σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης

Οδηγίες αντιμετώπισης νεογνών και μητέρων με συμπτώματα γρίπης

Τα ερωτήματα για τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης όλο και αυξάνονται. Εάν έχετε γρίπη ενώ διανύετε την εγκυμοσύνη σας και με την ώρα του τοκετού να πλησιάζει ή αν είσαστε νέα μανούλα τότε οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Σωστή αντιμετώπιση νεογνών και μητέρων με συμπτώματα γρίπης:

Παρακάτω θα βρείτε τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των νεογνών μητέρων που πάσχουν από γρίπη:

1. Κάθε μητέρα που έρχεται να γεννήσει με κλινική εικόνα γρίπης (πυρετό, καταρροή, βήχα, πόνους στο σώμα) πρέπει να υποβάλλεται κατά την εισαγωγή της σε εξέταση PCR για γρίπη και να αρχίζει θεραπεία.

Εφ' όσον η μητέρα έχει υψηλό πυρετό είναι καλό να απομονώνεται σε μονόκλινο δωμάτιο.

2. Το νεογέννητο θα πρέπει να απομονώνεται από τη μητέρα και να παραμένει στον βρεφοθάλαμο του ιδίου με την μητέρα νοσηλευτικού ορόφου, μέχρις ότου βγει το αποτέλεσμα της PCR, χωρίς να χρειάζεται να του δοθεί αγωγή.-Εάν η PCR της μητέρας είναι θετική για γρίπη, η απομόνωση του νεογνού στον βρεφοθάλαμο θα διαρκεί δύο 24ωρα, όπου μπορεί να του χορηγείται το πρωτόγαλα με μπιμπερό. Μετά την παρέλευση του διημέρου - επειδή η ιαιμία της μητέρας θα έχει μειωθεί από τη θεραπεία, το νεογνό μπορεί να θηλάζει κανονικά εφ' όσον η μητέρα φοράει δύο μάσκες κατά την ώρα του θηλασμού. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να συνεχίζεται και στο σπίτι μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πενθήμερη θεραπεία της μητέρας.

- Εάν η PCR της μαμάς είναι αρνητική για γρίπη, η θεραπεία διακόπτεται και το νεογνό μεταφέρεται για θηλασμό κανονικά, εφ' όσον η μητέρα φοράει τις δύο μάσκες διότι μπορεί να πάσχει από άλλον ιό π.χ. αδενοϊό.

3. Νεογνά που από αβλεψία έχουν έρθει σε στενή επαφή με μητέρα που είχε επίσημα συμπτώματα γρίπης και θετική εξέτασηγια γρίπη, πρέπει να λαμβάνουν προφύλαξη, χωρίς να είναι αναγκαίο να γίνει η εξέταση στο ίδιο το νεογνό.

4. Νεογνά που νοσούν από γρίπη και έχουν θετική την εξέταση για Η1Ν1, πρέπει να παίρνουν θεραπεία. 

Οι οδηγίες αντιμετώπισης νεογνών και μητέρων με συμπτώματα γρίπης, δημοσιεύτηκαν στην επίσημη σελίδα του ΙΑΣΩ, στο facebook με την υπογραφή: του Δ/ντού Μονάδας Νεογνών ΙΑΣΩ κου Δ.Κωνσταντίνου & την σύμβουλο του Μαιευτηρίου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Κα Βάνα Παπαευαγγέλου.