θετική  διάθεση στην εγκυμοσύνη

9 μήνες με θετική διάθεση

Οι στατιστικές λένε πως το 96% των τοκετών κυμαίνονται φυσιολογικά χωρίς ιατρική επέμβαση.

Μπορεί μια έγκυος λοιπόν να περιμένει να περάσουν οι 9 μήνες χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί τον γιατρό της; Φυσικά όχι.

Η επίσκεψη στο γιατρό ως πρόληψη και έλεγχος είναι απαραίτητη. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, είναι οι θετικές σκέψεις.

Το ξέρετε ότι μπορείτε να ελέγχετε τι σκέφτεστε;

Ορισμένες φορές νομίζουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις έρχονται από μόνες τους και από το πουθενά. Για σκεφτείτε το λιγάκι…

Τις σκέψεις μας τις δημιουργούμε εμείς!

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πολλές φορές σκέφτεται τους κινδύνους που διατρέχει σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό της και το παιδί. Το σίγουρο είναι πως με αυτό τον τρόπο η κύηση γίνεται τουλάχιστον κουραστική.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε να συγκεντρώνετε τις σκέψεις σας σε ότι επιθυμείτε, με επίκεντρο τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας. Έτσι μπορείτε να προσφέρετε ακόμη και από τόσο νωρίς στο μωρό σας ένα ευχάριστο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί, και φυσικά πιο όμορφες στιγμές για εσάς και τον σύντροφό σας.

Σας επισκέπτονται αρνητικές σκέψεις; Δείτε για ένα λεπτό ... υπάρχει ουσιαστικός λόγος;

Εάν πράγματι είναι κάτι άξιο προσοχής, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν πάλι θέλετε να ξεφύγετε από αυτές, ίσως οι παρακάτω ιδέες να σας φανούν χρήσιμες.


Κάτι συμβαίνει μέσα μου. Νιώθω κάποιο πόνο. Ανησυχώ. Είναι το σώμα μου εντάξει;

Σκεφτείτε πόσα πολλά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης. Π.χ.

  • 4 ημέρες μετά τη σύλληψη, το έμβρυο φθάνει στην κοιλότητα της μήτρας, όπου και εμφυτεύεται στο τοίχωμα.
  • Σταδιακά δημιουργείται ο πλακούντας, ένα νέο (προσωρινό) όργανο που παρεμβάλλεται μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας και ρυθμίζει τη θρέψη του εμβρύου.
  • Η μήτρα μεγαλώνει συνεχώς, τα όργανα κάνουν χώρο για το μωρό. Οι σύνδεσμοι διατάσσονται.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να αισθάνεστε αυτές τις αλλαγές και να είστε περήφανοι για το σώμα σας το οποίο αντιδρά πάντα σωστά.

Αντί να ανησυχείτε λοιπόν μπορείτε να πληροφορηθείτε και να συγκεντρώσετε την προσοχή σας, σαν ένα μικρό παιδί, στο σώμα σας και στις αλλαγές σαν κάτι που θέλετε να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε.


Θέλω να δω αν το παιδί μου είναι εντάξει

Μέσω του υπέρηχου μπορείτε να δείτε τις πρώτες εικόνες του μωρού σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει τυχόν προβλήματα ή να επιβεβαιώσει την ομαλή σας εγκυμοσύνη.

Βλέποντας αυτές τις εικόνες ο κάθε μελλοντικός γονέας συνειδοποιεί ακόμη περισσότερο αυτό που συμβαίνει και νιώθει να δένεται συναισθηματικά.

Στην ουσία, δεν είναι ο υπέρηχος αυτός που θα επιβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Εμπιστευτείτε το σώμα σας και τα σημάδια που σας δίνει. Μια μητέρα μπορεί να νιώσει αν το παιδί της είναι καλά.

Η φαντασία σας, είναι καλός «βοηθός»…

Σκεφτείτε την στιγμή που θα κρατάτε αυτό το πλασματάκι στην αγγαλιά σας, το πρώτο του χαμόγελο. Έτσι θα συμβάλετε και στην καλή διάθεση του μωρού, αλλά και στη δική σας.


Εμπιστευτείτε το σώμα σας

Από τη στιγμή που η καρδιά σας άρχισε να χτυπάει, δεν έχει σταματήσει.

Αναπνέετε κάθε δευτερόλεπτο χωρίς να σκέφτεστε ότι υπάρχει περίπτωση το σώμα σας να κάνει λάθος και να ξεχάσει να αναπνεύσει ή να χάσει η καρδιά σας τον ρυθμό της.

Άρα το σώμα, ξέρει τι κάνει! Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, να μην το εμπιστεύεστε και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το σώμα είναι ένα αυτόνομο σύστημα το οποίο μπορείτε να το υποστηρίξετε με καλή διατροφή, ύπνο και θετικές σκέψεις!


Με ότι καλό κάνω σε μένα, κάνω και κάτι καλό για το μωρό μου

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται: Τι δεν επιτρέπεται να κάνω τώρα που είμαι έγκυος;

Ποιο φαγητό ή ποιος τρόπος γυμναστικής δεν είναι καλός για το μωρό μου; Μπορώ να επισκεφτώ ένα spa, να κάνω ηλιοθεραπεία, να βάψω τα μαλλιά μου;

Φυσικά υπάρχουν ουσίες και συμπεριφορές όπως π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που έχουν αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Όταν όμως το αίσθημα της ανησυχίας γίνεται πολύ ισχυρό πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να έχει και αυτό σοβαρές επιπτώσεις στον δικό σας οργανισμό, αλλά και αυτόν του μωρού σας.

Μήπως λοιπόν να ανησυχείτε επειδή ανησυχείτε; Όχι, γιατί έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν συνειδοποιείτε ότι ανησυχείτε για κάτι, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πράγματι αξίζει τον κόπο.

Αν νομίζετε ότι μόνο ο γιατρός μπορεί να σας καθησυχάσει το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε μαζί του.

Άλλες εναλλακτικές… λύσεις, είναι ο σύντροφός σας, η αγαπημένη σας μουσική ή ένα βιβλίο, νέες θετικές σκέψεις, ένα καλό γεύμα, ελαφρές διατάσεις, αναπνοές, χορός η ένας καλός μεσημεριανός ύπνος.


Είμαι ποιο κοντά στο θαύμα της ζωής

Ορισμένες φορές δεν νιώθετε άνετα μέσα στο σώμα σας. Πόνοι στη μέση, ναυτίες, εξάντληση και ότι δυσκολία στην κίνηση, αϋπνίες.

Μερικές φορές είναι πράγματι δύσκολο να σκεφτεί μια γυναίκα θετικά μιας και η εγκυμοσύνη την βγάζει τελείως έξω από τα νερά της! Ίσως όμως, αυτό να είναι και το θετικό κομμάτι.

Τι σημαίνει ακριβώς «βγαίνω από τα νερά μου;».

Κάτι νέο συμβαίνει, κάτι που σε κάνει να αντιδράς και να αναρωτιέσαι. Ίσως λοιπόν η φύση επίλεξε αυτόν τον τρόπο για να σας υπενθυμίσει ότι βρίσκεστε σε μία φάση της ζωής σας που πολλοί την αποκαλούν «το θαύμα της ζωής».

Όλα αυτά που νιώθετε είναι σημάδια αυτής της περιόδου. Είναι βέβαιο πως θα έρθει η στιγμή που θα είστε περήφανη για αυτή την εμπειρία σαν κάποιον που ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό.


Η εγκυμοσύνη μου είναι μοναδική

Είναι φυσικό να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας με άλλες εγκύους και να αναζητάτε συμβουλές από μαμάδες.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ενθαρρύνετε την σιγουριά σας για ορισμένα πράγματα. Από την άλλη πλευρά οι συγκρίσεις με άλλες εγκυμοσύνες μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες. Γιατί νιώθω αλλιώτικα;

Ίσως κάτι δεν πάει καλά. Να την κάνω και εγώ αυτή την εξέταση; Το μωρό μου δεν κλωτσάει όσο το δικό της. Είναι καλά;

Αυτές τις στιγμές είναι σημαντικό να θυμάστε πως η εγκυμοσύνη σας είναι μοναδική όπως εσείς.

Όλα τα σχόλια που διαβάζετε ή ακούτε για την εγκυμοσύνη (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του άρθρου) είναι μόνο μία απόπειρα περιγραφής της κύησης, αλλά όχι η πραγματικότητα.

Αυτή την νιώθετε μόνο εσείς με το δικό σας σώμα. Η εγκυμοσύνη σας είναι μοναδική στον κόσμο.


Με την κοιλιά μου είμαι όμορφη

Οι σωματικές αλλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο για μια γυναίκα να νιώσει ελκυστική και κρατήσει την αυτοπεποίθησή της. Ακόμη και ο σύντροφος συμπεριφέρεται με πιο «πατρικό» αντί ερωτικό τρόπο.

Για δείτε το όμως από την άλλη πλευρά. Η ομορφιά έχει πολλά πρόσωπα.

Όταν ένα λουλούδι μεγαλώνει, ανοίγει και δείχνει όλο του το μέγεθος. Έχετε δει κανένα λουλούδι να χάνει την αυτοπεποίθησή του και να κάνει συγκρίσεις;

Άσχετα από το χρώμα του, το μέγεθός του, αν είναι μαργαρίτα ή αν είναι τριαντάφυλλο, γυρίζει το κεφάλι το στον ήλιο και δείχνει όλη του την ομορφιά.

Την ομορφιά που έρχεται από το γεγονός ότι κουβαλάει μαζί του γονιμότητα, ζωή και νέα δύναμη.

Νιώθοντας τη νέα ζωή μέσα σας να μεγαλώνει να είστε σίγουρη ότι η επίδραση στην εξωτερική σας μορφή είναι θετική.

Χαμογελάστε λοιπόν, γυρίστε το κεφάλι σας στον ήλιο και πείτε: Με την κοιλιά μου είμαι όμορφη.


 

Καλή Λευτεριά

Το μόνο σίγουρο στην εγκυμοσύνη είναι ότι θα γεννήσετε. Συχνά σκέφτεστε το πώς θα τα καταφέρετε και ποια θα είναι αυτή η διαδικασία.

Ο τοκετός είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα και την πρώτη φορά είναι φυσιολογικό ότι υπάρχει κάποιος φόβος. Πάντα όμως ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το αίσθημα του φόβου για κάτι καινούργιο και άγνωστο.

Ο τοκετός δεν σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι που χρειάζεται κάποια ειδική προσπάθεια και κάποιος μας βαθμολογεί αν θα το κάνουμε καλά η λιγότερο καλά.

Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει από το σχολείο και από την καθημερινότητα της δουλειάς πως ότι κάνουμε, αξιολογείται. Η γέννηση ενός παιδιού δεν είναι έτσι.

Στην χώρα μας ευχόμαστε στις έγκυες γυναίκες «καλή λευτεριά». Ελευθερωθείτε λοιπόν από τις ανησυχίες και τους ακριβείς προγραμματισμούς για τον τοκετό, έτσι ώστε να χαλαρώσετε και να… ελευθερωθείτε ποιο εύκολα στο μαιευτήριο.


Οι πόνοι του τοκετού είναι φίλοι

Οι πόνοι του τοκετού είναι δυνατοί και καμία γυναίκα δεν τους προσδοκά. Είναι σημαντικό όμως να ξέρετε – ανεξάρτητα από ότι έχετε ακούσει, ότι οι πόνοι για κάθε γυναίκα είναι διαφορετικοί.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές όπως αναπνοές, ή η κίνηση των γοφών, και ιατρικές μέθοδοι που μπορούν να σας υποστηρίξουν ώστε να μειωθούν οι πόνοι σας.

Βλέποντας πάλι τη θετική πλευρά, να θυμάστε πως με κάθε νέο κύμα πόνων που νιώθετε κάνετε ένα βήμα πιο κοντά στο παιδί σας.

Αντί να παλεύετε με τον πόνο δείτε το έτσι: «Κάθε πόνος με φέρνει ποιο κοντά στο μωρό μου».


Με την γέννηση του μωρού μου ξαναγεννιέμαι

Από την γέννηση του μωρού σας και μετά θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα, Θα είστε μητέρα.

Η καθημερινή ζωή θα αλλάξει και ίσως κι εσείς. Πόσες φορές ακούμε τις νέες μητέρες να περιγράφουν συναισθήματα που δεν τα έχουν γνωρίσει μέχρι τότε;

θετική διάθεση στην εγκυμοσύνηΊσως αυτή η εμπειρία σας κάνει ποιο δυνατή, ίσως δείτε τα πράγματα που γίνονται στον κόσμο τριγύρω σας με άλλο μάτι.

Ίσως αρχίσετε να προβληματίζεστε για πράγματα που δεν σας απασχολούσαν μέχρι τώρα.

Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μεγάλη νέα περιπέτεια της ζωής σας, που σας περιμένει κάθε μέρα να την ζήσετε μαζί με τον σύντροφο σας και το μωρό σας.

 
Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.