Οδοντιατρική περίθαλψη στην εγκυμοσύνη

Οδοντιατρική περίθαλψη στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να φροντίζει η μέλλουσα μητέρα την υγεία των δοντιών και των ούλων της. Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου των ούλων, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού.

Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μία καλή στοματική υγεία, πριν, κατά τη διάρκεια αλλα και μετά την εγκυμοσύνη.

Πριν μείνετε έγκυος, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ένα καλό καθαρισμό και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Οδοντιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενημερώστε τον οδοντίατρο σας ότι είστε έγκυος. Το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγεται τις οδοντιατρικές θεραπείες. Είναι ο κρίσιμος καιρός για την σωστή ανάπτυξη του μωρού. Όμως η καθημερινή σωστή φροντίδα δεν πρέπει να παραλείπεται.

Αποφύγετε τις ακτινογραφίες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός και αν είναι απόλυτη ανάγκη. Τότε ο γιατρός θα κάνει ότι πρέπει για την ασφάλεια του μωρού.

Όμως, μην παραλείψετε την επίσκεψη σας στον οδοντίατρο επειδή είστε έγκυος. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα ούλα που αιμορραγούν εύκολα, (ουλίτιδα της εγκυμοσύνης).

Δώστε επίσης προσοχή σε τυχόν αλλαγές στα ούλα σας, (αιμορραγία, διόγκωση).

Αντιμετωπίστε την πρωινή ναυτία

Εάν η πρωινή ναυτία, δεν σας επιτρέπει να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αλλάξτε την οδοντόπαστα και πάρτε μία με ήπια και γλυκιά γεύση.

Ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό ή κάποιο στοματικό διάλυμα.

Τρώτε σωστά για τα δόντια σας και το μωρό σας

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα σνακ. Η επιθυμία για γλυκά μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως όσα περισσότερα γλυκά τρώμε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε για τερηδόνα. Επίσης μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη φθορά
των δοντιών διέρχονται από τη μητέρα στο παιδί.

Προσπαθήστε να έχετε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα πρώτα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία καλή πηγή των βασικών μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του μωρού σας.