Ας μιλήσουμε για σεξ, μετά το μωρό!

Ας μιλήσουμε για σεξ, μετά το μωρό!

Οι γιατροί συμβουλεύουν να περιμένετε περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Είναι σίγουρο ότι δεν είναι ασφαλές, μέχρι τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει ακόμη αιμορραγία και κίνδυνος λοίμωξης ή αιμορραγία της μήτρας.

Εάν έχετε ράμματα, ή έχετε κάνει καισαρική τομή, ρήξη περινέου ή επισειοτομία, ο γυναικολόγος θα σας συμβουλεύσει να περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Μόλις έχετε την συγκατάθεση του γιατρού σας, είναι εντάξει να έχετε πάλι σεξ, όμως όταν αισθάνεστε έτοιμη και όχι πριν.

Πότε θα επιθυμήσω πάλι το σεξ;

Είναι φυσικό να έχετε χαμηλή λίμπιντο και έλλειψη ερωτικής διάθεσης τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που ακολουθούν τη γέννηση, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένη, κουρασμένη, επώδυνα και συγκλονισμένη. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί. Και συγχρόνως έχετε να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της φροντίδας του νεογέννητου μωρού σας.

Επίσης είναι πιθανόν να υπάρχει λιγότερη φυσική λίπανση του κόλπου, τον πρώτο καιρό, η οποία οφείλεται στη μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων στο σώμα. Εάν θηλάζεται αυτή η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί όλο το διάστημα του θηλασμού, ή να επιστρέψει αργά όσο οι συνεδρίες του θηλασμού αραιώνουν.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να μην αισθάνεστε ερωτική επιθυμία τώρα. Η προσαρμογή στην μητρότητα είναι αγχωτική, μάλλον αισθάνεστε λιγότερο ελκυστική ή λιγότερο σίγουρη για το σώμα σας, που έχει αλλάξει. Μπορεί να φοβάστε μη μείνετε έγκυος ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται μία νέα μέθοδο αντισύλληψης. Ή πολύ πιθανόν να αγωνίζεστε να απαλλαγείτε από επιλόχεια κατάθλιψη.

Επιτρέψτε λοιπόν ένα διάλειμμα στον εαυτό σας. Χρειάζεστε λίγο χρόνο ακόμη για να προσαρμοστείτε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά στις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού.

Με τον καιρό το σεξ μπορεί να είναι τόσο ικανοποιητικό όσο ήταν πριν την εγκυμοσύνη σας.

Τι γίνεται αν νομίζω ότι είμαι έτοιμη για σεξ αλλά ανησυχώ μήπως πονέσω;

Εάν είχατε σχίσιμο περινέου ή περινεοτομή, είναι πιθανό η περιοχή αυτή να είναι πολύ ευαίσθητη. Μερικές γυναίκες το ξεπερνούν γρήγορα, άλλες μπορεί να έχουν δυσφορία για μήνες μετά τον τοκετό.

Προσπαθήστε με το σύντροφό σας να απολαύσετε ο ένας τον άλλο χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες για το που θα οδηγήσει. Μπορείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να αποφύγει την περιοχή του κόλπου αν είναι ακόμη πληγωμένη.

Όταν αισθανθείτε έτοιμη κάνετε μία δοκιμή, πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις για να μην πονέσετε. Χρησιμοποιώντας κάποιο λιπαντικό θα μειώσετε οποιαδήποτε ενόχληση που μπορεί να αισθανθείτε από την ξηρότητα του κόλπου. Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας ξέρει τι σας ευχαριστεί και τι όχι.

Εάν μετά τη συνιστώμενη περίοδο αναμονής, διαπιστώσετε ότι ακόμη πονάτε, είναι καλό να επισκεφτείτε ένα ειδικό φυσιοθεραπευτή. Η πυελική αποκατάσταση θα βοηθήσει να σας ανακουφίσει από πολλά διαφορετικά δυσάρεστα συμπτώματα κοινά στις μητέρες μετά τον τοκετό, όπως επώδυνο σεξ, ακράτεια ούρων και άλλα.

Πότε ο κόλπος μου θα είναι πάλι κανονικός;

Οπωσδήποτε ο κόλπος θα είναι πιο «ανοικτός» μετά τον τοκετό, αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να επανακτήσει τον μυϊκό τόνο μέσα σε λίγες ημέρες. Αν δεν επιστρέψει στο αρχικό του μέγεθος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, το μέγεθος του μωρού, ο αριθμός των παιδιών που ήδη έχετε και αν κάνετε τακτικά ασκήσεις Kegel.

Ο θηλασμός θα επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή μου;

Μπορεί. Η ορμόνη προλακτίνη η οποία ενισχύεται από το θηλασμό, διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντό σας.

Επίσης θα παρατηρήσετε ξηρότητα του κόλπου την οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε με κάποιο λιπαντικό.

Το στήθος δεν θα είναι μία ερωτογενής ζώνη όπως ήταν πριν. Τώρα πλέον είναι πολύ ευαίσθητο και πονάει ακόμη και με το χάδι. Αφήστε το σύντροφό σας να ξέρει πως αισθάνεστε.

Μην ανησυχείτε αν το στήθος στάζει λίγο γάλα σε ακατάλληλη στιγμή, όπως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που είναι παρούσες κατά τη διάρκεια του οργασμού είναι παρούσες και στην παραγωγή του γάλακτος. Αν σας ενοχλεί, θηλάστε το μωρό πριν. Όπως περνά ο καιρός και ο θηλασμός γίνεται πιο τακτικός, η διαρροή στη διάρκεια του σεξ δεν θα συμβαίνει συχνά.

Ποιες είναι οι επιλογές μου για τον έλεγχο των γεννήσεων;

Είναι καλύτερα να το σκεφτείτε πριν γεννήσετε. Μόλις γεννήσετε μπορεί να έχετε πάλι ωορρηξία ανά πάσα στιγμή, και επειδή η ωορρηξία θα είναι πριν την πρώτη σας περίοδο, μπορεί να μείνετε έγκυος αν έχετε επαφή χωρίς προφύλαξη. Έτσι χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι είδος αντισύλληψης θα λειτουργήσει καλύτερα για σας τώρα. Οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν από το αν θέλετε να κάνετε παιδάκι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και αν θηλάζετε.

Το μωράκι στη ζωή μας θα αλλάξει άραγε τα συναισθήματα μας;

Ίσως βρείτε, ή ο σύντροφός σας μπορεί να αισθανθεί, ότι η ένταση του δεσμού που αναπτύσσετε με το νέο μωρό σας, σας κάνει κάπως λιγότερο συναισθηματικά διαθέσιμους. Από την άλλη όμως πλευρά, το μωράκι μπορεί να φέρει πολύ χαρά στη ζωή σας, ενισχύοντας έτσι και τη σεξουαλική οικειότητα.

Εάν ο σύντροφός σας αισθανθεί ζήλια ή εκφράζει φόβους από τη σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον διαβεβαιώνεται πολύ συχνά ότι η αγάπη και η ανάγκη για το σύντροφό σας δεν έχει αλλάξει. Βεβαιωθείτε ότι και αυτός έχει άπειρες ευκαιρίες να φροντίζει και να δεθεί με το μωράκι σας. Οι κοινές χαρές και απογοητεύσεις των γονέων ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα ρομαντικά συναισθήματα του ενός για τον άλλο.

Πως θα βρούμε χρόνο για σεξ με ένα μωρό τριγύρω;

Εάν είναι δυνατόν προσπαθήστε να είστε μόνοι. Αν διαπιστώσετε ότι είστε αφηρημένη και το αυτί σας είναι συνέχεια στο μωρό, πρέπει να αφήσετε το μωρό στους γονείς σας ή με τη baby sitter για λίγο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε προτιμήστε την ώρα που κοιμάται.

Το μικρούλι σας θα ξυπνά βέβαια στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δεν πειράζει, προσπαθήστε να έχετε υπομονή και την αίσθηση του χιούμορ. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα σε λίγο που θα κοιμάται όλη τη νύχτα. Και εσείς θα είστε λιγότερο κουρασμένοι.

Πως θα κρατήσω ζωντανή την σχέση μας αν δεν είμαι έτοιμη για σεξ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξετε την αγάπη σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε το σύντροφό σας πριν κοιμηθείτε. Ζητήστε του να σας κάνει μασάζ ή να σας τρίψει τα πόδια. Αφήστε τον να γνωρίζει ότι θέλετε την στοργή και την αγάπη του, χωρίς το σεξ, λέγοντας «μου αρέσει πολύ να μου χαϊδεύεις τα μαλλιά». Θα είναι σαφέστατο στο σύντροφό σας ότι η σπίθα είναι ακόμα ζωντανή, αν τον αφήσετε να σας φιλήσει στο πίσω μέρος του λαιμού ενώ αλλάζετε το μωράκι σας και ανατριχιάζετε από ευχαρίστηση σε όλο το κορμί σας!