Το μητρικό ένστικτο είναι μύθος ή πραγματικότητα;

Το μητρικό ένστικτο αναφέρεται στη σχέση που υπάρχει μεταξύ μιας μητέρας και ενός παιδιού και που τους ενώνει με ένα ειδικό τρόπο. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι ένας κανόνας της κοινωνίας, άλλοι ότι είναι φυσικό ένστικτο.

Γιατί όμως συζητείται τόσο πολύ;

Οι κοινωνικοί κανόνες συχνά υπαγορεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά. Η επιθυμία της γυναίκας να γίνει μητέρα προέρχεται από την κουλτούρα μας ή άραγε είναι έμφυτο μέρος της βιολογικής φύσης της γυναίκας.

Ας δούμε λοιπόν τις δύο πλευρές αυτής της ερώτησης, δηλαδή το μητρικό ένστικτο υπάρχει πραγματικά ή είναι κάτι που έχουμε εφεύρει.

Τι είναι το μητρικό ένστικτο;

Είναι ο δεσμός ή η σχέση που υπάρχει μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της. Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτό το συναίσθημα που εμφανίζεται ακόμη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, δηλώνουν οι υποστηρικτές του.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που λένε ότι το έχουν νιώσει ή το αισθάνονται ακόμη. Μπορεί και να συμβεί σε γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.

Υπάρχουν επίσης ψυχολογικοί και φυσικοί παράγοντες που βοηθούν αυτό το συναίσθημα να εμφανίζεται μετά από μία υιοθέτηση για παράδειγμα.

Το μητρικό ένστικτο αναφέρεται επίσης στην προσωπική σχέση μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της που διαρκεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό τη βοηθά να το φροντίζει, να το προστατεύει και να το κακομαθαίνει! Ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι ένα απαραίτητο συναίσθημα για την επιβίωση του ανθρώπου.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Κάθε γυναίκα έχει τη φυσική ικανότητα να γίνει μητέρα. Ωστόσο, η μητρότητα είναι μία προσωπική απόφαση. Πολλές γυναίκες αποφάσισαν με τη θέλησή τους να μην γίνουν μητέρες, γιατί ήθελαν να αφιερωθούν σε άλλα πράγματα που επιθυμούσαν.

Άλλες πάλι απλά δεν θέλουν παιδιά. 

Έτσι, εάν είναι αλήθεια ότι το μητρικό ένστικτο είναι κάτι που βρίσκεται σε όλες τις γυναίκες, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι απόδειξη ότι στην πραγματικότητα είναι ένας μύθος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης οι βιολογικοί και ορμονικοί παράγοντες που συνοδεύουν αυτό το είδος της αίσθησης. Όπως για παράδειγμα, η δράση της προλακτίνης και της οξυτοκίνης, καθώς και οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο όταν η γυναίκα είναι έγκυος.

Αν προσθέσουμε όλα αυτά στη φυσική επαφή που έχει η μητέρα με το παιδί της, ξυπνά αυτόματα την αγάπη και το ενδιαφέρον της γι’ αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτό είναι απλά το έμφυτο ένστικτο της επιβίωσης. 

Το μητρικό ένστικτο ή το ένστικτο της επιβίωσης;

Όλοι αυτοί που είναι αντίθετοι στην ιδέα του μητρικού ενστίκτου επισημαίνουν ότι η σχέση που εμφανίζεται μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της μπορεί να θεωρηθεί ως ένστικτο επιβίωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που εξαρτώνται από άλλους, ειδικά από την οικογένεια, προκειμένου να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα που μεγαλώνουν τα μωρά τους και μετά τα αφήνουν, οι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά τους πάντα. 

Γι’ αυτό όσοι βλέπουν το μητρικό ένστικτο σαν πραγματικότητα συμφωνούν ότι είναι επίσης μέρος του φυσικού ανθρώπινου ενστίκτου επιβίωσης.

Εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες πριν γίνουν μητέρες. Αλλά γίνεται ακόμη πιο δυνατό με τον τοκετό, το θηλασμό ή και την υιοθεσία.

Όμως, από την άλλη πλευρά, το ίδιο αυτό συναίσθημα μπορεί να διαλυθεί από συναισθηματικούς παράγοντες όπως η κατάθλιψη μετά τον τοκετό και οι φόβοι που επιβάλλονται από την κοινωνία.

Η απόφαση να γίνεις μητέρα.

Είναι μία προσωπική απόφαση που παίρνει η γυναίκα σύμφωνα με τη συναισθηματική, ψυχική, σωματική και οικονομική της σταθερότητα.

Δυστυχώς, σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι πολιτισμοί όπου η μητρότητα επιβάλλεται σε μία γυναίκα. Όμως κάτι που οι κουλτούρες αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη είναι οι αλλαγές που φέρνει η μητρότητα.

Επηρεάζει κάθε μέρος της ζωής της γυναίκας και εξ αιτίας αυτού, πρέπει να τους επιτρέπεται να παίρνουν τη δική τους απόφαση.

Μία γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει την απόφαση που θα της φέρει την περισσότερη ευτυχία.

Τα ανθρώπινα όντα μπορεί να είναι πολύ περίπλοκα και ο πολιτισμός, η κοινωνία και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν εύκολα να μας υπαγορεύσουν τι πρέπει να κάνουμε. 

Τελικά, αν το μητρικό ένστικτο υπάρχει πραγματικά ή αν είναι ένας μύθος εξακολουθεί να είναι μία μεγάλη ανοικτή συζήτηση. 

Οι υποστηρικτές του επιβεβαιώνουν ότι είναι κάτι πραγματικό που βιώνουν οι γυναίκες είτε πριν, είτε μετά τον τοκετό. 

Οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι είναι μία αντίδραση στις πιέσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού, και ένα μέσο για τη διασφάλιση της επιβίωσης.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να αποφασίσει ένα θέλει να γίνει μητέρα ή όχι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι δυνατόν να βρει την προσωπική της εκπλήρωση στη ζωή επίσης με πολλούς άλλους τρόπους.