Να στείλω το παιδί μου σε τμήμα Παιδικής Γιόγκα;

Παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, παιδιά των πόλεων που πολλά από αυτά δεν έχουν δει πως είναι και πώς πηδάει η ακρίδα από λουλούδι σε λουλούδι…

Και η ερώτηση είναι: πότε θα προλάβει το παιδί μου Αγγλικά, Γαλλικά, πιάνο, latin και τόσα άλλα….

Αλλά πότε θα μάθει το παιδί μου πώς γεννιέται η πεταλούδα, πώς πηδάει ο βάτραχος, αν έχει φωνή η χελώνα ή όχι…

Δυστυχώς για τα περισσότερα παιδιά που μεγαλώνουν στις μεγαλουπόλεις, αυτές οι πληροφορίες έρχονται μέσα από τα παραμύθια και τα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.

Με την Γιόγκα λειτουργεί όμως το διαδραστικό επιμορφωτικό παιχνίδι της αναπαράστασης, μέσω των στάσεων του σώματος, την ήχων, της κατανόησης και της δυνατότητας που δίνεται στα παιδιά να σκεφτούν και να φανταστούν πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ένα ζώο που μπορεί να μην έχει δει ποτέ από κοντά. Αυτό ξυπνά γενετήσια ένστικτα που υπάρχουν καταγεγραμμένα μέσα στο ανθρώπινο DNA, που είναι εξελιγμένο ον μέσα από την φύση και Σύμπαν. Μην απορείτε λοιπόν αν το παιδί σας έχει τάση να ουρλιάζει, να σκαρφαλώνει ή να γρυλίζει και να τρέχει χωρίς λόγο και αιτία στα ξαφνικά μέσα στο σαλόνι σας χωρίς λόγο. Λόγος υπάρχει: θέλει να τρέξει στη φύση, θέλει να την εξερευνήσει, να παίξει και να χαϊδέψει τα ζώα ακόμα και αν αυτά έχουν μικρόβια, να κυλιστεί στο χώμα, να φτιάξει δενδρόσπιτα, ακόμα και αν δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του. Δεν χρειάζεται να το πάτε σε κάποιον ψυχολόγο, χρειάζεται ελευθερία!

Στόχος των προγραμμάτων είναι να θέσει τη γιόγκικη φιλοσοφία και παιδαγωγική στην υπηρεσία της ολοκληρωμένης και αρμονικής ανάπτυξης των μικρών μας φίλων και όχι να αλλάξει αυτή που ήδη έχουν.

Ως πτυχιούχος Βοηθού Παιδοβρεφοκόμου και προπονήτριας Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής πέραν δασκάλας Γιόγκα, η προσέγγιση μου στον ψυχικό κόσμο των παιδιών έχει να κάνει με εκπαιδευτικά συστήματα που διδάχτηκα χρόνια πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με την Γιόγκα.

Παρόλα αυτά, Οι ερωτήσεις και οι συνειδητοποιήσεις των παιδιών, καμιά φορά μας κάνουν να γινόμαστε μαθητές τους παρά δάσκαλοί τους… Οι χωρίς δεύτερη σκέψη απορίες τους, σε κάνουν να απαντήσεις μονάχα αυτά που μπορεί το μυαλουδάκι τους και καταλαβαίνει, γιατί απλά οι απαντήσεις δεν υπήρξαν πουθενά γραμμένες. Όσο η φύση και το Σύμπαν μπορεί να εμπεριέχει το

Άπειρο, τόσο το μυαλό ενός μικρού παιδιού που η φαντασία του υπερισχύει από την λογική του, τόσο οι απορίες και οι ερωτήσεις του εμπεριέχουν το Άπειρο!

Πολλοί είναι οι γονείς πλέον που γράφουν τα παιδιά τους σε τμήματα παιδικής Γιόγκα, δίχως να έχουν κάνει καν οι ίδιοι. Έχουν ακούσει και διαβάσει όμως, πως θα τους κάνει καλό.
Μιλώντας ανά τακτά διαστήματα με τους γονείς για την πορεία της εξέλιξης των παιδιών όσο αφορά την παρουσία τους μέσα στο μάθημα αλλά και πέραν αυτού, οι ίδιοι μου αναφέρουν την παρατήρηση διάφορων αλλαγών που συμβαίνουν στην συμπεριφορά και την καθημερινότητα των παιδιών τους. Μερικές από τις αλλαγές αυτές είναι:

- Μεγαλύτερη σωματική ευλυγισία

- Σωστή στάση του σώματος

- Βελτίωση της ισορροπίας

- Καλύτερος συντονισμός των κινήσεων

- Καλύτερη αναπνοή

- Αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης

- Μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο σχολείο

- Αύξηση της δημιουργικότητας

- Αύξηση της αυτοπεποίθησης

- Αύξηση της θέλησης

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της περσινής χρονιάς σε τμήμα παιδικής Γιόγκα ήταν όταν ένα κοριτσάκι επιχειρώντας μόνο του να κάνει κατακόρυφο χωρίς τοίχο πίσω του, και αφού το προσπαθεί και τα καταφέρνει, της λέει ένα άλλο:

« Θυμάσαι πως ήσουν πριν λίγο καιρό; Φοβόσουν να προσπαθήσεις να ανεβάσεις το ένα σου πόδι και τώρα ανεβαίνεις μόνη σου!» Μετά από αυτήν την φράση, συμφώνησαν και παρατήρησαν και τα υπόλοιπα παιδιά πως πράγματα που στην αρχή της σεζόν φοβόντουσαν να κάνουν ,τώρα..απλά τα κάνουν!

Αν έχει δει διαφορές στην υγεία, την ψυχολογία, την συνειδητότητα ένα ενήλικας που έχει ξεκινήσει την Γιόγκα για παράδειγμα στα 30 του, φανταστείτε πώς θα είναι ένα παιδί που την ξεκινάει από τόσο μικρή ηλικία!

Μην έχετε ενδοιασμούς λοιπόν για το αν θα στείλετε κάπου το παιδί σας που ίσως φοβάστε ότι θα του αλλάξουν θρησκεία ή τα μυαλά… Αυτές απαρχαιωμένες αντιλήψεις και δεν υφίσταται τίποτε από αυτά. Η διδασκαλίας της Γιόγκα όπως σε πολλά άλλα κράτη στον κόσμο συμβαίνει, θα έπρεπε να υπάρχει στο Κρατικό Εκπαιδευτικό Σύστημα στα Σχολεία, γιατί εκπαιδεύει ψυχές, μυαλά και προετοιμάζει ένα ήσυχο και υγειές σώμα να δεχτεί και να κατανοήσει την μάθηση οποιουδήποτε περαιτέρω μαθήματος στο σχολείο. Αν ο ο νους δεν ξέρει να ησυχάζει και το σώμα να στέκεται… η αποστήθιση δύναται – αδύνατη.

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...
Blog Tags: