Τι δεν πρέπει να λέμε ποτέ στη μητέρα που μόλις απέκτησε το πρώτο της μωράκι

Τι δεν πρέπει να λέμε ποτέ στη μητέρα που μόλις απέκτησε το πρώτο της μωράκι

Πολλές φορές, χωρίς κανένα λόγο, ακούμε άσχημα και ανούσια σχόλια ατόμων, σε έγκυες γυναίκες. Σχόλια που προξενούν μόνο στενοχώρια και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.

Γιατί άραγε πρέπει τα γνωστά ή ακόμη και τα φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα να «ρωτούν» τάχα με απορία την νέα μαμά, που έτσι και αλλιώς παλεύει για να τα καταφέρει, διάφορες ενοχλητικές ερωτήσεις;

Πόσο πιο καλό θα ήταν να της πουν καλά, ενθαρρυντικά λόγια που θα την βοηθήσουν να αισθανθεί όμορφα!

Λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ελάτε να δούμε τι δεν πρέπει ποτέ να λέμε σε μία νέα μανούλα. Δαγκώστε τη γλώσσα σας και μη μιλήσετε.

Θηλάζεις, έτσι δεν είναι; Δεν αφορά κανέναν πως ταΐζει η κάθε μητέρα το μωρό της. Πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη από το να διαλέξει στήθος ή μπιμπερό. Σήμερα, τα οφέλη του θηλασμού είναι γνωστά και αποδεκτά από όλους. Όμως δεν έχει κανείς το δικαίωμα, συγγενής ή φίλος, να επιβάλλει τη δική του άποψη στη διατροφή του μωρού. Είναι μία πραγματικά ενοχλητική ερώτηση.

Είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου είναι ζεστά ντυμένο, μήπως κρυώνει; Εκτός και αν είναι φανερό ότι ένα μωράκι δεν είναι κατάλληλα ντυμένο και αυτό είναι ίσως επικίνδυνο, αφήστε την φροντίδα του μωρού στο πρόσωπο που το φροντίζει.

Δεν είναι δυνατόν! Δεν φασκιώνεις το μωρό σου; Όχι δεν θέλω το μωρό μου να είναι τυλιγμένο και να μην μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Όποτε απαντώ όχι με κοιτάζουν σαν να άκουσαν το πιο περίεργο πράγμα, διηγείται μία νέα μητέρα!

Πω - πω το καημενούλη έχει ένα σημάδι στο μάγουλο του! Άραγε θα φύγει ποτέ; Άλλη μία αγενέστατη παρατήρηση που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε. Πολλά μωράκια γεννιούνται με κάποιο σημάδι στο πρόσωπο ή στο κορμάκι τους που φεύγει με τον καιρό. Καμία όμως μητέρα δεν θα ευχαριστηθεί αν ακούσει ένα τέτοιο σχόλιο, ιδίως αν το παιδί είναι πιο μεγάλο και καταλαβαίνει πολύ καλά αυτά που ακούει.

Φαίνεσαι ακόμη έγκυος! Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους να το παρατηρήσουν. Οι περισσότερες γυναίκες φεύγουν από το νοσοκομείο και η κοιλιά τους δείχνει ακόμη σαν να είναι έξι μηνών. Και θα χρειαστούν οπωσδήποτε μερικές εβδομάδες ακόμη για να επανέλθει η κοιλιά στη φυσιολογική της κατάσταση. Έτσι δεν χρειάζεται να εκφράσετε την έκπληξή σας γιατί το στομάχι και η μήτρα δεν μπορούν να ξεφουσκώσουν αμέσως. Όπως και να χάσει η γυναίκα τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης.

Το βάζεις πάλι να κοιμηθεί; Φυσικά. Τα μωρά, ιδίως τα νεογέννητα, κοιμούνται πολύ. Βέβαια υπάρχουν πολλές ώρες που είναι ξύπνια και δραστήρια, αλλά πράγματι χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου. Άλλωστε το κανονίζουν από μόνα τους!

Σίγουρα μοιάζεις σαν μαμά τώρα! Αυτό δεν είναι κομπλιμέντο, εκτός  και αν το πρόσωπο που το λέει έχει καλό σκοπό! Η διαπίστωση «πόσο κουρασμένη φαίνεσαι, δεν έχεις κοιμηθεί καθόλου, μοιάζεις καταβεβλημένη, πότε έλουσες τα μαλλιά σου» δεν θα προσφέρει τίποτε στη μανούλα, ίσως μόνο στενοχώρια. Αν λοιπόν δεν τα λέτε όλα αυτά με πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον, κλείστε το στόμα σας.

Είστε σίγουρη ότι αυτό είναι ασφαλές; Μία ερώτηση που κάνουν πάρα πολύ συχνά όλοι όταν πρόκειται για τα καθημερινά πράγματα όπως η διατροφή, ο ύπνος, το παιχνίδι στο σπίτι ή και η βόλτα με το μωρό. Λοιπόν πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι εκτός αν δείτε κάτι που πράγματι θέτει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού, μην εκφράσετε αυτή την ανησυχία σας, ή βρείτε ένα άλλο καλύτερο τρόπο, ακόμη και για να προσφέρετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Πάτε έξω βόλτα με αυτόν τον καιρό; Ίσως είναι φυσικό να ανησυχούν τα συγγενικά  ή και φιλικά πρόσωπα για το γεγονός ότι ένα μωρό βγαίνει έξω με κρύο, βροχή, ή ζέστη. Αλλά είναι κάτι που δεν μπορούν πολλές μητέρες ή δεν θέλουν να αποφύγουν. Αρκεί να είναι το μικρό κατάλληλα ντυμένο για τον καιρό και την ηλικία του. Άλλωστε ο καθαρός αέρας είναι καλός για όλους!

Μία καλή κουβέντα από πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στη νέα μητέρα. Απλά ας σκεφτούμε πόσο δύσκολη είναι η φροντίδα και η ανατροφή του παιδιού για κάθε γονιό.

Δεν υπάρχει θέση για ενοχλητικά και ειρωνικά σχόλια.