Ζωή Κωσταρίδη

Θλίψη για την Ζωή Κωσταρίδη

Η δημοσίευση που ακολουθεί κοινοποιήθηκε από την facebook σελίδα του νοσοκομείου ΡΕΑ και αφορά στη δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο της Ζωής Κωσταρίδη. 

Ποιά ήταν η Ζωή Κωσταρίδη

Η Ζωή Κωσταρίδη, η πρώτη γυναίκα που γέννησε στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση καρδιάς, έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων.

Η Ζωή είχε ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και βαρείας καρδιακής ανεπάρκειας και είχε υποβληθεί σε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς το 2004 στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο». Από τότε ζούσε με την καρδιά του 17χρονου Αργύρη που είχε χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η θέληση της να γίνει μητέρα της έδωσε όλη τη δύναμη να καταφέρει να φέρει στον κόσμο το 2011 τον γιο της. Όλοι εμείς στην Κλινική ΡΕΑ, ζήσαμε την αγωνία και τη χαρά να κρατήσει στην αγκαλιά της το υγιέστατο αγοράκι της.

Τι είχε δηλώσει μετά τον τοκετό:

Μετά τον τοκετό της η Ζωή, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ και είμαι μητέρα. Για όλη την υπόλοιπη ζωή μου, καθώς θα βλέπω το μωρό μου να μεγαλώνει, υπόσχομαι να του μαθαίνω καθημερινά την αξία της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Η καρδιά μου θα πλημμυρίζει ευγνωμοσύνη τόσο για τον δότη που μου χάρισε μια νέα καρδιά όσο και για τους γιατρούς μου που μου έδωσαν έναν παραπάνω λόγο να ζω, το αγοράκι μου»! 
Για να δείξει την ευγνωμοσύνη της, η Ζωή Κωσταρίδη, όχι μόνο βάπτισε το παιδί της με το όνομα του δότη της, αλλά αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση της δωρεάς οργάνων. 

Δωρεά οργάνων

Η περίπτωση της Ζωής, αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική ιατρική και μαιευτική κοινότητα καθώς ήταν το πρώτο περιστατικό όπου όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα. Με την πίστη της, έδωσε δύναμη και σε άλλες μεταμοσχευμένες γυναίκες να γίνουν μητέρες. 

Η οικογένεια της ΡΕΑ πενθεί για τη Ζωή, που τόσο γρήγορα έφυγε από κοντά μας χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο και δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της, προάγοντας τη σπουδαιότητα της Δωρεάς Οργάνων.