Οι αλήθειες για το σώμα μετά τον τοκετό

Οι αλήθειες για το σώμα μετά τον τοκετό

Αφού γυρίσατε σπίτι με το μωράκι σας αγκαλιά γεμάτη ευτυχία αλλά και ανησυχία για το αν θα μπορέσετε να το φροντίσετε σωστά και αφού πέρασαν οι πρώτες ημέρες και άυπνες νύχτες , παρατηρήσατε με τρόμο, ίσως, ότι το σώμα σας δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που ήταν πριν την εγκυμοσύνη σας.

Μην πανικοβάλλεστε. Δεν είστε η μόνη.

Δείτε τι λέει μία νέα μητέρα σε όλες τις νέες μανούλες που ανησυχούν για κάποια περίσσια κιλά.

  • Δεν θα φαίνεστε ξανά το ίδιο.

Το σώμα έχει αλλάξει για πάντα. Ακόμη και αν φτάσετε τα ίδια κιλά όπως πριν την εγκυμοσύνη σας, τα κιλά αυτά θα είναι σε τελείως διαφορετικές θέσεις. Το δέρμα έχει μετατοπιστεί και τεντωθεί, είναι πεσμένο στα πιο ενοχλητικά σημεία και είναι φουσκωμένο σε άλλα. Όπως για παράδειγμα, σε μένα, οι γλουτοί έπεσαν, τα γόνατά μου έχουν κάνει μία ζάρα από το επιπλέον βάρος των εννέα μηνών και ο αφαλός μου φαίνεται άσχημος. Όμως άλλα μέρη του σώματός μου είναι καλύτερα, το στήθος και η καμπύλη της λεκάνης, και έχω πιο όμορφα μαλλιά.

  • Το σώμα δεν θα λειτουργήσει πάλι όπως παλιά.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πλέον πολύ διαφορετικός. Δεν θα μπορέσω να τρέξω πάλι δύο χιλιόμετρα χωρίς να αισθανθώ αυτό το ενοχλητικό τσίμπημα στο δεξί μου ισχίο. Η επίπεδη κοιλιά μάλλον θα είναι παρελθόν, δεν έχει σημασία πόσους κοιλιακούς θα κάνω την ημέρα. Δεν μπορώ να κάνω σανίδα χωρίς να φουσκώνει η κοιλιά μου ή να καμπουριάζω τους ώμους μου. Αρκετό καιρό μετά τη γέννηση της κόρης μου προσπαθώ να καταλάβω τι μπορώ να κάνω και τι όχι.

  • Όμως το σώμα σας θα κάνει καταπληκτικά πράγματα.

Είναι αλήθεια, ότι τώρα θα κάνετε καταπληκτικά πράγματα που ποτέ δεν έχετε ονειρευτεί ότι μπορείτε να κάνετε. Το σώμα σας δεν θα αποτύχει όταν θα πρέπει για τέταρτη φορά μέσα στη νύχτα να ταΐσετε το μωράκι σας. Θα μπορείτε να κρατήσετε αγκαλιά το μικρό σας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για να το νανουρίσετε, να το ηρεμήσετε και να το κάνετε να σταματήσει να κλαίει. Οι δικέφαλοι σας θα δυναμώσουν πολύ από αυτό. Ο πυρήνας θα σφίξει και θα σας κρατά σταθερά καθώς θα σηκώνετε το παιδί από την κούνια ή όταν το παίρνετε αγκαλιά όπως πηδάει από το κρεβάτι στην αγκαλιά σας. Πράγματι δεν ήξερα πόσο γρήγορα θα μπορούσα να τρέξω, μέχρι τη στιγμή που μου ξέφυγε από τα χέρια μου και όρμησε προς το πάρκινγκ. Θα μείνετε κατάπληκτη. Δεν θα μπορείτε να πιστέψετε τι είστε ικανές να κάνετε με αυτό το νέο σώμα της μαμάς.

  • Η ομορφιά είναι όπου μπορείτε να τη βρείτε.

Η συζήτηση για την ομορφιά μετά την εγκυμοσύνη είναι αμείλικτη. Ναι το σώμα μας έχει χαλάσει, δεν είναι πλέον σφιχτό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ξαφνικά άσχημες. Ο καθένας αξιολογεί και αποδέχεται τις αλλαγές αυτές με πολλούς τρόπους. Σήμερα, η μόδα και η εμμονή με το λεπτό άψογο σώμα δεν μας βοηθά να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα. Ο στόχος μας είναι να διώξουμε μακριά όλα αυτά και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο το σώμα μας που έχει αλλάξει. Είναι και ο τρόπος που βλέπουμε πλέον τον κόσμο.

Η ομορφιά αφθονεί στα πιο απρόσμενα μέρη κάνοντας μικρά και ασήμαντα πράγματα να φαντάζουν ονειρεμένα. Θυμάμαι ότι κοίταζα τις βλεφαρίδες της κόρης μου όπως κοιμόταν και νόμιζα ότι ήταν το πιο υπέροχο πράγμα που είχα δει ποτέ! Το κόλπο είναι να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας σε αυτή την διευρυμένη εκδοχή της ομορφιάς : οι απαλές γραμμές γύρω από τα μάτια σας που έγιναν είτε από το χαμόγελο ή την έλλειψη ύπνου, σας κάνουν πιο ενδιαφέρουσα.

Αυτές είναι οι αλήθειες για το σώμα μου μετά τη γέννηση του μωρού μου. Στην πραγματικότητα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να αποδεχθώ το σώμα μου και τι μπορώ ή δεν μπορώ να κάνω. Δεν αρνούμαι ότι ζηλεύω λίγο τις διάσημες μητέρες με τους εκπαιδευτές τους και τα έτοιμα με λίγες θερμίδες γεύματα. Δεν τρελαίνομαι επειδή πονάει το κάτω μέρος της πλάτης μου, ούτε γιατί αγόρασα ένα ωραίο λαστέξ!

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει επιστροφή, γιατί να χάνουμε χρόνο και να αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό; Η σωστή με νόημα λογική και σοφή απόφασή μου είναι να υπερασπιστώ το σώμα που απέκτησα και να μη σταματήσω ποτέ να απολαμβάνω ένα ωραίο ποτήρι κρασί!

Συμπέρασμα. Ξεχάστε τελείως τα πανέμορφα μανεκέν με το καταπληκτικό κορμί ένα μόλις μήνα μετά τη γέννηση του μωρού τους. Άλλωστε αυτές έτσι κερδίζουν τα χρήματά τους.

Όμως και εμείς οι κοινές θνητές, ας προσέξουμε λίγο και να θυμόμαστε πάντα ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι απαραίτητα, όχι μόνο για την ομορφιά μας αλλά και για την υγεία μας.