Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Τώρα που είστε έγκυος θα πρέπει να προσέξετε διπλά φροντίζοντας να αποφύγετε δραστηριότητες που θα εξαντλήσουν εσάς και το μωρό που κυοφορείτε!

Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να φοράτε αντιηλιακό με αυξημένο δείκτη προστασίας (>30) και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες (11 το πρωί έως 4 το απόγευμα).

Παρότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αναδεικνύουν την άμεση βλαπτική επίδραση του ήλιου στο μωρό σας, ωστόσο φαίνεται ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά το φυλλικό οξύ το οποίο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο ήλιος μπορεί επίσης να επιδεινώσει το χλόασμα (μάσκα της εγκυμοσύνης) το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ορμόνες που φυσιολογικά αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το χλόασμα αποτελεί μία κοινή βλάβη του δέρματος που χαρακτηρίζεται από εστιακή μελάγχρωση (μαύρισμα) του προσώπου.
Όλες οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν μία δυσανεξία στη ζέστη, καθώς ο οργανισμός τους αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Για αυτό το λόγο καλό είναι να αποφύγετε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ημέρες του καύσωνα, καθώς κινδυνεύετε από αφυδάτωση! Η αφυδάτωση στερεί από το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μεγαλώσει.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα ένα μικρό μπουκάλι νερό και να το αναπληρώνετε πριν τελειώσει.

Εφόσον βρίσκεστε στην παραλία και ζεσταίνεστε φροντίστε να μπείτε στο νερό.

Το μπάνιο στη θάλασσα πέρα από το να σας δροσίσει, θα μειώσει και το βάρος στην πύελο (λεκάνη) σας, με αποτέλεσμα έστω παροδικά να μειωθούν τα συμπτώματα που οφείλονται στην πίεση των πυελικών νεύρων.
Παρόλα αυτά, αποφύγετε τη μακρόχρονη παραμονή σας στην παραλία, ιδίως τις ζεστές ώρες, καθώς αυτό θα σας προκαλέσει δυσφορία και θα καταναλώσετε ενέργεια την οποία χρειάζεστε!

Πολλές ελληνικές παραλίες έχουν βότσαλα ή ακόμα και μεγαλύτερες πέτρες. Για ορισμένους, το περπάτημα σε αυτά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο.
Έχετε στα υπόψη ότι στην προχωρημένη εγκυμοσύνη το αίσθημα της ισορροπίας δεν είναι τόσο ακριβές όσο στην υπόλοιπη ζωή σας.

Τώρα πια κουβαλάτε ένα μεγάλο μωρό στην κοιλιά σας! Εφόσον δε νιώθετε ασφαλής ζητήστε βοήθεια πριν προσπαθήσετε να μπείτε μόνη σας στη θάλασσα!
Ένα συχνό φαινόμενο στις παραλίες είναι η παρουσία τσουχτρών και μεδουσών. Αποφύγετέ τις!

Ωστόσο εφόσον σας τσιμπήσουν μην ανησυχήσετε! Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες το τσίμπημα προκάλεσε πρόβλημα σε έμβρυο.
Παρόλα αυτά εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργική σε αυτές (όπως κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα από μέλισσα και κινδυνεύουν), θα πρέπει να αποφύγετε σε κάθε περίπτωση την έκθεσή σας σε τέτοιες θάλασσες καθώς κινδυνεύετε!

vasilis pergialiotis
Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu

Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον  Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...