Έχουν πράγματι οι γονείς ένα αγαπημένο παιδί;

Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, που όταν κάποιος ρωτά ποιο από τα παιδιά σας είναι το αγαπημένο σας, μάλλον απαντάτε «κανένα».

Όμως μπορεί η απάντηση αυτή να μην είναι πράγματι αληθινή. Ακόμη και αν δεν το αναγνωρίζουν οι γονείς, ερευνητές δηλώνουν  ότι υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να προτιμάτε πράγματι ένα από τα παιδιά σας. 

Πράγματι , μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Οικογενειακής Ψυχολογίας, βρήκε ότι το 74% των μητέρων και το 70% των πατέρων ανέφερε μία διαφορετική συμπεριφορά προς ένα από τα παιδιά. Και παρόλο που οι γονείς στην έρευνα δεν υπέδειξαν ποιο παιδί προτιμούν, τα αδέλφια μπορούν συχνά να υποδείξουν ποιο από τα παιδιά αισθάνονται ότι το προτιμούν οι γονείς τους. 

Τυπικά, αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι οι γονείς αγαπούν ένα παιδί περισσότερο από τα άλλα. Απλά, βασίζεται στο γεγονός ότι η προσωπικότητα σας ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητα ενός από τα παιδιά σας.  Ακόμη και αν οι γονείς αναγνωρίζουν αυτή τη σχέση, δεν θέλουν να το παραδεχθούν φωνακτά επειδή φοβούνται να μην πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου παιδιού. 

Οι γονείς επίσης ανησυχούν ότι κάνουν διακρίσεις μεταξύ των παιδιών τους με αποτέλεσμα αυτά να μην έχουν ίση μεταχείριση ακόμη και αν προσπαθούν πολύ σκληρά να μην το κάνουν. 

Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν τους γονείς να ακολουθούν ορισμένα πράγματα για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά τους με την ίδια αγάπη, ενσυναίσθηση και γενναιοδωρία. 

Εξετάστε τα συναισθήματά σας. 

Η εξέταση των συναισθημάτων απέναντι σε κάθε παιδί είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, ειδικά αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν δείχνετε διακρίσεις στην οικογένειά σας. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη σχέση με όλα τα παιδιά.

Αυτή η αυτοεξέταση μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για τυχόν υποσυνείδητα κίνητρα, αλλά επίσης, θα σας οδηγήσει να δημιουργήσετε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Εξετάζοντας πως νιώθετε για κάθε παιδί σας είναι πιθανό να έχετε μία εικόνα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα για τον εαυτό σας. Γνωρίζοντας πως ανταποκρίνεστε σε κάθε παιδί σας και γιατί, θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι πρέπει να διορθωθεί. Επιπλέον, έχοντας μια καλύτερα εικόνα για τον εσωτερικό σας κόσμο, θα σας βοηθήσει να μάθετε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. 

Αναγνωρίστε ότι τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι προσωρινά.

Θυμηθείτε ότι οι σχέσεις με τα παιδιά σας δεν είναι παντοτινές. Κάθε σχέση έχει τη δική της εποχή. Δηλαδή, ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι με ένα παιδί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Έτσι ενώ αγωνίζεστε για μία καλή επικοινωνία με την έφηβη κόρη σας, η σχέση σας με τον μικρό που είναι στο δημοτικό είναι άριστη. Όμως η ένταση της σχέσης με την έφηβη κόρη σας πολύ πιθανό είναι προσωρινή. Και φυσικά τίποτε δεν σας εγγυάται ότι δεν θα συναντήσετε προκλήσεις ποτέ με το γιος σας. 

Αναγνωρίστε πότε περνούν μία φάση ή εντοπίστε γιατί τα πράγματα μπορεί να έχουν δυσκολέψει. «Το κλειδί είναι ότι δεν αφήνεις τις δύσκολες καταστάσεις να θολώνουν την κρίση σου ή να σε αναγκάζουν να κάνει υποθέσεις για το παιδί που, τη συγκεκριμένη στιγμή, αγωνίζεσαι να πλησιάσεις». 

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. 

Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πράγματα που το κάνει να είναι μοναδικό και να ξεχωρίζει. Αλλά όταν κάνετε συγκρίσεις, το μήνυμα αυτό χάνεται. Ακόμη και ένα κομπλιμέντο ενός παιδιού μπροστά στο άλλο μπορεί να το κάνει να αναρωτηθεί αν τελικά αυτό αξίζει. 

Τα παιδιά θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και όταν τα συγκρίνετε μεταξύ τους, αυτό αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και μειώνει την αυτοεκτίμησή τους, ιδιαίτερα αν αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο αδελφός τους είναι καλύτερος από αυτόν.

Αντί λοιπόν να κάνετε συγκρίσεις, βεβαιωθείτε ότι επισημαίνετε με συνέπεια τα θετικά στοιχεία κάθε παιδιού. 

Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερη ιδέα να βρείτε λίγο χρόνο και να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες ξεχωριστά με κάθε παιδί. Προσέξτε γιατί το παιδί που δεν θα ακούσει καλά λόγια θα υποθέσει ότι είστε πιο ικανοποιημένοι με το άλλο παιδί σας. 

Αντισταθείτε στην επιθυμία να προσέξετε ένα παιδί περισσότερο από τα άλλα.

Η προσοχή σας στο μικρούλι της οικογένειας μπορεί να στεναχωρήσει τα αδέλφια του. Για παράδειγμα αν δεν μπορούν να δουν μία εκπομπή στη τηλεόραση γιατί φοβίζει το μικρούλι μάλλον θα αισθάνονται δυσαρεστημένα τα μεγάλα. 

Όταν μπορείτε προσπαθήστε να το αποφύγετε, γιατί όσο δίκαιο και αν φαίνεται πάντα θα αισθάνεται αδικία το άλλο παιδί. 

Βέβαια υπάρχουν στιγμές που δεν έχετε άλλη επιλογή από το να φροντίσετε ιδιαίτερα το μικρότερο παιδάκι σας, ιδίως αν υπάρχει κάποιος λόγος. Αλλά  τότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξηγήσετε στα άλλα παιδιά σας γιατί πήρατε αυτή την απόφαση. Και πρέπει οπωσδήποτε να είστε πρόθυμοι να ακούσετε πως αισθάνονται τα μεγαλύτερα παιδιά γι΄αυτό.

Να είστε δίκαιοι.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχωρίζετε τα παιδιά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε δίκαιοι! Δηλαδή, για παράδειγμα στις διακοπές πρέπει κάθε παιδί να έχει τον ίδιο αριθμό δώρων και περίπου ίδιας αξίας. Δεν επιτρέπεται το ένα παιδί να έχει περισσότερα δώρα από τα αδέλφια του. 

Βεβαιωθείτε επίσης ότι προσφέρετε τα ίδια πράγματα σε όλα τα παιδιά σας. Μη μαζεύετε τα παιχνίδια του ενός και κάνετε παρατήρηση για την ακαταστασία του άλλου. Θέλετε να αγοράσετε ένα παιχνίδι για την κορούλα σας; Αγοράστε οπωσδήποτε κάτι και για τα άλλα παιδιά σας. 

Τελικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σχέση σας με κάθε παιδί είναι όπως κάθε άλλη σχέση. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα με πολλές εμπειρίες και για τους δύο. 

Και ενώ είναι φυσιολογικό να εκτιμούν οι γονείς ορισμένα χαρακτηριστικά σε κάθε παιδί, είναι πάρα πολύ σημαντικό κάθε ένα να λαμβάνει μία ατελείωτη προσφορά άνευ όρων αγάπης και υποστήριξης από τους γονείς του.