Συγχώρεση: Ένα θεμελιώδες δώρο σε οποιαδήποτε οικογενειακή σχέση

Η συγχώρεση είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους και στον εαυτό μας. Όταν συγχωρούμε, αφαιρούμε ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους μας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε.

Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να αποφύγουμε να κολλήσουμε στον πόνο και στη δυσαρέσκεια.  Δεν είναι αλήθεια ότι η διδασκαλία της  αξίας της συγχώρεσης στην νεαρή ηλικία είναι αρκετή. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς για να μην ξεχάσουμε ποτέ πόσο σημαντικό είναι. 

Η συγχώρεση είναι μία άσκηση ευελιξίας που δεν πρέπει να ακολουθεί το μοτίβο μιας ευθείας γραμμής. Αντίθετα είναι κάτι που πρέπει να προσαρμοστεί στις περιστάσεις.

Η συγχώρεση είναι ένα δώρο.

Σε ορισμένες στιγμές της ζωής μας, όλοι έχουμε την ανάγκη να πάρουμε μία πολύ σημαντική απόφαση…Να συγχωρέσουμε ή όχι! Αυτό συμβαίνει επειδή κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη, πληγώνουμε τους άλλους ή μας πληγώνουν οι άλλοι.

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμωρήσουμε το άτομο που μας πλήγωσε είναι να μην το συγχωρέσουμε. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που ο άλλος έχει ανάγκη, είναι κάτι που εμείς χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε πιο κάτω με ειρήνη.

Σίγουρα μπορεί να νιώσουμε θυμό, οργή, απογοήτευση ακόμη και πόνο όταν κάποιος μας πληγώνει ή μας προδίδει. Όμως αν πράγματι το καταφέρουμε κάτι μαγικό συμβαίνει! Η συγχώρεση δεν είναι απλώς μια ευλογία που προσφέρουμε σε έναν άλλο άνθρωπο. Είναι ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας.

Η άρνηση συγχώρεσης δεν μας δίνει περισσότερη αξιοπρέπεια.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε για λίγα λεπτά τι θα κερδίζατε κρατώντας το θυμό σας. Σας κάνει πράγματι πιο αξιοπρεπή ή απλά σας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα;

Φυσικά δεν λέμε ότι πρέπει να συγχωρούμε τους πάντες και τα πάντα. Μιλάμε για την απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων. Γιατί ίσως το μόνο πρόσωπο που πραγματικά πληγώσατε με την πικρία σας είστε εσείς. Μην πιστεύετε ότι είναι σημάδι αδυναμίας. 

Σκέψεις σχετικά με τη συγχώρεση. 

Η συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχνάμε ότι συνέβη. Αντίθετα, σημαίνει να αφήνουμε το βάρος που το συνοδεύει.

Η συγχώρεση συνεπάγεται την κατανόηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει λάθη, αλλά δεν δικαιολογεί αυτά τα λάθη. 

Όταν συγχωρούμε, μας βοηθά να θεσπίσουμε υγιή όρια και να γνωρίζουμε πως και πότε να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα. 

Είναι μία αξία που πρέπει να διατηρήσουμε με την πάροδο του χρόνου.

Η συγχώρεση και τα μυστικά της. 

1. Μην αρπάξετε το όπλο!

Το πρώτο βήμα στη συγχώρεση είναι να μάθεις να βλέπεις πέρα από τον θυμό σου. Μόλις ηρεμήσετε, μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα την κατάσταση και να είστε πρόθυμοι να συγχωρήσετε. 

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να λέμε «σε συγχωρώ». Πρέπει να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να είστε σίγουροι ότι θέλετε να συγχωρήσετε πραγματικά.  Διαφορετικά, το να το λέτε χωρίς να το πιστεύετε θα σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερη δυσαρέσκεια. 

2. Εκφράστε τα συναισθήματά σας. 

Το να εκφράσετε αυτό που αισθάνεστε είναι το επόμενο βήμα όσον αφορά να γυρίσετε σελίδα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει να θολώνεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνει το γεγονός που σας ενόχλησε. Αντίθετα σημαίνει να σκεφτείτε ήρεμα τι θέλετε να πείτε έτσι ώστε το άλλο άτομο να κατανοήσει τα συναισθήματά σας. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αρχίζουμε να ελευθερώνουμε τον εαυτό μας. 

Είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο χρόνο και τόπο για να μιλήσετε. Ταυτόχρονα, ζητήστε από το άλλο άτομο να σας ακούσει χωρίς διακοπή για να εκφράσετε τι σας ενόχλησε. Και τέλος, επιτρέψτε και στο άλλο άτομο να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα. 

3. Αφήστε τα πράγματα να προχωρήσουν. 

Μόλις μιλήσετε για ότι σας ενοχλεί, θα έρθει η ώρα να αφήσετε τα πράγματα να προχωρήσουν. Τώρα πρέπει εσείς να απελευθερωθείτε από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Να καταφέρετε να μην δίνετε σημασία σε αυτό που σας πλήγωσε και να προχωρήσετε.

Δεν χρειάζεται πλέον να συνεχίσετε να ασχολείστε με το ζήτημα. Με τη συγχώρεση, μπορείτε να αφήσετε πίσω σας τον φόβο, τον θυμό και τη δυσαρέσκειά σας. Φανταστείτε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι μπαλόνια που απελευθερώνετε και αφήνετε να πετούν στον ουρανό ώστε ποτέ να μην επιστρέψουν.

Η συγχώρεση είναι μία αξία που πρέπει να εφαρμόζουμε τακτικά για το δικό μας καλό και για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απλά να το διδάσκουμε στα παιδιά μας, αλλά πρέπει να είμαστε το σωστό παράδειγμα και να τα καθοδηγούμε. Και, μερικές φορές, μπορεί να είναι αυτά που θα μας καθοδηγούν!