Όταν η κόρη σας ζητάει τη συμβουλή σας

Δεν θέλω να επέμβω. Τι να της πω;

Σίγουρα είναι δύσκολο για μία μητέρα να της κάνει παράπονα η κόρη της για το αγόρι της που μπορεί μάλιστα κάποιες φορές εκείνη να μην το εγκρίνει κιόλας.

Πως θα την συμβουλέψει; Τι θα της πει;
Μερικές συμβουλές από μητέρα προς κόρη, που μπορεί να φανούν βοηθητικές σε τέτοιου είδους καταστάσεις:

"Να του πεις ξεκάθαρα να μην το ξανακάνει αυτό. Το αγόρι σου μπορεί με αυτό τον τρόπο να «δείχνεται» στους φίλους του, να θέλει να "φανεί" πως αυτός έχει τον έλεγχο και ότι ένα κορίτσι δεν «τον κάνει ότι θέλει».

Μπορεί ακόμα και να μιμείται συμπεριφορές που έχει δει γύρω του, ακόμα και στο οικογενειακό του περιβάλλον και να αισθάνεται ότι με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνει το ρόλο του ως αρσενικό.
Όποια και αν είναι η αιτιολογία της συμπεριφοράς του, εσύ αισθάνεσαι άσχημα με αυτή και αυτό είναι που έχει σημασία.

Μίλησέ του για το πως αισθάνεσαι με αυτή τη στάση του γιατί είναι πιθανόν να μην το έχει ο ίδιος συνειδητοποιήσει και έτσι να διορθώσει άμεσα τη συμπεριφορά του.
Ακόμα όμως και να το έχει καταλάβει και να επιμένει, χρειάζεται να του δείξεις ξεκάθαρα τα όρια σου, χωρίς να υποχωρείς ή να τα «καταπίνεις» από φόβο μήπως τον χάσεις.

Η οριοθέτηση των διαπροσωπικών σου σχέσεων είναι μια διαρκής διαδικασία που χρειάζεται να αρχίσει από σχετικά μικρή ηλικία.
Όσο περνάει ο καιρός η στάση του αυτή θα γίνεται ακόμα πιο επίπονη συναισθηματικά για σένα και θα είναι πιο δύσκολο να «κοπεί», επιβαρύνοντας τελικά την ίδια τη σχέση σας.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται να υπερασπίσεις τον εαυτό σου με την οριοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς και να επενδύσεις στη σχέσης σας, με την βελτίωση της ποιότητας της επικοινωνίας που έχεις με το φίλο σου."

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797