Πως να είστε μία υπέροχη γιαγιά!

Πως να είστε μία υπέροχη γιαγιά!

Για να συνηθίσει μία γυναίκα σήμερα την ιδέα της «γιαγιάς» μάλλον θέλει χρόνο και προσπάθεια. Όμως με λίγη βοήθεια μπορεί να γίνει μία πολύ - πολύ καλή γιαγιά! Το ίδιο βέβαια ισχύει και για ένα υπέροχο παππού

Ελάτε να δούμε πως:

Καλύτερα να ρωτάτε παρά να απαντάτε. Ασφαλώς έχετε μεγάλη πείρα σαν γονιός. Νομίζετε ότι το παιδί σας, νέα μητέρα ή νέος πατέρας, έχει ανάγκη από την καθοδήγηση σας. Αυτό είναι σκέτη καταστροφή.

Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η σειρά τους να είναι γονείς. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν πρέπει να μπαίνουν στην μέση.

Όταν τους δίνετε συμβουλές και γνώμες, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας, κινδυνεύετε να τους αγχώσετε σαν να μην εμπιστεύεστε ή σέβεστε την κρίση τους. Αντί αυτού λοιπόν, «γυρίστε» την κατάσταση και αφήστε την περιέργεια σας να σας οδηγήσει.

Ρωτήστε τους για τα εγγόνια σας. Τι συμπαθούν, τι αντιπαθούν, τα τελευταία κατορθώματα τους. Ρωτήστε απλά, χωρίς να παρεμβαίνετε, για την διατροφή τους, την υγεία τους, τις συνήθειες του ύπνου τους.

Ευγενικά, χωρίς να κρίνετε, δείξτε την προσοχή σας και την αγάπη σας. Έτσι τους δείχνετε και την υποστήριξη σας σε ότι αποφασίσουν.

Γίνετε «ανόητη»!

Ο παππούς και η γιαγιά απολαμβάνουν όλη τη χαρά και τη διασκέδαση με τα εγγονάκια χωρίς όμως όλη την ευθύνη. Έτσι λοιπόν απολαύστε το! Καθίστε στο πάτωμα και παίξτε με το εγγόνι σας. Κάντε αστεία μαζί του, δείτε κωμικές ταινίες, με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά βέβαια, διασκεδάστε κάνοντας γκριμάτσες και βρείτε δικές σας «χαζές» λεξούλες για να συνεννοείσθε χωρίς να σας καταλαβαίνουν οι άλλοι.

Αποφύγετε την αντιπαλότητα με τους άλλους παππούδες και γιαγιάδες

Είναι αναπόφευκτο ότι κάποιος θα περνά περισσότερο χρόνο με το εγγονάκι από τον άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε όσον αφορά την αγάπη και τις καλές σχέσεις. Δηλώνουν οι ειδικοί.

Να έχετε πάντα σαν προτεραιότητα τις ανάγκες του παιδιού. Η πιο στενή σχέση με την άλλη γιαγιά ή τον παππού δεν αφαιρεί τίποτε από την δική σας σημασία και παρουσία, εκτός αν εσείς το επιτρέψετε.

Δείξτε ωριμότητα για το χάος!

Ας το παραδεχτούμε! Τα παιδάκια είναι ακατάστατα και αδέξια. Πάρτε τα μέτρα σας για να μη δείτε ένα ποτήρι γάλα ή το πιατάκι που έτρωγε μπισκότα με μαρμελάδα χυμένα επάνω στον άσπρο ωραίο καναπέ σας.

Μία καλή ιδέα είναι να ορίσετε τα όρια που τα μικρούλια μπορούν να τρώνε. Για να μην τα κυνηγάτε από πίσω με ένα σφουγγάρι, δείξτε τους που μπορούν να φάνε ήρεμα και δεν πειράζει ας πέσει κάτι κάτω.

Επίσης μην ξεχάσετε να τα κρατήσετε μακριά και ασφαλή από επικίνδυνες περιοχές, πχ σκάλα, ή ουσίες, όπως απορρυπαντικά και καθαριστικά.

Κάντε πράγματα μαζί.

Είναι πολύ όμορφο να αγοράσετε το πιο μοντέρνο παιχνίδι για το εγγονάκι σας και να δείτε το προσωπάκι του να λάμπει από χαρά. Όμως οι εμπειρίες που θα μοιραστείτε μαζί του είναι πολύ συχνά πιο ουσιαστικές και οι αναμνήσεις του θα κρατήσουν μια ζωή!.

«Ο εγγονός μου αγαπούσε πολύ το τραίνο», διηγείται μία γιαγιά, «έτσι στα γενέθλια του, το δώρο μου ήταν να πάμε μία μεγάλη βόλτα όλη την ημέρα με το τραίνο»! Γυρίσαμε σπίτι και έλαμπε από χαρά.

Καταγράψτε αυτές τις εμπειρίες ώστε να μείνουν στη μνήμη τους. Φωτογραφίες και λίγες σημειώσεις σε ένα μικρό βιβλίο για την ωραία ημέρα που είχατε μαζί, είναι κάτι που θα του θυμίζει πάντα τι όμορφα που περάσατε.

Μην είστε βάρος

Να είστε προσεκτική μην πέσετε στην παγίδα της υπερενθουσιώδης γιαγιάς. Προσπαθήστε να βοηθάτε περισσότερους τους νέους γονείς και όχι λιγότερο.

Μην σας κακοφαίνεται αν τα παιδιά σας δεν σας καλούν πολύ συχνά στο σπίτι τους, ενώ εσείς κάνετε τα πάντα γι’ αυτά.

Σκεφτείτε τρόπους για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια, χωρίς να απαιτείτε πράγματα από τους γονείς. Είστε εκεί γιατί αγαπάτε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Φυσικά και θέλετε να βοηθήσετε.

Αποφύγετε να δείχνετε αδυναμία!

Το να είστε συνέχεια με το νεογέννητο εγγονάκι σας, αγνοώντας σχεδόν το μεγαλύτερο, είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην επηρεαστείτε από το μικρότερο και πιο χαριτωμένο εγγονάκι σας. Όμως όλα τα παιδάκια περνούν και από ένα άχαρο στάδιο. Η δική σας δουλειά είναι να τα αγαπάτε σε κάθε ηλικία.

Τα παιδιά είναι πραγματικά έξυπνα. Εάν τα αγαπάτε μόνο όταν είναι ευγενικά, ήσυχα και στην καλύτερη φάση τους, θα το καταλάβουν αμέσως και θα γίνουν επιφυλακτικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το λάθος αυτό, είναι να βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο σε κάθε εγγονάκι σας. Κάθε παιδί γίνεται καλύτερο όταν «φεύγει» από τον ανταγωνισμό του αδελφού του και είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις ένα ντροπαλό παιδί αν μιλάς μόνο σε αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο με το εγγονάκι μας είναι να ακολουθήσουμε τα ενδιαφέροντα του. Πηγαίνετε με τον 4 χρόνο εγγονό σας που τρελαίνεται για τους γερανούς και τα φορτηγά να δείτε μία πολυκατοικία που χτίζετε τώρα!

Πάρτε εσείς την πρωτοβουλία

Είναι δική σας δουλειά να μείνετε σε επαφή με το εγγόνι σας. Αν περιμένετε να το κάνει αυτό, θα απογοητευτείτε.
Τα μικρά παιδιά δεν σκέφτονται πώς να κρατήσουν αυτή την σχέση. Πρέπει εσείς να είστε πρόθυμη γι’ αυτό.

Να θυμάστε πάντα τα γενέθλια και να γιορτάζετε μαζί και σε άλλες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα στις απόκριες. Είναι ωραίο να κρατήσετε φωτογραφίες και videos, για να έχουν τα παιδιά μία ωραία ανάμνηση.

Να είστε πάντα ενήμερη για τα «κατορθώματα» του μικρού ή της μικρής εγγονής. Άρχισε να περπατά, να λέει τις πρώτες λεξούλες, κάνει ποδήλατο και ότι άλλο κατορθώνει σιγά – σιγά μεγαλώνοντας. Βέβαια να τα παρακολουθείτε από κοντά και όχι μόνο από το τηλέφωνο.

Προσπαθήστε να είστε πάντα κοντά του, στις σχολικές γιορτές, στα σπορ που λαμβάνει μέρος, σε κάποια θεατρική παράσταση ή σε παράσταση χορού. Να το χαίρεστε με την καρδιά σας, να δίνετε πάντα συγχαρητήρια και να τους κερνάτε όλους παγωτό μετά την εκδήλωση!

Έτσι το εγγονάκι σας θα θυμάται πάντα με αγάπη ότι η γιαγιά του ήταν κοντά του.

Να είστε η έμπιστη του

Είστε μία σημαντική διέξοδος για τα εγγόνια σας, διότι τους προσφέρεται μία εναλλακτική προοπτική από τους γονείς τους. Ακούστε τα με προσοχή και να τα ενθαρρύνετε να σας μιλούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην περιορίζετε τις τηλεφωνικές κλήσεις σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα τα γενέθλια. Μιλάτε μαζί τους όλο τον χρόνο για να είναι η σχέση σας όμορφη και ζεστή.

Η πρώτη του ημέρα στο σχολείο, μία καινούργια γνωριμία, ένας αγώνας, είναι πάντα μία καλή ευκαιρία για να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Να είστε πάντα ενημερωμένη για τα ενδιαφέροντα του, το όνομα που έχει δώσει στο καινούργιο ζωάκι του, το καινούργιο βιβλίο που διάβασε, έτσι ώστε να καταλαβαίνει ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτό.

Φυλάξτε και μοιραστείτε τις αναμνήσεις της οικογένειας.

Η εικόνα του βαριεστημένου παππού που μιλά συνέχεια για τις παλιές καλές ημέρες, φοβίζει πάρα πολύ και δεν αφήνει τη γιαγιά ή τον παππού να μιλήσει για τις αναμνήσεις του.

Όμως αυτό είναι λάθος. Μιλήστε με χιούμορ για τις αναμνήσεις σας, για τα παιδικά χρόνια των παιδιών σας,. Τα εγγόνια σας, μεγαλώνοντας θα ξετρελαθούν να μάθουν για τις σκανδαλιές των γονιών τους και πως ήταν η ζωή τότε.

Φαντάζεστε πόσο όμορφο θα είναι γι’ αυτά να γνωρίσουν από εσάς πως πραγματικά θα ήταν αν ζούσαν στις εκδηλώσεις που έχουν διαβάσει στα βιβλία τους!!!

Εν τέλει, η στιγμή που τα παιδιά μας μεγαλώνουν και αποκτούμε εγγονάκια, είναι υπέροχη! Με καλή διάθεση, προσοχή και αγάπη μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε και αυτή την περίοδο στην ζωή μας.