Swing Yoga: το νέο trend για μαμάδες και παιδιά!

Η Swing Yoga είναι η «ακροβατική ή εναέρια Γιόγκα που πραγματοποιείται με πανιά που είναι κρεμασμένα με γάντζους από το ταβάνι. Το πανί τους είναι απόλυτα ασφαλές καθώς είναι φτιαγμένο από το ίδιο υλικό που φτιάχνονται τα αερόστατα.

Εκτός από το κεντρικό τους πανί, αποτελείται και από λαβές τριών υψομετρικών επιπέδων που κρέμονται δεξιά και αριστερά του κεντρικού πανιού. Με την χρήση των λαβών, συνδυάζονται ασκήσεις του TRX μαζί με ασκήσεις Γιόγκα και Πιλάτες που πραγματοποιούνται στο κεντρικό πανί και αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του συστήματος Swing Yoga. 

Οφέλη των ανάστροφων θέσεων

Ασκούμενοι πάνω στην κούνια, θα βοηθηθούμε στο να κατανοήσουμε το σώμα μας και την δύναμή του, θα μάθουμε να το ελέγχουμε και να εκτελούμε με ακρίβεια τις ασκήσεις (βασιζόμενοι στο κέντρο βάρους μας) καθώς και θα μάθουμε να απομονώνουμε τους μύες μας, κάτι που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα ενδυνάμωσης και αποθεραπείας σε μύες που αδρανούν όταν ασκούμαστε στο έδαφος.

Οι ανάστροφες θέσεις στην swing yoga βοηθούν:

  • στην αποσυμφόρηση της σπονδυλικής στήλης και στην επανατοποθέτηση οστών και μυών σε σωστή θέση.
  • οι ανάστροφες θέσεις είναι αντιγηραντικές. Βελτιώνουν τη λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος, έχουμε έναν πιο σταθερό μεταβολικό ρυθμό (αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο πρόσωπο, το οποίο καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης) καθώς και τρέφονται τα κύτταρά μας.
  • στην καλή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού όπως πεπτικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, λεμφικό.
  • στην ανάπτυξη του μεταβολικού ρυθμού με αποτέλεσμα να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε καύσιμο λίπους, αδυνάτισμα και ενδυνάμωση.
  • κάνοντας ένα έντονο μασάζ στα εσωτερικά όργανα το οποίο ενισχύει την πεπτική λειτουργία και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, χαρίζοντας ένα αίσθημα ηρεμίας και απόλυτης ευεξίας.
  • οι ταυτόχρονες ασκήσεις που εκτελούνται στο έδαφος αλλά και στον αέρα δουλεύουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα δουλεύουν τον νευρομυϊκό συντονισμό και την ιδιοδεκτικότητα καθώς έχουμε και γρηγορότερα αποτελέσματα στην καύση λίπους και την γράμμωση.

swing-yoga-2
Όσο αφορά τα παιδιά, τα οφέλη που κερδίζουν κάνοντας ένα μάθημα Swing Yoga είναι:

  • ακριβώς τα ίδια με την κανονική Γιόγκα συν ότι το δέλεαρ των ακροβατικών και των ανάστροφων ασκήσεων τους δίνει το κίνητρο να πειθαρχήσουν και να συγκεντρωθούν για να πετύχουν τον στόχο τους και να διώξουν τους φόβους τους για τα ύψη και το «άγνωστο».
  • Όπως και στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά, αποσυμφορείται η σπονδυλική στήλη, αποκτούν κινητικότητα τα οστά και οι μύες της, βελτιώνοντας την στάση τους σώματος αλλά και προλαμβάνουν τυχόν τάση για κύφωση και σκολίωση.
  • η μιμητική αναπαράσταση ζώων αλλά και στοιχείων της φύσης με ασκήσεις (π.χ. κύμα, ο ήχος του βυθού της θάλασσας κ.α.) βοηθούν τα παιδιά να έρχονται κοντά με την ζωή πέραν της τεχνολογίας και των τοίχων του σπιτιού και του σχολείου, που περνούν σχεδόν αποκλειστικά την περισσότερη ζωή τους την σύγχρονη εποχή.
  • το δημιουργικό παιχνίδι, η έκφραση, η εκτόνωση ενέργειας, η γνωριμία με το σώμα τους και τις άγνωστες ακόμη δυνατότητές τους είναι κάτι που ξετρελαίνει τα παιδιά, καθώς είναι μία ώρα που δεν υπάρχει φόβος από κανέναν, κανείς δεν τους φωνάζει «μη», νιώθουν ελεύθερα και χαρούμενα να παίξουν αλλά και να γυμναστούν ταυτόχρονα!

Τον περισσότερο καιρό, το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση, στέκεται, κάθεται ή περπατάει. Στην καθημερινότητάς μας, βρισκόμαστε είτε σε ένα γραφείο μπροστά στον υπολογιστή είτε σε έναν καναπέ ή στο αμάξι… Με αυτό τον τρόπο, επιβαρύνουμε την πλάτη μας με βάρος, δυσανάλογο σε σχέση με τα κάτω άκρα. Αυτό επηρεάζει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, έχοντας σαν αποτέλεσμα την κακή στάση σώματος και τους συχνούς τραυματισμούς. Με σκοπό να αντιστρέψουμε τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας που μας κάνουν κακό, πρέπει να κινητοποιήσουμε την σπονδυλική μας στήλη. Η αναστροφή μάς επιτρέπει να την ευθυγραμμίσουμε ξανά και να πάρουμε αρκετά οφέλη πέραν αυτού για την υγεία και την ψυχολογία μας. Παρόλα αυτά, εάν δεν είναι εφικτό για κάποιους να ασκηθούν με την Swing Yoga, καλό είναι να αφιερώσουν πέντε με δέκα λεπτά καθημερινά έχοντας τα πόδια τους ψηλά σε έναν τοίχο ή εναλλακτικά τοποθετώντας τα πόδια σε ψηλά μαξιλάρια. Έτσι, θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της έντασης και της κούρασης που δέχονται τα πέλματά μας και στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν να ασκηθούν μητέρα και παιδί μαζί, αφού υπάρχει έλλειψη χρόνου αλλά και αθλητικών υποδομών στις μεγάλες πόλεις που ζούμε, δεν συμβαίνει συχνά και εποικοδομητικά.

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...