Και τώρα τί κάνουμε;

Μέσα σε αυτό το πανικό που ζούμε όλοι μας και έχει να κάνει με την υγεία τη δική μας αλλά και των γύρω μας το μόνο θετικό είναι ότι μας δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα για τη ζωή μας.

γράφει η Δήμητρα Λ...

Μόνιμα απασχολημένοι και ζώντας σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς δεν είχαμε καταλάβει πόσα πράγματα χάναμε στη καθημερινότητά μας αλλά τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας χωρίς βιασύνη και άγχος μαζί με τα αγαπημένα μας άτομα.

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο όταν μέσα στο σπίτι τριγυρνούν μικρά παιδιά που ζητούν συνέχεια τη προσοχή μας.

Για αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε κάποια πράγματα:

1. Το ποιο βασικό είναι να βάλουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας και να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε διακοπές. Η ζωή συνεχίζεται αλλά σε άλλες βάσεις και πάνω από όλους τα παιδιά χρειάζονται μια ρουτίνα γιατί μέσα σε αυτή αισθάνονται ασφάλεια. Το Σαββατοκύριακο ακολουθούμε άλλους ρυθμούς. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις ώρες του ύπνου.

2. Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά τους ενώ τα μικρότερα μπορούμε να τα απασχολήσουμε δημιουργικά με κατασκευές και χειροτεχνίες.

3. Είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε το χώρο όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες μας στα νέα δεδομένα. Πρέπει να είναι άνετος και να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων.

4. Μια καλή ιδέα θα ήταν να καθιερώσουμε μία ώρα καθημερινά για ομαδική άσκηση. Μια βόλτα στο κήπο ή την αυλή μας ή αν δεν γίνεται αυτό μπορούμε μέσα στο σπίτι να παρακολουθήσουμε διάφορα προγράμματα γυμναστικής.

5. Μπορούμε να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά ή να παρακολουθήσουμε ταινίες στη τηλεόραση ή να δούμε οικογενειακά βίντεο από παλαιότερες στιγμές. Είναι πράγματα που θα μας χαλαρώσουν αλλά και θα βοηθήσουν να περάσει η ώρα.

6. Είναι ευκαιρία μαζί με τα παιδιά να ξεκαθαρίσουμε τα παιχνίδια και τα ρούχα τους και αυτά που δεν χρειαζόμαστε να τα χαρίσουμε σε κάποιους που έχουν ανάγκη. Αυτό βέβαια θα γίνει αργότερα.

7. Θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε μαζί με τα παιδιά σαν να είναι παιχνίδι.

8. Επισκευές που έπρεπε να έχουν γίνει μπορούν να γίνουν τώρα μαζί με τα παιδιά (όπου μπορούν βέβαια).

9. Να ζητήσουμε από τα παιδάκια μας να ποτίσουμε τα λουλούδια μας και να ασχοληθούμε με αυτά.

10. Για να περάσει η ώρα μπορούμε να διαβάσουμε παραμύθια ή ακόμα και να ανεβάσουμε ένα μικρό θεατρικό και να το δείξουμε στον μπαμπά μας.

11. Να μη ξεχνάμε ότι πρέπει να μιλάμε στο τηλέφωνο συχνά με τους συγγενείς μας που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να επισκεφτούμε και να κάνουμε βιντεοκλήσεις όπου είναι δυνατό.

Τέλος, πρέπει με δημιουργικότητα να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε και να τον αξιοποιήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Να προσπαθήσουμε να μείνουμε απασχολημένοι με τα καθημερινά και να βρούμε χρόνο για τα σημαντικά όπως το να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας.