Οι μικρές ενοχές της νέας μητέρας και πώς να τις χειριστεί

Οι μικρές ενοχές της νέας μητέρας και πώς να τις χειριστεί

Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όλες οι μητέρες, κάποια στιγμή, αισθάνονται ενοχές για θέματα που κυμαίνονται από το πόσο χρόνο περνούν με τα παιδιά τους έως το τι είδος πάνας χρησιμοποιούν. 

Το ποσοστό είναι μεγάλο, 94%, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως επίσης και από την κοινωνική τάξη.  Η συμβουλή των ειδικών; «Μάθετε να ανησυχείτε λιγότερο, επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά»!

Το κλειδί είναι να έχετε τον έλεγχο της ενοχής, παρά να αφήνετε την ενοχή να σας ελέγχει.

Να λοιπόν ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν κάθε μανούλα να διαχειριστεί καλύτερα τις ενοχές της.

Δεν θηλάζεται το μωρό σας

Βγάλατε το μπιμπερό για να ταΐσετε το μωράκι σας που κλαίει και παρατηρήσατε αποδοκιμαστικές ματιές γύρω σας. Επειδή όλες οι άλλες μητέρες θηλάζουν.

Μην ανησυχείτε. Δεν είστε η μόνη. Είτε πρόκειται γιατί δεν έχετε αρκετό γάλα, ή πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας ή κάποιο άλλο πρόβλημα, είστε μία από τις πολλές μητέρες που δεν θηλάζουν το μωρό τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 42% θηλάζουν το μωρό μέχρι τον έκτο μήνα και 22% για ένα χρόνο. Επίσης ένα 79% που σταμάτησε το θηλασμό, δηλώνει ενοχές. Αν αισθάνεστε άσχημα που δεν θηλάζετε δεν πειράζει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να λυπηθεί. Όμως μετά πρέπει να δεχθείτε ότι κάνατε το καλύτερο. Μην ξεχνάτε ότι η ευτυχισμένη μητέρα είναι ότι το καλύτερο για το μικρό σας και όλη την οικογένεια.

Χρησιμοποιείται την τηλεόραση ως baby sitter

Πρέπει να ετοιμάσετε το γεύμα, έτσι βάλατε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση. Είναι βέβαια χαρούμενα, αλλά εσείς όχι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση.

Αλλά αν εσείς έχετε παραβιάσει τον κανόνα να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη. Μόνο το 10% των μητέρων απαγορεύουν τελείως την τηλεόραση. 67% δηλώνουν ότι είναι εντάξει να δουν τα μικρά παιδιά τηλεόραση, όμως το 26% λένε ψέματα για το πόσο τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά τους.

Είναι άραγε η τηλεόραση τόσο κακή για τα παιδιά; Όχι απαντούν οι ειδικοί. Η χρήση της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας σαν μία μορφή ήσυχης ώρας είναι απολύτως κατάλληλη. Το κλειδί είναι το μέτρο. Εάν είναι κάτω από δύο ετών, αφήστε το να δει κάτι για λίγα μόνο λεπτά. Βλέπετε μαζί με το μικρό σας τα κατάλληλα για την ηλικία του προγράμματα και όταν είναι λίγο πιο μεγάλο, πάντα με προσοχή, αφήστε να βλέπει κατάλληλες γι’ αυτό εκπομπές. Και ξεχάστε κάθε ενοχή.

Εχθρικό περιβάλλον

Έχετε βγει να πετάξετε τα σκουπίδια σας, πάνες μιας χρήσης και πλαστικά ποτήρια, όμως βλέπετε ότι στο γειτονικό σας σπίτι είναι απλωμένες υφασμάτινες πάνες.

Δεν είναι πάντα εύκολο να είμαστε οικολόγοι. Η άνεση που μας προσφέρει σήμερα η χρήση της πάνας μιας χρήσης, τα υγρά μαντηλάκια και τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλη.

Βέβαια η ανατροφή των παιδιών κάνει τους γονείς να σκέπτονται πιο συνειδητά την επίδρασή μας στη γη. Και ανησυχούν περισσότερο. Ποιος δεν θέλει ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά του.

Όμως η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε μία άσχημη κατάσταση ενοχής. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην μπορείτε να χρησιμοποιείται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να στραφείτε σε υφασμάτινες πάνες ή να πετάξετε όλα τα εχθρικά για το περιβάλλον καθαριστικά σας.  Αντί αυτού, επικεντρωθείτε στις δεκάδες των εφικτών αλλαγών που μπορείτε να κάνετε.

Αποσυνδέστε τις συσκευές σας όταν δεν είναι σε χρήση, πλένετε τα ρούχα σε χλιαρό νερό όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείτε λάμπες χαμηλής ενέργειας. Και ιδίως μην ανησυχείτε για τους «πράσινους» γείτονές σας.

Δίνετε στα παιδιά πρόχειρο φαγητό

Στο τέλος μιας κουραστικής και αγχωτικής ημέρας γυρίζετε σπίτι με τη σακούλα με το έτοιμο φαγητό στο χέρι. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, αλλά εσείς είστε γεμάτη τύψεις. Η δική σας μητέρα δεν το έκανε ποτέ αυτό.

Όμως ηρεμήστε. Ασφαλώς δεν είναι ότι το καλύτερο. Αλλά ένα 76% των γονέων δηλώνουν ότι καταφεύγουν στο πρόχειρο φαγητό λίγες φορές το μήνα.

Μερικές φορές ξεχνούμε ότι το πρόχειρο φαγητό δεν είναι δηλητήριο. Όπως και με την τηλεόραση το μέτρο είναι η καλύτερη λύση.

Το να τρώμε και δύο φορές την εβδομάδα έτοιμο φαγητό δεν είναι κακό. Αρκεί να διαλέγουμε τροφές με χαμηλά λιπαρά. Όπως για παράδειγμα ένα απλό μπιφτέκι με ψωμί αντί για ένα διπλό με σάλτσα και τυρί. Σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο και όχι τηγανητό με έξτρα λαχανικά ή ψητή πατάτα.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι συνολικά τρώτε πιο συχνά, έτοιμα φαγητά από ότι μαγειρεμένα στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές. Αγοράστε έτοιμο ψητό κοτόπουλο κομμένες σαλάτες, φέτες από μοσχαρίσιο κρέας.

Όταν καταφεύγετε με τα παιδιά στο πρόχειρο φαγητό, εξηγήστε τους ότι αυτό είναι καλό να συμβαίνει μόνο λίγες φορές.

Αφήνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο πρόσωπο

Είναι η πρώτη ημέρα που θα πάτε στη δουλειά και αποχωριστήκατε το μικρό σας. Αυτό φαίνεται μια χαρά αλλά εσείς είστε χάλια. Τα δάκρυα δεν σταματούν να τρέχουν και θέλετε να γυρίσετε σπίτι.

Μην ανησυχείτε. Όλες οι μητέρες που γυρίζουν στην εργασία τους αισθάνονται το ίδιο. Και είναι γεμάτες τύψεις γιατί θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους που αγαπούν. Τύψεις γιατί άφησαν το μωρό τους και τύψεις γιατί στο βάθος ήθελαν αυτό το διάλλειμα. Εάν αισθάνεστε έτσι, πρέπει να ξέρετε ότι η καλή φροντίδα των παιδιών μπορεί να προωθήσει τις γνωστικές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες τους. Προσπαθήστε να διαλέξετε τον καλύτερο παιδικό σταθμό και την καλύτερη baby sitter.

Επίσης γνωριστείτε καλά με το πρόσωπο που θα φροντίζει το μωρό σας πριν επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Και μην ξεχνάτε: «Ξέρετε ότι κάνετε το καλύτερο για την οικογένειά σας, είτε γιατί δουλεύετε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί αυτό σας κάνει ευτυχισμένες».

Φωνάζετε στα παιδιά σας

Μόλις το μωράκι σας κοιμήθηκε, το μεγαλύτερο αγγελούδι σας άρχισε να φωνάζει. Και εσείς βέβαια βάλατε τις φωνές: «μην ξυπνήσεις το μωρό»! Βλέποντας τα γεμάτα απορία μάτια του παιδιού, καταλάβατε ότι μάλλον φωνάξετε λίγο πιο δυνατά.

Δεν πειράζει. Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή έχουν φωνάξει στα παιδιά τους. Μάλιστα είναι και η πρώτη αιτία ενοχής.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ηρεμήστε, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί φωνάξετε, εξηγήστε στο μικρό σας ότι όλα είναι καλά και ότι μερικές φορές οι άνθρωποι φωνάζουν όταν είναι αναστατωμένοι, όμως αυτό δεν μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα τους.

Όμως αν παρατηρήσετε ότι η φωνή έχει γίνει συνήθεια, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να διαχειριστείτε καλύτερα το θυμό σας και να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και να διαβάσετε σχετικά βιβλία.

Το να περιορίσετε το στρες είναι ότι το καλύτερο. Και να θυμάστε πάντα ότι η άσκηση και η πιο χαλαρή αντιμετώπιση ακόμη και για τις δουλειές του σπιτιού, φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλα τα επιπλέον έξοδα

Τα παιδάκια της φίλης σας παρακολουθούν μαθήματα μουσικής, εσείς δεν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά.

Μην αισθάνεστε άσχημα. Όπως επίσης αν στη παιδική χαρά, το δικό σας καρότσι είναι απλό και όχι το τελευταίο μοντέλο της μόδας.

Πολλά από τα πράγματα που σκεφτόμαστε σαν αναγκαία δεν είναι. Αυτό που τα παιδιά χρειάζονται είναι η αγάπη και όχι κάτι ακριβό. Στην πραγματικότητα πάρα πολλά παιχνίδια θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα παιδιά δεν θα μάθουν την αξία του χρήματος. Το σωστό είναι να τους διδάξετε πώς να απολαμβάνουν τη ζωή και να λύνουν κάποια προβλήματα με τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με την αγορά πραγμάτων ή τα χρήματα.

Αντί να ασχοληθείτε με το τι δεν μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, να επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορεί να έχει.

Και διώξτε μακριά τις όποιες ενοχές σας. Η αγάπη είναι πολυτιμότερη από τα χρήματα.