Καρκίνος ωοθηκών: ο πιο ύπουλος εχθρός των γυναικών

Καρκίνος ωοθηκών: Για ποιό λόγο χαρακτηρίζεται ως η πιο "ύπουλη" ασθένεια, ποιές οι πιθανότητες και κάθε πότε πρέπει να κάνετε έλεγχο.

Πού βρίσκονται οι ωοθήκες και ποιος ο ρόλος τους;

Οι ωοθήκες βρίσκονται χαμηλά μέσα στην κοιλιά, αριστερά και δεξιά της μήτρας. Παράγουν τις γυναικείες ορμόνες, και απελευθερώνουν τα ωάρια. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια από τις συνηθισμένες κακοήθειες των γυναικών.

Καρκίνος ωοθηκών  - Πιθανότητα εμφάνισης

Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 1%. Όμως η πιθανότητα αυτή ανεβαίνει στο 2,5% όταν υπάρχει μία συγγενής πρώτου βαθμού και στο 30-40% όταν υπάρχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με ανάλογο ιστορικό.

Έτσι, είναι σαφές ότι η νόσος έχει κληρονομική προδιάθεση. Η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή να συνδυαστεί με καρκίνο μαστού ή με καρκίνο εντέρου.

"Ύπουλη" ασθένεια λόγω ασαφούς συμπτωματολογίας

Η ασθένεια θεωρείται ότι έχει ύπουλη διαδρομή, καθώς η μεγάλη χωρητικότητα της κοιλιάς, δίνει την ευκαιρία στον καρκίνο να μεγαλώσει χωρίς να δώσει συμπτώματα. Έτσι, οι ενοχλήσεις και τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν είναι πλέον πολύ αργά και το στάδιο του καρκίνου είναι προχωρημένο.

Εξαιτίας της ασαφούς συμπτωματολογίας, οι γυναίκες συχνά θεωρούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα με το έντερο και αποδίδουν συχνά τα συμπτώματα σε θέματα διατροφής. Έτσι, είναι πιθανόν να επισκέπτονται ιατρούς πολλών ειδικοτήτων (γαστρεντερολόγους, γεν. χειρουργούς) για αρκετό διάστημα, μέχρι να γίνει η τελική διάγνωση.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

  • πόνος στην κοιλιά
  • ναυτία, ελαττωμένη όρεξη
  • αίσθημα διάτασης της κοιλιάς και μετεωρισμού σε πιο προχωρημένο στάδιο

Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε ότι το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η προληπτική εξέταση εκτός από το τεστ Παπανικολάου πρέπει να περιλαμβάνει και τον έλεγχο των ωοθηκών, ιδίως σε γυναίκες που είχαν τέτοια προβλήματα σε μελή της οικογένειας τους.

Μην παραλείπετε τον τακτικό σας έλεγχο!

πηγη: www.mednutrition.gr