Αϊκίντο για παιδιά

παιδί Αϊκίντο για παιδιάΠηγή: Αϊκικάι Αθηνών. Το Αϊκίντο είναι μία γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη η οποία είναι ιδανική για παιδιά καθώς είναι δυναμική και ευχάριστη και δυναμώνει τα σώματά τους χωρίς όμως να επιβαρύνει τις ακόμη αναπτυσσόμενες αρθρώσεις τους.

Τα παιδιά που ασχολούνται με το Αϊκίντο αναπτύσσουν τη σωματική και την πνευματική τους αντίληψη ενώ μαθαίνουν να συνεργάζονται και να σέβονται τους άλλους.

Το παρακάτω κείμενο προέρχονται από μια συνέντευξη της Jenny Flower 4th Dan, Shidoin, καθώς και πληροφορίες από το Αϊκικάι Αθηνών.

Στα ιαπωνικά, Αϊκίντο σημαίνει “ο τρόπος της αρμονίας με την δύναμη και την αρχή της φύσης”. Το Αϊκίντο προέρχεται από το παραδοσιακό μπούντο της Ιαπωνίας (μπούντο, ο τρόπος των πολεμικών τεχνών) όμως προχωράει πέρα από το πεδίο του μπούντο. Είναι ένας δρόμος όπου η αιχμηρή ακμή της πολεμικής τέχνης χρησιμοποιείται σαν “δρόμος” για πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια.

Η διδασκαλία αρχίζει με ασκήσεις που διατάσσουν τους μυς, δυναμώνουν τα νεανικά σώματα και βελτιώνουν την προσοχή, τον συγχρονισμό και την κινητικότητα.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά να πέφτουν με διάφορους τρόπους, με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Όταν έχουν μάθει να πέφτουν στόχος γίνεται η εκμάθηση των βασικών αρχών κίνησης που εφαρμόζουν κάνοντας τεχνικές σε ζευγάρια. Επειδή το Αϊκίντο δεν είναι μια ανταγωνιστική τέχνη, η διδασκαλία στηρίζεται στην αμοιβαία εκμάθηση μέσα από την ομαδική δουλειά και στην διασκέδαση.

Τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά να εκτελούν πιο σύνθετες τεχνικές, πράγμα που εξελίσσει την ικανότητα τους της αυτοσυγκέντρωσης.

Τα παιδιά με τη μεγαλύτερη εμπειρία παροτρύνονται να βοηθούν τους νέους μαθητές να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν το αίσθημα της συναδελφικότητας.

Μέσα από την προπόνηση τα παιδιά μαθαίνουν να αντιδρούν ήρεμα στην επιθετικότητα και να αποφεύγουν την βία.

Αϊκίντο για παιδιάΠηγή: Αϊκικάι Αθηνών.