Θα ερωτευτώ αμέσως το μωρό μου;

Εάν πρόκειται να γίνετε μαμά ή είστε μητέρα ενός νεογέννητου μωρού, πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά για τον μαγικό μυστικό δεσμό της μητέρας με το μωρό της.

«Δεν υπάρχει τίποτα σαν την αγάπη της μητέρας και του παιδιού!»  λένε όλοι με μάτια γεμάτα συγκίνηση στη σκέψη αυτής της μαγικής στιγμής.

Και παρόλο που η αγάπη της μητέρας είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλες οι μητέρες δεν ερωτεύονται άμεσα το μωράκι τους από τη στιγμή της γέννησης και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

«Η πίεση για το γεγονός ότι η μητρότητα θα με αλλάξει και ότι η αγάπη για το μωράκι μου θα πρέπει να  είναι σαρωτική, ήταν πάρα πολύ μεγάλη για μένα», δηλώνει νέα μητέρα.

«Η αγάπη δεν ήρθε σε μία νύχτα. Και ενώ είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτώ είναι αλήθεια. Αισθάνομαι πολύ άσχημα όχι γιατί τώρα εξακολουθώ να νιώθω το ίδιο, αλλά επειδή κανείς δεν μου είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, έτσι σκέφτηκα ότι δεν ήμουν φυσιολογική. Ράγισε η καρδιά μου στη σκέψη ότι δεν αγαπούσα το μωράκι μου αρκετά και ότι φυσικά κάτι δεν πήγαινε καλά με μένα». 

Όμως...

 

Όλες οι μητέρες είναι διαφορετικές. 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη και τη νέα μητρότητα διαφορετικά.

Μερικές γυναίκες πραγματικά ερωτεύονται τα μωράκια τους με την πρώτη ματιά και άλλες όχι.

Δεν υπάρχει λανθασμένος ή σωστός τρόπος να αγαπήσετε το μωρό σας και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να νιώσει κάθε νέα μητέρα είναι η ενοχή για το πώς συνδέεται με το μωρό της.

Μπορεί να υπάρχουν χημικές διαφορές στον εγκέφαλο των γυναικών που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα επίπεδα σύνδεσης μητέρας – μωρού.

Πρόσφατη έρευνα εξέτασε  τις επιδράσεις της οξυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης που παίζει επίσης ρόλο στον τοκετό και τον θηλασμό και οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη ή άλλα υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα οξυτοκίνης που μπορούν να επηρεάσουν τα αισθήματά τους για το μωράκι τους.

 

Δεν χρειάζεται να αγαπήσετε το μωρό σας αμέσως για να είστε ένας καλός γονέας. 

Το θέμα είναι, ότι ίσως να περιμένατε να ερωτευτείτε το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννησή του, ή αφού φτάσατε στο σπίτι, όμως αυτό απλά μπορεί να μην συμβεί.

Υπάρχουν τόσες πολλές δύσκολες καταστάσεις που θα συναντήσει η νέα μητέρα στο σπίτι με το μωρό της που ο «κεραυνοβόλος» έρωτας δεν αποτελεί προϋπόθεση για να είναι ένας καλός γονέας.  

Ασφαλώς θα αγαπάτε το μωρό σας και θα το φροντίζετε ακόμη και αν δεν αισθάνεστε αυτή την «τρελή αγάπη».

Εάν δεν αισθάνεστε αρκετή αγάπη για το νεογέννητό σας ακόμη, ή είστε έγκυος και αναρωτιέστε αν αυτός ο μητρικός δεσμός θα σας «κλωτσήσει» σύντομα, μην πανικοβληθείτε.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να καταλάβετε τη μητρότητα με τους δικούς σας όρους και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν χρειάζεστε λίγο χρόνο ακόμη για να προσαρμοστείτε στη φροντίδα του μωρού σας. 

Να είστε ανοιχτές και ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας και να επικεντρωθείτε και στη δική σας φροντίδα.

Ωστόσο, αν έχετε παρατεταμένη δυσκολία να συνδεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας ή αντιμετωπίζετε άλλα δυσάρεστα συμπτώματα όπως να θέλετε να βλάψετε τον εαυτό σας ή ακόμη και το μωρό σας, φροντίστε αμέσως να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα συναισθήματα αυτά, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, συμπτώματα που είναι θεραπεύσιμα.