Οικογενειακές σχέσεις μετά το διαζύγιο

Η δημιουργία συνοχής και σταθερότητας και στα δύο σπίτια είναι το κλειδί για την ευημερία των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο.

Οι οικογενειακές σχέσεις μετά το χωρισμό μπορεί να είναι περίπλοκες ακόμη και οδυνηρές αν και οι δύο γονείς δεν καταβάλλουν προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. 

Μία σημαντική προϋπόθεση είναι να καταλάβουν ότι ο χωρισμός δεν σημαίνει το τέλος της οικογένειας και ότι παρά την ύπαρξη δύο σπιτιών, η οικογένεια είναι πάντα ενωμένη.

Οικογενειακές σχέσεις μετά το χωρισμό.

Ένα διαζύγιο είναι επώδυνο και περίπλοκο τόσο για τους συζύγους όσο και για τα παιδιά. Μετά από κάποιο διάστημα, οι πληγές αρχίζουν να επουλώνονται και τα μέλη της οικογένειας προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση και αισθάνονται ξανά το «φυσιολογικό» συναίσθημα. Όμως αν οι πρώην σύζυγοι έχουν μία τοξική και οδυνηρή σχέση, αυτό δεν θα συμβεί. 

Ένα διαζύγιο είναι πράγματι επώδυνο. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκρούσεις μεταξύ των πρώην συζύγων είναι αυτές που βλάπτουν τα παιδιά και όχι ο χωρισμός. 

Σε πολλές περιπτώσεις, το διαζύγιο μπορεί να οδηγήσει σε μία ριζική αλλαγή που μετατρέπει μία αρνητική οικογενειακή κατάσταση σε θετική, αν και οι δύο γονείς προσπαθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από συγκρούσεις. 

«Αν κάνεις τη ζωή κόλαση για τον/την πρώην σου, κάνεις επίσης τη ζωή κόλαση για τα παιδιά σου».

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων μπορεί να αισθάνονται αισθήματα ευθύνης και ενοχής. Επομένως πρέπει να γνωρίζουν ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και ότι εξακολουθούν να είναι οικογένεια.

Συμβουλές για τη διάσωση των οικογενειακών σχέσεων μετά το διαζύγιο. 

  • Μη μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας, ακόμη και στο τηλέφωνο.
  • Αναπτύξτε μία εγκάρδια σχέση με τον/την πρώην σύντροφό σας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία σχέση όσο το δυνατόν πιο φιλική.
  • Μη μιλάτε άσχημα για τον πρώην σύντροφό σας με τα παιδιά. Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική ή να μιλήσετε για τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής του πρώην σας με τα παιδιά. Χαλαρώστε και κάνετε παρέα με τους φίλους σας. 
  • Καθιερώστε μία ρουτίνα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να διατηρούν την ίδια ρουτίνα και στα δύο σπίτια. Όμως και οι δύο γονείς πρέπει να συμφωνήσουν. Επίσης με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθάνονται λιγότερο ανήσυχα γιατί ξέρουν τι να περιμένουν.
  • Αντιμετωπίστε το χωρισμό με ειλικρίνεια και ηρεμία. Η πρόβλεψη πιθανών δύσκολων ή επίπονων ερωτήσεων είναι πολύ ωφέλιμη, καθώς μπορείτε να σχεδιάσετε προσεκτικά τη συζήτηση και τις απαντήσεις σας. Όμως αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πάρα πολλές πληροφορίες. Όταν μεγαλώσουν θα θέλουν να μάθουν περισσότερα. 

Πώς αντιδρούν τα παιδιά μετά από τον χωρισμό;

Θα χρειαστούν χρόνο για να αφομοιώσουν τον χωρισμό και να αντιμετωπίσουν τη νέα οικογενειακή τους ζωή. Ακόμη και αν το διαζύγιο αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προσοχή, είναι φυσιολογικό τα παιδιά να ανταποκρίνονται με κάποιες προβληματικές συμπεριφορές.

Άγχος. Η απώλεια του τωρινού οικογενειακού τρόπου ζωής τους θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που είχαν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους και αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ανησυχία και αναστάτωση. 

Έτσι, ενδέχεται να εκδηλωθεί παραίτηση και αδιαφορία για αγαπημένες δραστηριότητες ή χόμπι, αθλήματα ή παρέα με τους φίλους. 

Θλίψη. Η απώλεια της οικογενειακής ένωσης θα προκαλέσει βαθιά συναισθήματα θλίψης και μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε πιθανή κατάθλιψη. 

Κακή σχολική απόδοση, λόγω έλλειψης συγκέντρωσης ή συναισθηματικής αστάθειας. 

Θυμός. Τα παιδιά, ειδικά τα πιο μικρά, αισθάνονται ότι οι γονείς τους είναι εγωιστές γι’ αυτό χωρίζουν και ότι αυτά είναι τα μόνα που έχουν πληγωθεί. 

Διαταραχές διατροφής και ύπνου.

Μεσολάβηση: μία μεγάλη βοήθεια για τις οικογενειακές σχέσεις μετά το χωρισμό. 

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, τα παιδιά τους δεν σταματούν να έχουν οικογένεια αλλά το συσχετίζουν διαφορετικά. 

Η διαμεσολάβηση είναι αποτελεσματική και υγιής για τα παιδιά. Ο στόχος είναι να επιτύχει συμφωνίες, εθελοντικά και με συναίνεση, ώστε να αποφευχθεί η δικαστική διαμάχη για θέματα που σχετίζονται με παιδιά.   

Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές ή συναισθηματική αστάθεια μετά από έναν χωρισμό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα κάθε παιδιού.

Σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου και ίσως την επαγγελματική βοήθεια, τα παιδιά θα προσαρμοστούν στον νέο οικογενειακό τρόπο ζωής τους.