Η κατάλληλη Babysitter

Η κατάλληλη Babysitter

Επιλογή νταντάς Προσωπικές επιλογές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες «αναγκάζουν» και τους δύο γονείς να βγούν εκτός σπιτιού και να εργαστούν, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Αυτομάτως λοιπόν δημιουργείται η ανάγκη να υπάρχει κάποιος αξιόπιστος και φερέγγυος άνθρωπος, που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών όσο οι γονείς εργάζονται.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο παππούς ή η γιαγιά αδυνατούν να βοηθήσουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη; Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν την βοήθεια κάποιου τρίτου. Έτσι λοιπόν αρχίζει η αναζήτηση για την κατάλληλη babysitter.  Με ποια κριτήρια μπορεί να γίνει η επιλογή και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν; 

Τα προσόντα της Νταντάς

Καταρχήν το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια νταντά που να σας τη συστήσουν άτομα του οικογενειακού ή φιλικού σας περιβάλλοντος. Έτσι θα ξέρετε από «πρώτο χέρι» σε τι άνθρωπο εμπιστεύεστε το μικρό σας αλλά και όλα τα προσόντα της. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε ίσως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο γραφείο (συνήθως γραφεία ευρέσεως εργασίας ) που να εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Επίσης μπορείτε να βάλετε μια αγγελία που συνοπτικά να περιγράφει τις ώρες, την περιοχή και κάποια βασικά προσόντα που ζητάτε. Ήδη απο την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχετε με όσους απαντήσουν στην αγγελία θα κάνετε ένα πρώτο "ξεκαθάρισμα". Εαν κάποια απο τις κυρίες σας φανεί ενδιαφέρουσα απο το τηλέφωνο αφού συζητήσετε λίγο μαζί της, κλείστε ένα ραντεβού.
Το πιο σημαντικό στην φύλαξη ενός παιδιού είναι η ασφάλεια του. Πρέπει το άτομο που θα επιλέξετε να είναι υπεύθυνο. Στα μωρά χρειάζεται περίσση φροντίδα σε πρακτικά ζητήματα ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζεται δημιουργική απασχόληση. Φυσικά και  στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται καλή διάθεση. 

Όταν θα έρθει η ώρα να γνωρίσετε την υποψήφια νταντά του παιδιού σας μη διστάσετε να της κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση θεωρείτε σημαντική.

Ρωτήστε

  •  για την οικογενειακή της κατάσταση (αν έχει και η ίδια παιδιά. Βέβαια στην περίπτωση που έχει η ίδια μικρά παιδιά υπολογίστε πως μέσα στη χρονιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απουσιάζει εαν κάποιο απο τα παιδιά της αρρωστήσει).
  •  για το αν έχει κάποια παιδαγωγική εξειδίκευση ή ακόμη και αν έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών
  • για την εμπειρία της με παιδιά διαφορετικών ηλικιών
  • για το πώς θα χειριζόταν κάποιες έκτακτες καταστάσεις. 
  • για το αν καπνίζει.
  • αν ξέρει κολύμπι (στην περίπτωση που χρειαστεί να είναι μαζί σας σε μέρος με θάλασσα ή πισίνα)
    Στην περίπτωση που θα μαγειρεύει για το παιδί, συζητήστε μαζί σας για την διατροφή που ακολουθείτε, για τον τρόπο και τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Μαγειρέψτε μαζί της μερικές φορές.

Δοκιμάστε ορισμένες απλές ερωτήσεις όπως

  • Πώς βάζουμε ένα μωρό στο κρεβάτι του; (Ιδανική στάση ύπνου: ανάσκελα ή στο πλάι)
  • Πως θα προσπαθήσεις να ηρεμήσεις το παιδί αν κλαίει ή αν έχει θυμώσει;

Μη διστάσετε να ζητήσετε συστατικές επιστολές από άλλες οικογένειες, με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και πάνω από όλα μην αγνοήσετε το ένστικτό σας. Μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες από όσες νομίζετε και να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Βάλτε εσείς του κανόνες

Απαραίτητο θα είναι να την ενημερώσετε για τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι σας, για το πρόγραμμα που ακολουθείτε και για τον τρόπο που θα διαχειρίζεται δημιουργικά το χρόνο που θα περνά με το παιδί.

  • Αναφερθείτε στο αν θέλετε ή όχι να περνά το παιδί χρόνο μπροστά στην τηλεόραση αλλά και στην επιλογή των προγραμμάτων που θα παρακολουθεί.
  • Στο πότε θα τρώει, στο τι επιτρέπεται να φάει αλλά και στο πως π. χ. ξεκαθαρίστε της πως πρέπει να τρώει στο τραπέζι ή στο ειδικό καρεκλάκι κι όχι μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση.  

Οι πρώτες μέρες με το παιδί

Όταν πια έρθει η ώρα να γνωρίσει το παιδί σας, παρατηρείστε πως προσπαθεί να το προσεγγίσει, τον τρόπο με τον οποίο του φέρεται και του μιλά. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ίσως αυτή δε θα είναι η σταθερή συμπεριφορά της, αφού παρίσταστε κι εσείς.  

  • Δείτε προσεκτικά πως αντιδρά το παιδί σας. Στην αρχή σίγουρα θα είναι επιφυλακτικό αφού έχει να κάνει με έναν άγνωστο άνθρωπο. Γι’ αυτό θα ήταν καλό για κάποιο διάστημα, περίπου μιας εβδομάδας, ένας εκ των δυο γονιών, να βρίσκεται στο σπίτι παράλληλα με τη νταντά έτσι ώστε να έχει το παιδί τη δυνατότητα να συνηθίσει και να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες αλλά και να μη νιώσει ότι εγκαταλείπεται από τους γονείς του. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να δείξετε εμπράκτως τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να φροντίζει το παιδί σας.

Μην αμελήσετε να δώσετε σημασία στη «χημεία» που υπάρχει μεταξύ του παιδιού και της νταντάς. Εξάλλου δεν ταιριάζουν όλοι με όλους.

Τα μάτια σας ανοιχτά

Όταν πια μπείτε στην κανονική ροή του προγράμματός σας δεν πρέπει να εφησυχάσετε. Καλό θα ήταν, σε καθημερινή βάση, να συζητάτε με το παιδί σας και να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του. 'Οταν επιστρέφετε σπίτι δείτε την συμπεριφορά του. Αν δείχνει φοβισμένο ή μελαγχολικό σίγουρα πρέπει να διερευνήσετε το θέμα. Συζητώντας μαζί του σίγουρα μπορείτε να πάρετε πληροφορίες που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες για την αξιολόγηση της νταντάς και για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας σας.

Διαδικαστικές και "άλλες" λεπτομέρειες

Μην αμελήσετε εξ αρχής να συζητήσετε με την νταντά που θα επιλέξετε, ζητήματα όπως το ωράριό της, τη συνέπεια της στο χρονοδιάγραμμα που θα θέσετε, την αμοιβή και την ασφάλισή της. Ξεκαθαρίστε της ότι απαγορεύεται να χτυπήσει ή να φωνάξει στο παιδί. Για σας μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά καλό θα ήταν να το κάνετε σαφές. Υποδείξτε της εσείς τον τρόπο με τον οποίο θα βάζει τα όρια.   Όσο πιο νωρίς τα ξεκαθαρίσετε όλα αυτά, τόσο καλύτερη συνεργασία θα έχετε μαζί της.    

Αν ψάχνετε για νταντά αγγλόφωνη, γαλλόφωνη κ.τ.λ. μπορείτε να απευθυνθείτε στην αντίστοιχη πρεσβεία.