Άσκηση μετά τον τοκετό: Είναι το σώμα σας έτοιμο;

Άσκηση μετά τον τοκετό: Είναι το σώμα σας έτοιμο;

Οι γυναικολόγοι δηλώνουν ότι είναι εντάξει να αρχίσει η νέα μητέρα, σταδιακά να γυμνάζεται, μόλις αισθανθεί ότι μπορεί. Όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί ο γιατρός να συστήσει να περιμένει μέχρι το τσεκ απ των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό, για να διαπιστώσει γενικά την καλή της κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, αν εξακολουθούσε η νέα μητέρα να γυμνάζεται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και είχε ένα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να κάνει ελαφριά άσκηση όπως να περπατά, και να κάνει stretching (τεντώματα) λίγες ημέρες μετά τον τοκετό.

Αρχίστε λοιπόν μαλακά με περπάτημα και όπως ανακτάτε τις δυνάμεις σας μπορείτε να αυξήσετε την ώρα που περπατάτε.

Αν έχετε κάνει καισαρική τομή, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας και μετά ξεκινήστε να ασκήστε. Η τομή της καισαρικής χρειάζεται αρκετό καιρό για να επουλωθεί. Όμως το ήρεμο περπάτημα βοηθά την τομή να κλείσει και βοηθά επίσης στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και άλλων επιπλοκών.

Εάν πάλι δεν έχετε καθόλου γυμναστεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην βιαστείτε να αρχίσετε.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι σας θα εξακολουθήσουν να είναι χαλαροί για περίπου τρεις ως πέντε μήνες, έτσι προσέξτε να μην πέσετε.
Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μία τάξη άσκησης, διαλέξτε κάποια στην οποία διδάσκει ένα εξειδικευμένο άτομο, ειδικά για εκγύμναση μετά τον τοκετό.

Η άσκηση είναι πολύ καλή αλλά μην το παρακάνετε τους πρώτους μήνες. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί και εσείς χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε στο νέο ρόλο σας.

Πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα τους κοιλιακούς μυς;

Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν ένα κενό στους κοιλιακούς μυς, όπως η κοιλιά επεκτείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Παίρνει δε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό για να κλείσει αυτό το κενό.
Αν αρχίσετε να κάνετε κοιλιακούς πριν κλείσει το κενό αυτό, κινδυνεύετε να τραυματίσετε τους μύες σας. Έτσι βεβαιωθείτε ότι η κοιλιά σας είναι έτοιμη πριν ξεκινήσετε.
Για να είστε σίγουρη, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξετάσει. Εάν σας πει ότι όλα είναι εντάξει, αρχίστε ήπια άσκηση για να ενισχύσετε τους κοιλιακούς μυς.

Η άσκηση θα επηρεάσει την ικανότητα μου να θηλάσω;
Όχι βέβαια. Εφόσον πίνετε άφθονο νερό ακόμη και η έντονη άσκηση δεν θα επηρεάσει την ποσότητα ή την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Αλλά φυσικά αποφύγετε τις ασκήσεις που κάνουν το στήθος να πονά.
Διαλέξτε ένα σωστό αθλητικό στηθόδεσμο όταν γυμνάζεστε και προσπαθήστε να θηλάσετε το μωράκι σας πριν την άσκηση, ώστε να μην αισθάνεστε το στήθος άβολα πλήρες.

Υπάρχουν κάποια φυσικά σημάδια που θα μπορούσαν να μου πουν ότι κάνω πάρα πολλά πράγματα πολύ σύντομα;
Πάρα πολύ μεγάλη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό, μπορεί να προκαλέσει κολπικό έκκριμα που ονομάζεται λοχία, να γίνει ο κόλπος πιο κόκκινος και να υπάρχουν περισσότερα υγρά. Αυτό είναι ένα σημάδια για να επιβραδύνετε.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε αιμορραγία, ενώ πιστεύατε ότι έχει σταματήσει, ή αν αισθάνεστε οποιοδήποτε πόνο όταν γυμνάζεστε. Αν δε νομίζετε ότι μετά αισθάνεστε εξαντλημένη αντί αναζωογονημένη, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι πρέπει να πάτε πιο σιγά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος μετά τον τοκετό;
Ο καλύτερος τρόπος είναι μία μορφή αερόβιας άσκησης, όπως το ζωηρό βάδισμα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο.

Αλλά περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες και καλύτερα ακόμη λίγους μήνες, πριν προσπαθήσετε να αδυνατίσετε. Και μην θελήσετε να χάσετε περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα, ειδικά αν θηλάζετε.
Αν ξεκινήσετε μία αυστηρή δίαιτα πολύ σύντομα μετά τον τοκετό, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, το επίπεδο της ενέργειας καθώς και την ποσότητα του γάλακτος.

Να είστε υπομονετικές και να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να κάνει τη δουλειά του. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο βάρος θα χάσετε φυσιολογικά, χωρίς δίαιτα.