του εαυτού σας. Είτε είστε η μαμά, ή ο μπαμπάς, ή θετός γονέας είστε έτοιμες να σχηματίσετε ισχυρούς δεσμούς με το παιδί και το παιδί είναι εξίσου έτοιμο να συνδεθεί μαζί σας.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες και οι ειδικοί για την ανάπτυξη του παιδιού έχουν αποκαλύψει συναρπαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνδεση αυτή γονέων και παιδιών. Τα ευρύματά τους βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί τα μωρά είναι τόσο εθιστικά και γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα παιδιά μας ακόμη και όταν μεγαλώσουν, ξεχνώντας καβγάδες και προβλήματα. Ο δεσμός με το παιδί σας θα αλλάξει με τα χρόνια αλλά δεν θα ξεθωριάσει ποτέ.

Εγκυμοσύνη: αγάπη πριν την πρώτη ματιά

Μην εκπλαγείτε αν καταλάβετε ότι αγαπάτε το μωρό σας πριν το γνωρίσετε. Οι γονείς που περιμένουν το μωράκι τους, κατακλύζονται από ένα ισχυρό μίγμα συναισθημάτων και προσδοκιών, που θα βοηθήσουν αργότερα στη σχέση με το παιδί τους.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ισχυρές ορμόνες θέτουν τα θεμέλια για τη σύνδεση της μητέρας με το παιδί της. Οι κλωτσιές του μωρού στη κοιλιά της γίνονται ολοένα και πιο δυνατές όσο περνούν οι εβδομάδες.

Και όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει όλο και περισσότερη ωκυτοκίνη, μία ορμόνη που κυριολεκτικά βοηθά να αναδείξει τη μητρότητα. Επίσης είναι γνωστή σαν την ορμόνη της αγάπης και είναι υπεύθυνη για τη μητρική συμπεριφορά, ακόμη και στα ζώα, από τους ποντικούς μέχρι τους πιθήκους. Στη μέλλουσα μητέρα η δουλειά της ορμόνης είναι να ανακουφίζει από το στρες και να δυναμώνει την ευχάριστη αναμονή της γέννησης του μωρού.

Η ωκυτοκίνη έχει προσελκύσει το σοβαρό επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι παίζει τεράστιο ρόλο σε όλα τα είδη των κοινωνικών συμπεριφορών, από την ανατροφή του μωρού, μέχρι το σχηματισμό μακροχρόνιων σχέσεων. Τα ζώα που δεν έχουν υποδοχείς για ωκυτοκίνη σε βασικούς τομείς του εγκεφάλου, αγνοούν τα μικρά τους και αλλάζουν ταίρι κάθε εποχή. Ενώ αντίθετα αυτά που έχουν υποδοχείς για την ορμόνη αυτή, τείνουν να είναι αφοσιωμένοι γονείς και έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με τους συντρόφους τους. Έτσι όταν αρχίσει το σώμα να παράγει ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σαν η αγάπη να κυλά στις φλέβες του.

Το μωρό αναπτύσσει και αυτό δεσμό μαζί σας, από τη μήτρα. Ο κτύπος της καρδιάς σας το χαλαρώνει, οι γεύσεις από τα τρόφιμα που τρώει η μητέρα επηρεάζει τη γεύση του αμνιακού υγρού που το περιβάλλει. Και η καρδιά του χτυπά πιο γρήγορα στον ήχο της φωνής σας. Είναι κάτι που θα ενθουσιάζει και θα παρηγορεί πάντα το παιδί.

Ο φυσικός ή ο θετός πατέρας δεν έχουν τον ίδιο δεσμό με το παιδί, αλλά φυσικά θα αναπτυχθεί ο δεσμός αυτός με τον χρόνο. Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς με το πρόσωπο που τα φροντίζει και ανταποκρίνεται στις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες τους. Η θεωρία της σύνδεσης, η κατευθυντήρια ψυχολογική αρχή των ανθρωπίνων σχέσεων, λέει ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται βαθιά, με εκείνους που τους παρέχουν μία αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης.

Οι άνθρωποι ποτέ δεν ξεπέρασαν την επιθυμία τους να σχηματίσουν αυτές τις συνδέσεις, έτσι δεν είναι ποτέ αργά για να «δεθείς» με ένα παιδί. Κάθε άτομο που το φροντίζει με αγάπη συνδέεται μαζί του, λένε οι ψυχολόγοι.

Εσείς και το μωρό σας. Εθισμένοι στην αγάπη

Τη στιγμή του τοκετού, όπως προχωρεί η διαδικασία του, η ροή της ωκυτοκίνης στο αίμα και τον εγκέφαλο της μέλλουσας μητέρας γίνεται χείμαρρος. Μεταξύ πολλών άλλων εργασιών που κάνει, η ορμόνη αυτή προκαλεί συσπάσεις και βοηθά την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Μόλις κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας, μάλλον θα κολυμπάτε σε οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή θα βοηθήσει να ξεπεράσετε τον πόνο και την εξάντληση που νιώθετε και θα σας δώσει μία αίσθηση ευφορίας και έντονης αγάπης.

Ο νέος μπαμπάς δεν είναι απρόσβλητος από τη μαγεία του μωρού ή την επίδραση της ωκυτοκίνης. Όπως η μητέρα έτσι και ο πατέρας νιώθει πολύ αγάπη όταν δει για πρώτη φορά το μωρό του. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και τα απροσδόκητα συναισθήματα που πολλές φορές κατακλύζουν τον πατέρα στο μαιευτήριο.

«Έβαλα τα κλάματα μόλις είδα την κόρη μου, εξομολογείτε νέος μπαμπάς, δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόταν αυτό, αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, μόλις ξεπρόβαλε, γεννήθηκε με το προσωπάκι της επάνω κοιτάζοντας εμένα»!

Επίσης οι νέοι μπαμπάδες βιώνουν και άλλες δραματικές βιολογικές αλλαγές. Το 2009, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται από 26 έως 34 τα εκατό όταν γίνουν πατέρες. Η μείωση αυτή φαίνεται να είναι μία βιολογική προσαρμογή που βοηθά τους άνδρες να μετατοπίσουν τις προτεραιότητές τους, όταν αποκτούν παιδί.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ορισμένοι άνδρες αρχίζουν να παράγουν επιπλέον οιστρογόνα, ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι της δύναμης της πατρότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οιστρογόνα κάνουν τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στην ωκυτοκίνη, προφανώς βοηθώντας τους πατέρες να γίνουν πιο τρυφεροί και προσεκτικοί.

Η ωκυτοκίνη δεν είναι όμως το μόνο χημικό στοιχείο της αγάπης. Η ντοπαμίνη, το κύριο συστατικό ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη εμφάνιση της αγάπης και του συνδέσμου με το μωρό. Όπως το ταΐζετε, το νανουρίζετε και το έχετε στην αγκαλιά σας, «λούζεστε» και οι δύο με αυτή την ορμόνη.

Η ντοπαμίνη βοηθά και το μωρό να δεθεί με την μητέρα του. Ιταλοί ερευνητές το απέδειξαν παρατηρώντας μωρά ποντικάκια. Αυτά που δεν μπορούσαν να αισθανθούν ντοπαμίνη δεν τα ένοιαζε αν η μητέρα τους ήταν κοντά τους!

Οι θετοί γονείς μπορούν επίσης να απολαύσουν αυτά τα μαγικά χημικά την ωκυτοκίνη και την ντοπαμίνη όταν είναι κοντά στα παιδιά τους, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η αγάπη διακόπτεται προσωρινά: Αν δεν υπάρξει αυτός ο δεσμός αμέσως

Περίπου το 30% των μητέρων δεν ερωτεύονται με το μωρό τους αμέσως, επειδή συχνά το παιδί ή η διαδικασία της γέννησης δεν είναι αυτό που περίμεναν.

Η απογοήτευση, το άγχος, η εξάντληση, μπορεί να είναι αρκετά για να πνίξουν τις ισχυρές ορμόνες της αγάπης, αλλά μόνο προσωρινά. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων αναπτύσσουν αυτό το σύνδεσμο με το μωρό τους κατά τους πρώτους λίγους μήνες.

Μητέρα τριών παιδιών λέει ότι δεν συνδέθηκε αμέσως με το πρώτο της παιδάκι, γιατί αυτό γεννήθηκε με μια μικρή ποσότητα μηκωνίου στους πνεύμονές του και ο γιατρός το πήρε αμέσως για να το φροντίσει. Έτσι το πήρε στην αγκαλιά της μετά από σχεδόν μία ημέρα, αυτό όμως έκλαιγε πολύ και η ίδια ένιωθε απελπισμένη και καθόλου πλέον σίγουρη αν έπρεπε να γίνει μητέρα! Όμως όλα φυσικά τελείωσαν καλά μετά από λίγο και η απέραντη αγάπη μεταξύ μητέρας και μωρού άρχισε για τα καλά.

Αν δεν μπορέσετε να πάρετε αμέσως στην αγκαλιά σας το μωράκι σας, μην ανησυχείτε. Οι θετοί γονείς, οι μητέρες που είχαν πρόωρο τοκετό ή κάποια επιπλοκή, είχαν αργότερα όλο το χρόνο να συνδεθούν με τα παιδιά τους.

Ωστόσο, αν το μωρό γεννήθηκε πρόωρα και πρέπει να περάσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα, περάστε μαζί του όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Για χάρη δική σας και του μωρού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επαφή δέρμα με δέρμα με ένα γονέα, που συχνά αποκαλείται «φροντίδα καγκουρό», είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα πρόωρα μωράκια.

Το άγγιγμα του πατέρα μπορεί να είναι εξίσου χαλαρωτικό όπως της μητέρας. Μελέτη σε πρόωρα βρέφη σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, έδειξε ότι η προσοχή από τον πατέρα έχει βαθιά μακροχρόνια οφέλη. Τα μωράκια αυτά πήραν περισσότερο βάρος στο νοσοκομείο, και είχαν καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη μετά από 18 μήνες, ίσως γιατί η φροντίδα και η προσοχή συνεχίστηκαν και στο σπίτι.

Ομοίως, αν κάνατε καισαρική και δεν μπορείτε να το πάρετε αμέσως στην αγκαλιά σας, είναι καλό να το κάνει ο πατέρας. Και σε αυτή την περίπτωση οι μελέτες έδειξαν ότι η αγκαλιά του πατέρα ηρέμησε το μωρό.

Η αγάπη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Αν είστε μαζί του από τις πρώτες ώρες της γέννησής του, είναι πιθανόν να σας κοιτάξει στα μάτια και να συγκρατήσει μία θολή έστω, εικόνα του προσώπου σας. Μετά θα έρθουν και τα πρώτα χαμόγελα! Μελέτη έδειξε, ότι όταν η μητέρα κοιτάζει μία φωτογραφία με το γελαστό μωράκι της, ο εγκέφαλός της κατακλύζεται από ντοπαμίνη!

Γύρω στους 7 ή 8 μήνες το μωρό θα αναπτύξει έντονη συναισθηματική σύνδεση με εσάς και τους άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του.

Θα αγαπήσει πάρα πολύ αυτούς που το παίρνουν αγκαλιά όταν κλαίει και το ταΐζουν όταν είναι πεινασμένο. Θα του λείπετε όταν φεύγετε από το δωμάτιο και θα είναι ευτυχισμένο όταν γυρίζετε. Δεν είναι ακριβώς αγάπη όπως την ορίζουν οι μεγάλοι, αλλά ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που γνωρίζει το μωρό.

Και να είστε σίγουρες ότι είναι αδύνατον να κακομάθει ένα μωρό από την αγάπη και την προσοχή των γονέων του.

Όταν αγκαλιάζετε, παρηγορήστε και φιλάτε το παιδί σας, κτίζετε τα θεμέλια εμπιστοσύνης, αγάπης και αφοσίωσης που θα διαρκέσουν σε όλη τη ζωή του.