4 συμβουλές για τους γονείς

4 συμβουλές για τους γονείς

Οι γονείς, εκτός από τα παιδιά τους, πρέπει να προσέχουν και τον εαυτό τους, για να μειώσουν πρώτα απ’ όλα το άγχος τους.

Το άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από την έλλειψη της «αυτό φροντίδας».

Επιβάλλεται να φροντίσετε τον εαυτό σας σωματικά, διαφορετικά θα αισθανθείτε εξαντλημένοι και γεμάτοι άγχος. Αναρωτηθείτε λοιπόν αν «φροντίζετε» τον εαυτό σας και αν όχι, κάντε κάποιες μικρές αλλαγές:

Φυσική περιποίηση.

Πιέζεστε σκληρά; Ηρεμήστε. Βρείτε μισή ώρα μέσα στην ημέρα σας για να περπατήσετε, να τρέξετε, να γυμναστείτε, έτσι θα έχετε μία ευχάριστη υπόλοιπη ημέρα.

Όταν αισθανθείτε ότι ξεπερνάτε τα όρια, κάντε ένα βήμα, πίσω πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε.

Ζητήστε βοήθεια και δεχτείτε τη βοήθεια ή την υποστήριξη που σας προσφέρεται.

Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες τη νύχτα.

Μετριάστε την κατανάλωση του αλκοόλ και το πολύ φαγητό.

Χαλαρώστε.

Εξοικονομήστε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει, ή απλά να χαλαρώσετε.

Ο καθένας έχει κάτι που του αρέσει και το απολαμβάνει, αλλά πιστεύετε ότι εσείς δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας; Σας αρέσει το μαγείρεμα, η κηπουρική, η μουσική, ο αθλητισμός; Ίσως τώρα που έχετε μικρά παιδιά έχετε εγκαταλείψει το χόμπι σας. Προσπαθήστε να εξοικονομήσετε  μία ώρα την εβδομάδα μόνο για σας. Είναι μία καλή αρχή. Πηγαίνετε με ένα φίλο σας/μία φίλη σας σε κάποια ομάδα που σας αρέσει. Έτσι θα απολαμβάνετε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με καλή παρέα και το πιο σημαντικό θα είστε εκτός σπιτιού. Και σαφέστατα θα είστε καλύτερη μητέρα (το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα) αν έχετε λίγο χρόνο και χώρο και για τον εαυτό σας.

Ηρεμήστε, πρώτα για σας και μετά για τους άλλους.

Μειώστε τις προσδοκίες σας.

Πολλοί από εμάς (οι περισσότεροι) είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας και ο εσωτερικός μας κριτικός δουλεύει υπερωρίες! Σταματήστε να επικρίνετε τον εαυτό σας και  πείτε «το χειρίστηκα καλά» ή «έκανα ότι καλύτερο μπορούσα». Αποδεχτείτε τον εαυτό σας  ακριβώς όπως είστε, και όταν το καταφέρετε θα δέχεστε και τους άλλους με τον ίδιο τρόπο.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ευγένεια, υπομονή και συμπόνια.

Να είστε πιο επιεικείς με τον εαυτό σας.

Απλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε όλη την ημέρα. Γνωρίζετε πολύ καλά τις ανάγκες σας βρείτε τρόπο να τις πραγματοποιήσετε.

Οργανώστε μία νυχτερινή έξοδο με τον σύντροφό σας.

Κανονίστε να συναντάτε την αγαπημένη σας φίλη που είναι μία «σπίθα χαράς» στη ζωή σας.

Κάθε ημέρα, αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να κάνετε κάτι που σας αρέσει, είτε είναι να ακούτε μουσική, να διαβάσετε, να διαλογιστείτε ή να απολαύσετε στο φως των κεριών ένα ζεστό μπάνιο!

Να θυμάστε ότι  μπορείτε να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο κλείνοντας τον υπολογιστή σας ή ακόμη και την τηλεόραση.

Όταν ικανοποιείτε τις δικές σας ανάγκες, εξασφαλίζετε ότι θα μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες των άλλων.

Όταν οι γονείς φροντίζουν τον εαυτό τους, είναι πιο ήρεμοι και πιο υπομονετικοί με τα παιδιά τους.

Οι γονείς καθορίζουν τον τόνο και το ύφος, έτσι αναρωτηθείτε «με πιο τρόπο συμπεριφέρομαι; Με φωνές;» Μήπως φωνάζετε ζητώντας βοήθεια; Επομένως υποστηρίξτε τον εαυτό σας κάνοντας λιγότερα, ζητώντας από τους άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τις ανάγκες σας.

Τότε βρείτε τον σωστό τρόπο να τις ικανοποιήσετε. Για το καλό όλων και φυσικά για σας!

διαφορα ηλικίας