Γιόγκα για Παιδιά.

παιδί yoga για παιδια Η Yoga για Παιδιά είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για να αναπτύξουν τα παιδιά σημαντικές δεξιότητες τόσο σε σωματικό, νοητικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο σε ένα περιβάλλον που απουσιάζει ο ανταγωνισμός.


Tα παιδιά από μικρά βιώνουν τον ανταγωνισμό. Από μικρή ηλικία ζουν με την πίεση του σχολείου, των αδιάκοπων μαθημάτων, το άγχος της επιτυχίας των αθλημάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ο ανταγωνισμός εμφανίζεται ακόμα και μέσα στο ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον όταν υπάρχει δεύτερο παιδί. Επιπροσθέτως, ο αγχώδης τρόπος ζωής των γονιών και οι γρήγοροι ρυθμοί επηρεάζουν σημαντικά το ψυχισμό των παιδιών. Όλα τα παραπάνω επιδρούν στην έμφυτη χαρά τους. Εδώ έρχεται η Γιόγκα να ελευθερώσει τα παιδιά από όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο.

Τα παιδιά αρχικά μαθαίνουν να αισθάνονται ικανοποίηση με αυτό που είναι και με αυτό που καταφέρνουν δίχως να συγκρίνονται με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Ασκούνται και παίζουν δίχως νικητές και χαμένους, ποιος βγήκε πρώτος και ποιος τελευταίος, γιατί αυτά απλά εκλείπουν από κάθε μάθημα Γιόγκα για Παιδιά. Μέσα σε πνεύμα ενθάρρυνσης και θετική διατύπωσης, δίχως κριτική, η Γιόγκα βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Το μάθημα διεξάγεται τηρώντας την πρώτη και βασική αρχή της Γιόγκα που είναι η Μη Βία (Ahimsa). Τα παιδιά μαθαίνουν από το πρώτο μάθημα και αυτό γίνεται βίωμα και στα υπόλοιπα ότι κάνουν τις ασκήσεις (asana) μέχρι το σημείο που μπορούν και αισθάνονται όμορφα. Η δασκάλα ουδέποτε σπρώχνει ή πιέζει το παιδί να μπει στη θέση, δεν είναι αυτός ο σκοπός του μαθήματος. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να σέβεται και να «ακούει» το σώμα του.

Η έννοια της Μη Βίας αναλύεται στο παιδί πέρα από το σωματικό επίπεδο και σε νοητικό, αλλά και συναισθηματικό επίπεδο. Ανάλογα την ηλικιακή ομάδα ο δάσκαλος μπορεί να εμβαθύνει την έννοια και να την «χτίζει» σε κάθε μάθημα.

Το μάθημα αρχικά ξεδιπλώνεται μέσα από κάθε asana (ακίνητη στάση) εμπνευσμένη από τη Φύση και το Περιβάλλον.

Όταν τα παιδιά αναπαριστούν το Δέντρο (Vrksasana), βιώνουν την αίσθηση της γείωσης ενώ ταυτόχρονα ψηλώνουν μέχρι τον ουρανό, νιώθοντας στιβαρά και γερά, ακλόνητα στον άνεμο!
Στο Σκύλο (Adho Mukha Svanasana) γαβγίζουν, περπατάνε, και κουνάνε την ουρά τους.
Στη Γάτα (Marjariasana) νιαουρίζουν και τεντώνονται.
Στο Λιοντάρι (Simhasana) βγάζουν την γλώσσα τους και βρυχώνται.
Ενώ στο Φλαμίγκο βελτιώνουν την ισορροπία τους.
Παράλληλα μαθαίνουν να αγαπούν κάθε πλάσμα και να του φέρονται με απόλυτο σεβασμό.

Το μάθημα συνεχίζεται με οδηγό το γιόγκικο παιχνίδι, την γρήγορη κίνηση, ασκήσεις σε ζευγάρια, ασκήσεις με την δασκάλα, αφηγήσεις, αναπνοές και στο τέλος ολιγόλεπτη χαλάρωση.

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το ένα παιδί στο άλλο μέσα από την άσκηση. Τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθάνε τα μικρότερα και τα μικρότερα μαθαίνουν από τα μεγαλύτερα και αυτό επιταχύνεται καλύτερα στις ασκήσεις σε ζευγάρια.

Μέσα από τις αναπνοές τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν σταδιακή επίγνωση της αναπνευστικής λειτουργίας, κάθε εισπνοής και εκπνοής με απλές τεχνικές. Οι τεχνικές της αναπνοής εισάγουν τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο του ελέγχου και της επίγνωσης. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονται στο να αποβάλουν το άγχος και ηρεμούν.

Η χαλάρωση οδηγεί τα παιδιά σε σταδιακή ακινησία με αποτέλεσμα να κατευθύνουν το νου και να οραματίζονται στοιχεία από την αφήγηση της δασκάλας. Σκοπός είναι σταδιακά ο νους να μπορέσει να μείνει προσηλωμένος στην αφήγηση, δίχως να διασπάται από άλλες σκέψεις.

Τα παιδιά ασκούμενα στη Γιόγκα αποκτούν οφέλη σε τρία επίπεδα, στο σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό. Στο σωματικό επίπεδο, βελτιώνουν την ευλυγισία, αποκτούν δύναμη και συναρμογή. Στο συναισθηματικό επίπεδο μαθαίνουν να αποβάλλουν το άγχος, ενώ στο νοητικό μαθαίνουν μέσα από τις τεχνικές της χαλάρωσης συνειδητά να ηρεμούν.

Το μάθημα δεν περιορίζεται στο κινητικό μέρος, αλλά και στην εισαγωγή εννοιών από τη φιλοσοφία της Γιόγκα μαθαίνοντας τα παιδιά αρχές όπως η Αλήθεια (Satya), Καθαριότητα (Saucha) και αξίες όπως ο Σεβασμός και η Υπομονή. Όλα αυτά έχουν άμεση επίδραση στα ιδανικά και στη πορεία της ζωής τους.

Συνεπώς, η Γιόγκα για Παιδιά είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που αξίζει να δοκιμάσουν τα παιδιά μας.
--------------------------------------
Η Χριστίνα Μάτση εργάζεται ως δασκάλα γιόγκα σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, studio yoga, χώρους δημιουργικών δράσεων για παιδιά, camp. Παράλληλα, έχει οργανώσει σεμινάρια και έχει εκπαιδεύσει δασκάλους στη παιδική γιόγκα.

Χριστίνα Μάτση, Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

Πληροφορίες για τάξεις Γιόγκα για Παιδιά:
http://flower-yoga.blogspot.gr/
http://www.facebook.com/floweryoga
xristinamatsi@gmail.com
K: 6979 775494