Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Βέβαια υπάρχουν συμπτώματα που κάθε μέλλουσα μανούλα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Όταν η οικογενειακή της ζωή είναι καλή, είναι πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπισή τους. Όταν όμως υπάρχει άγχος τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει όλα όσα έρχονται με την εγκυμοσύνη.

Αν και το άγχος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να μπορέσετε να χαλαρώσετε. Το άγχος, ιδιαίτερα το χρόνιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με λιγότερο βάρος ή να αντιμετωπίσετε ένα πρόωρο τοκετό. 

Άγχος και πρόωρος τοκετός.

Η έναρξη του τοκετού είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι πλήρως κατανοητή. Συμμετέχουν πολλαπλές ορμόνες και συστήματα του σώματος της μητέρας και του μωρού και η πρόβλεψη για το πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός είναι πολύ δύσκολη. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το άγχος προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Ωστόσο υπάρχει μία σχέση. Μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πιο γρήγορα, έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, το σώμα αντιδρά με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται και οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το άγχος μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο.

  • Με έντονο στρες η αντίδραση του σώματος είναι προσωρινή, δεν κρατά πολύ. Στη συνέχεια το σώμα επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση.
  • Με το χρόνιο άγχος, ότι σας ενοχλεί συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται. Σαν αποτέλεσμα το σώμα δεν επιστρέφει ποτέ στην κανονική του κατάσταση.

Το οξύ άγχος δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Για παράδειγμα, αν έχετε κάποια διαφωνία με το σύντροφό σας ή μερικές φορές δυσκολία στο να πληρώσετε ένα λογαριασμό, δεν διατρέχετε κίνδυνο. Ωστόσο, οι αλλαγές που κάνει το χρόνιο άγχος στο σώμα είναι αυτές που πιστεύουν οι γιατροί ότι μπορούν να συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό.

Το χρόνιο άγχος προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στο αγγειακό σύστημα του σώματος, στα επίπεδα των ορμονών και την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διεργασία του τοκετού πριν τη φυσιολογική διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση ενός διαζυγίου, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η μακροχρόνια ανεργία ή ακόμη και το άγχος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη θα μπορούσαν όλα να προκαλέσουν το είδος του χρόνιου στρες που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Μείωση του άγχους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και αυτές είναι επίσης εξαιρετικές ιδέες εάν δεν είστε έγκυος).

Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το ποιες ακριβώς στρατηγικές χαλάρωσης θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, αλλά οτιδήποτε μειώνει το χρόνιο άγχος θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί φυσιολογικά ο χρόνος της εγκυμοσύνης. 

Εναλλακτικές θεραπείες: Το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, ο βελονισμός και η υπνοθεραπεία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του στρες. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία μελέτη δεν έχει δείξει εάν μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Συμβουλευτική: Σε μία μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες με χρόνιο στρες που έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη στην εγκυμοσύνη τους αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. 

Άσκηση: Δραστηριότητες χαμηλής έντασης συνιστώνται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το στατικό ποδήλατο και η χρήση ελλειπτικού. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. 

Είναι όμως σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την ασφαλή άσκηση και τι πρέπει να αποφύγετε, ώστε να καλωσορίσετε το μωράκι σας με πολύ χαρά και χωρίς κανένα πρόβλημα.