παιδικά παιχνίδια στο σπίτι

Έξι ιδέες για παιδικά παιχνίδια στο σπίτι

Στις μέρες μας, όπου ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών συρρικνώνεται, η σωστή αξιοποίησή του αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για όλους τους γονείς. Δυστυχώς, στον σύγχρονο τρόπο ζωής, τα παιδιά γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους και διασκεδάζουν με τους φίλους τους μπροστά από μια «οθόνη».

Οι "σύγχρονες" δραστηριότητες των παιδιών

Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για κορίτσια και αγόρια και το διαδίκτυο, όλες αυτές λοιπόν οι καθιστικές δραστηριότητες, «κλέβουν» το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των παιδιών, χρόνο από τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού σας, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο η φυσική τους δραστηριότητα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο υπερβολικός χρόνος που δαπανούν τα παιδιά, όλων των ηλικιών, «μπροστά από οθόνες», είναι αιτία όχι μόνο ελλειμματικής προσοχής αλλά και βίαιης συμπεριφοράς, επιθετικότητας και παχυσαρκίας.

Δεδομένο επίσης θεωρείται, ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο αυξάνεται ο χρόνος ενασχόλησής τους με καθιστικές δραστηριότητες.

Ακόμη και αν ένα παιδί, προπονείται σε κάποιο άθλημα μία, δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται και απαιτείται κινητική εκτόνωση μέσα στο σπίτι.

Κινητικές δραστηριότητες στο σπίτι

Τι πρέπει, λοιπόν, εμείς οι γονείς να κάνουμε; Να προσπαθούμε συνεχώς να τα βοηθούμε να εκτονώνουν την καθημερινή τους κινητική ενέργεια μέσα από διάφορες δομημένες φυσικές κινητικές δραστηριότητες στο σπίτι.

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά ιδιαίτερα όλους τους μαθητές (ειδικά πριν και κατά την περίοδο των εξετάσεων) αφού αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης από το βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα των μαθητών και συγχρόνως βελτιώνει την συγκέντρωση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κύτταρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, η οποία οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο .

Έρευνα που έγινε από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η άσκηση μπορεί επίσης να τονώσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Μάλιστα όσο πιο συστηματικά μετέχουμε σε κινητικές δραστηριότητες στο σπίτι τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.
Πραγματικά λοιπόν, η κίνηση και οι δραστηριότητες που την ενισχύουν, μπορούν να βοηθήσουν όλα τα παιδιά να συγκεντρώνονται πιο πολύ και να αυξάνουν την αντοχή τους κατά τη διάρκεια της σχολικής μελέτης στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο!

Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία τη δικιά σας και των παιδιών σας να «τρέξει» ελεύθερα και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να αυξήσουν τα παιδιά σας τη σωματική τους δραστηριότητα.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς, σαν Διεπιστημονικό Κέντρο, σας δίνουμε 6 διαφορετικές ιδέες για παιχνίδια μέσα στο σπίτι.

6 διαφορετικές ιδέες για παιδικά παιχνίδια μέσα στο σπίτι

1. Μεταφέρετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα γήπεδα στο σπίτι σας:

  • Βόλεϊ: Δέστε και τεντώστε ένα κομμάτι νήματος ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Χτυπήστε ένα μπαλόνι μπρος και πίσω προσπαθώντας να το περάσετε πάνω από το νήμα ενώ κάθεστε.
  • Μπόουλινγκ: Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι με τις πλαστικές κορίνες από κάποιο μαγαζί ή βάλτε στη σειρά άδεια μπουκάλια νερού και στοιχηματίστε ποιος θα τα ρίξει όλα χρησιμοποιώντας μία μικρή μπάλα
  • Μπάσκετ: Αγορά μιας μικρής μπασκέτας πίσω από την πόρτα του παιδικού δωματίου ή χρησιμοποιούμε το καλάθι των απορριμμάτων
  • Μίνι γκολφ: Πάλι, αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι με το σχετικό εξοπλισμό (πλαστικά μπαστούνια, μπαλάκια και τρύπες) ή να χρησιμοποιήσετε μία μαλακή μπαλίτσα και σκούπες για μπαστούνια

2. Μια καταπληκτική δραστηριότητα με τη βοήθεια ενός εσωτερικού μίνι τραμπολίνου: Σίγουρα θα θυμάστε σαν παιδιά πόσο αστείο ήταν να πηδάτε στο κρεβάτι σας. Αποτελεί εξαιρετική αεροβική άσκηση και σύμφωνα με έρευνα είναι πιο αποτελεσματική από το τρέξιμο στην ενεργοποίηση του μυοσκελετικού συστήματος.

3. Χούλα-Χουπ: Αυτό το πολύχρωμο στεφάνι μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μορφή κινητικής δραστηριότητας, αφού κατά την εκτέλεση των κινήσεων δραστηριοποιούνται οι περισσότερες μυϊκές ομάδες. Επίσης βελτιώνει το συντονισμό και την αίσθηση ρυθμού.

4. Σχοινάκι: Βοηθάει να αποκτήσει το παιδί σας ελαστικότητα, ταχύτητα και γενικά βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση. Μάλιστα, καλυτερεύει την ισορροπία και τον συντονισμό, γυμνάζοντας έμμεσα και το μυαλό.

5. Διασκεδάστε μαζί με το παιδί σας, κάνοντας ασκήσεις ισορροπίας: Προμηθευτείτε ένα δίσκο-τραμπάλα ισορροπίας στον οποίο τα παιδιά μπορούν να σταθούν ή να κάτσουν στο δίσκο, να περιστραφούν, να μετακινηθούν και να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες.

6. Χορός εσωτερικού χώρου: Ενεργοποιήστε τη μουσική και το χορό! Δεν χρειάζεστε πίστα.. Ο χορός είναι μια από τις καταπληκτικές δραστηριότητες για παιδιά με κινητική εκτόνωση.

Καλή διασκέδαση!

Gerasimos Roussos
Όνομα Συγγραφέα:
Ο Ρούσσος Γεράσιμος είναι εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία από το 1990 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει από το 2006-2010 τις σπουδές του...
Επιστημονικός Υπεύθυνος Διεπιστημονικού Κέντρου Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών "Ανάπτυξη & Εκπαίδευση" - MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία