Παιδί και αθλητισμός: Ασφαλής ανταγωνισμός

Παιδί και αθλητισμός: Ασφαλής ανταγωνισμός

Για πολλά παιδιά, η επιστροφή στο σχολείο, σημαίνει επιστροφή και στον αθλητισμό. Τα αθλήματα είναι και πρέπει να είναι πάντα μία πολύτιμη εμπειρία γεμάτη με προκλήσεις, σωστό ανταγωνισμό και διασκέδαση. Αλλά πολλά παιδιά δεν μπορούν πλέον να αθλούνται λόγω κάποιου τραυματισμού, που θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

Βάλτε τέλος στο «βρώμικο» παιχνίδι. Ένας στους τέσσερις νέους αθλητές ανέφεραν ότι είναι φυσιολογικό να κάνουν ένα σκληρό φάουλ και να παίζουν δυνατά για να στείλουν ένα μήνυμα στην αντίπαλη ομάδα. Όμως το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα ανησυχητικά μεγάλο αριθμό τραυματισμών. 33% των αθλητών αναφέρουν ότι είναι το αποτέλεσμα του «βρώμικου παιχνιδιού». Ο αθλητισμός πρέπει να διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ανταγωνισμού και να προσφέρει ευχαρίστηση και διασκέδαση στους νέους. Όπως επίσης πρέπει να απομακρυνθούν από τη νοοτροπία «νίκη με κάθε κόστος» που στην πραγματικότητα είναι επιζήμια για την υγεία και την ανάπτυξη των νεαρών αθλητών μας.

Ας δώσουμε στους προπονητές την εκπαίδευση που χρειάζονται και θέλουν.Ένας στους τέσσερις προπονητές δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν κανένα ιδιαίτερο μέτρο για την αποφυγή τραυματισμών. Λιγότεροι από τους μισούς παραδέχονται ότι έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να μπορούν να αποτρέψουν τις αθλητικές κακώσεις. Δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι έτσι ώστε να είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν τις κατάλληλες τεχνικές για την καλή απόδοση και την πρόληψη των τραυματισμών.

Συμβουλεύστε τα παιδιά να αναφέρουν τον τραυματισμό τους. Περίπου το 42% των παιδιών, δηλώνουν ότι δεν ανέφεραν τον τραυματισμό τους για να μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι. Στο τέλος του αγώνα όλοι οι παίκτες πρέπει και οφείλουν να πουν στον προπονητή και στους γονείς τους αν όλα είναι καλά, ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο πρέπει και να αντιμετωπίσουν.

Η αλλαγή της νοοτροπίας στον αθλητισμό δεν σημαίνει περιορισμός των παιδιών. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου οι νέοι αθλητές μας θα μπορούν να ανταγωνιστούν, να διασκεδάσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ας ξεκινήσει ο διάλογος. Με την σωστή συνεργασία μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ενεργά, ισχυρά και ασφαλή, μακριά από τους δρόμους, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα αθλήματα που αγαπούν για μια ζωή.

Και μην ξεχνάμε, ο αθλητισμός σώζει τα νέα παιδιά από πολλές κακές συνήθειες.