Προγραμματισμός για δεύτερη εγκυμοσύνη

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε εάν είστε έτοιμοι να χειριστείτε μία δεύτερη εγκυμοσύνη και ένα δεύτερο παιδάκι;

Το μικρούλι σας άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, λέει σιγά – σιγά αντίο στις πάνες ή είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο. 

Ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορεί να έχετε αρχίσει να αισθάνεστε νοσταλγία για εκείνες τις πρώτες ημέρες, τις τόσο κουραστικές αλλά και υπέροχες, της βρεφικής ηλικίας και να σκέφτεστε με πολύ αγάπη τον ερχομό του δεύτερου μωρού σας!

Παρόλο που μόνο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν καταλαβαίνετε ότι είστε έτοιμοι να αρχίσετε να σχεδιάζετε τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας. 

Η υγεία σας κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη. 

Φυσικά και θέλετε, ακριβώς όπως την πρώτη φορά έτσι και τώρα να είστε υγιής για να αντιμετωπίσετε μία δεύτερη εγκυμοσύνη.

Το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφύγουν να μείνουν έγκυες εντός έξι μηνών από τη γέννηση του πρώτου μωρού τους και ιδανικά να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες, προκειμένου να δώσουν στο σώμα τους το χρόνο που χρειάζεται για αποκαταστήσει τις βιταμίνες που έχασε, να μειώσει το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης και να είναι πάλι έτοιμο για το δεύτερο μωράκι.

Αν ωστόσο, έχετε επιστρέψει στο κανονικό βάρος σας, τρώτε καλά, αισθάνεστε γεμάτες ενέργεια δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε πολύ, σύμφωνα πάντα με την γνώμη του γιατρού σας. 

Πλεονεκτήματα υγείας για δεύτερη συνεχόμενη εγκυμοσύνη. 

Εάν ανησυχείτε για την ηλικία και τη γονιμότητά σας, τότε μία δεύτερη άμεσα εγκυμοσύνη, σημαίνει ότι θα σας βρει νεότερη και πιθανώς πιο γόνιμη. 

Το πρώτο μωράκι θα σας κρατήσει σε κίνηση στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης σας, έτσι θα έχετε όλη την άσκηση που χρειάζεστε, χωρίς να πηγαίνετε γυμναστήριο!

Πιθανότατα δεν θα έχετε το χρόνο να ανησυχείτε σε κάθε σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, καθώς θα είστε απασχολημένη όλο το 24ωρο. 

Μειονεκτήματα υγείας για μία συνεχόμενη εγκυμοσύνη. 

Αυτή τη φορά δεν θα μπορείτε να ξεκουραστείτε γιατί ένα μικρούλι σας έχει συνεχώς ανάγκη. Τώρα θα πρέπει να έχετε αγκαλιά το παιδάκι σας, είτε πονάει η πλάτη σας είτε όχι. 

Εάν γεννήσατε με καισαρική την πρώτη φορά, μπορεί να είναι δύσκολο να γεννήσετε φυσιολογικά μέσα σε  18 μήνες ή και δύο χρόνια. 

Εάν θηλάζετε το δεύτερο μωράκι σας, θα τρέφετε τώρα όχι μόνο ένα αλλά δύο μωρά, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική για τη σωστή διατροφή σας. 

Η οικονομική κατάσταση. 

Εκτός από το γεγονός ότι θα έχετε άλλο ένα μικρό στοματάκι να ταΐζετε, πρέπει να σκεφτείτε ότι:

Εάν εργάζεστε έξω από το σπίτι, θα μπορέσετε να πάρετε μία δεύτερη άδεια μητρότητας ή θα πρέπει να βρείτε  κάποια άλλη λύση;

Εάν μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι, τότε θα θέλατε να ολοκληρώσετε τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Έχετε στο σπίτι αρκετό χώρο για ένα δεύτερο παιδάκι ή θα πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για ένα μεγαλύτερο σπίτι;

Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πράγματα του πρώτου μωρού σας, ή μήπως αυτό τα χρησιμοποιεί ακόμη;

Ένα δεύτερο μωρό θα είναι ένα επιπλέον κόστος ανεξάρτητα από το πότε συμβαίνει, αλλά ο χρόνος της δεύτερης εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσα επιπλέον χρήματα βγάζετε.

Έτσι ο σωστός οικογενειακός προϋπολογισμός είναι απαραίτητος για να λάβετε την τελική σας απόφαση. Δηλαδή πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. 

Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό, είναι το πόση διαφορά ηλικίας νομίζετε ότι θα είναι η σωστή για τα παιδιά σας. Αυτό αφορά αποκλειστικά εσάς και το σύντροφό σας.