Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Συγχαρητήρια. Φτάσατε στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης σας! Έχετε σκεφτεί πόσα καινούργια πράγματα σας περιμένουν τους επόμενους μήνες;

Μέχρι τώρα ίσως υποφέρατε από πρωινή ναυτία ή αισθανόσαστε με το παραμικρό κουρασμένη. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που θα αρχίσετε επιτέλους να αισθάνεστε καλά, η κοιλιά σας έχει αρχίσει να διακρίνεται, τα μαλλιά σας γίνονται όλο και πιο όμορφα και εσείς έχετε κάθε δικαιολογία να φάτε ένα γλυκό παραπάνω!

Ελάτε να δούμε τι άλλο, σίγουρα ευχάριστο, περιμένετε, την περίοδο αυτή, μέχρι τον έκτο μήνα.

1. Πείτε αντίο σε μερικά συμπτώματα

Θα αισθάνεστε πολύ πιο άνετα αυτό το τρίμηνο. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τώρα μεγαλύτερη ενέργεια, γιατί το σώμα έχει τελειώσει το καθήκον του να οικοδομήσει τον πλακούντα το πρώτο τρίμηνο. Επίσης έχει περάσει η πρωινή ναυτία ή την αισθάνεστε όλο και λιγότερο. Οι επισκέψεις στο μπάνιο έχουν λιγοστέψει, αλλά θα γίνουν πάλι συχνές στο τρίτο τρίμηνο όταν το μωράκι θα αρχίσει να κατεβαίνει για να πάρει την τελική θέση του πριν τον τοκετό. Επίσης, το στήθος δεν θα σας πονάει τώρα, παρόλο που εξακολουθεί να μεγαλώνει και να αλλάζει.

2. Η όρεξή σας θα αυξηθεί… μπορεί και η καούρα

Ενώ τους πρώτους μήνες, θα αισθάνεστε ναυτία και πολλά τρόφιμα θα σας προκαλούν αηδία, το δεύτερο τρίμηνο, οι λιγούρες θα σας σπρώχνουν να φάτε περισσότερο και θα συνοδεύονται με μία μεγάλη ευαισθησία που ξαφνικά θα έχετε, ακόμη και για ασήμαντα πράγματα. Αλλά όπως θα παίρνετε τώρα πιο πολλές θερμίδες και φυσικά βάρος, θα έχετε ένα σύμπτωμα όχι τόσο ευχάριστο. Καούρα, ιδίως αν τρώτε κάθε φορά, μεγάλη ποσότητα φαγητού. Μην ανησυχείτε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα. Προσπαθήστε να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγετε τα τηγανιτά, τα καυτερά και τα εσπεριδοειδή.

3. Πηγαίνετε για ψώνια

Τώρα που η κοιλίτσα σας φαίνεται και η ναυτία έχει υποχωρήσει, ήρθε ο καιρός να πάτε για ψώνια. Τον τέταρτο ή και τον πέμπτο μήνα, θα μπορείτε ίσως να φοράτε ακόμη κάποια φαρδιά ρούχα σας, αλλά από τον έκτο μήνα πρέπει να φοράτε όμορφα και άνετα ρούχα εγκυμοσύνης. Όμως να θυμάστε ότι τα σκούρα χρώματα ταιριάζουν καλύτερα με μία μεγάλη κοιλιά και προσπαθήστε να ανανεωθείτε αγοράζοντας ορισμένα είδη που θα τα φοράτε και μετά τον τοκετό, όπως ένα ωραίο κασκόλ ή ένα ωραίο κολιέ.

4. Οι φίλοι σας θα αγγίζουν την κοιλιά σας

Πρέπει να είστε προετοιμασμένη! Όταν θα αρχίσει να διακρίνεται η εγκυμοσύνη σας, να είστε έτοιμη για ευπρόσδεκτα ή και ανεπιθύμητα χάδια, όπως επίσης για  αδιάκριτες ερωτήσεις ή συμβουλές που δεν έχετε ζητήσει ή και παράξενα σχόλια.

5. Μπορεί να μην αναγνωρίζετε το δέρμα σας.

Όπως θα μεγαλώνει η κοιλιά σας, ίσως παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στο δέρμα σας. Όπως για παράδειγμα οι ραγάδες που εμφανίζονται στην κοιλιά, τους γοφούς, τους μηρούς και το στήθος. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες, όμως μετά τον τοκετό, εξασθενούν και σχεδόν δεν φαίνονται καθόλου. Σήμερα, υπάρχουν κρέμες που βοηθούν στο ξαφνικό αυτό τέντωμα του δέρματος, όπως επίσης πρέπει να προσέχει κάθε έγκυος να μην πάρει απότομα πολλά κιλά. Η μαύρη γραμμή που μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, από τον αφαλό μέχρι την ηβική περιοχή, θα εξαφανιστεί μετά την γέννα. Άλλα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν, είναι ελαφρά κόκκινες παλάμες και πέλματα και ορατές φλέβες, που όμως θα φύγουν με τον ερχομό του μωρού σας.

6. Είναι…

Αυτό το δεύτερο τρίμηνο είναι για πάρα πολλούς γονείς εκπληκτικό! Γιατί τώρα μπορούν να μάθουν το φύλο του μωρού τους! Ο υπέρηχος ή και κάποιες άλλες εξετάσεις θα σας επιτρέψουν τώρα να αρχίσετε να ψωνίζετε μπλε ή ροζ αξιολάτρευτα ρουχαλάκια και να σκέφτεστε το όνομά του. Μήπως όμως θέλετε να μην το μάθετε εκ των προτέρων; Ανακαλύψτε όλες τις παλαιές παραδόσεις για το φύλο του μωρού, που μας έρχονται από τα πολύ παλιά χρόνια.

7. Το μωρό μπορεί να σας ακούει!

Υπάρχουν απίστευτες εξελίξεις που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας, όπως το μωράκι αναπτύσσεται, αλλά αυτή  είναι πράγματι εκπληκτική: γύρω στην 16η εβδομάδα, τα μικροσκοπικά οστά που συνθέτουν τα αυτιά του αρχίζουν να μεγαλώνουν και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούσει τι του λέτε εσείς και ο σύντροφός σας, μιλώντας κοντά στην κοιλιά σας! Όπως λοιπόν θα μεγαλώνει, θα ακούει σαν μουσική τον ήχο της καρδιάς σας, το γουργουρητό στην κοιλιά σας, τον ήχο της κυκλοφορίας του αίματος και το σπουδαιότερο περίπου μετά την 27 εβδομάδα θα μπορεί να αναγνωρίζει τη φωνή σας!

8. Πράγματι το μωρό σας τρώει ότι τρώτε εσείς

Ξέρετε ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από εσάς. Κάθε μέρα καταπίνει αμνιακό υγρό για τη διατροφή, την ενυδάτωση, για να εξασκήσει την κατάποση και την πέψη, έτσι όπως αναπτύσσεται η γεύση του στο δεύτερο αυτό τρίμηνο, δοκιμάζει όλα τα τρόφιμα που υπάρχουν στο μενού της μητέρας.  Ορισμένα μωράκια αντιδρούν με λόξιγκα στα πικάντικα φαγητά! Επίσης οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε ορισμένες γεύσεις στη μήτρα (μέσω του αμνιακού υγρού) ήταν πιο πιθανό να τρώνε τα τρόφιμα με την ίδια γεύση μετά τη γέννηση. Έτσι το ηθικό δίδαγμα της διαπίστωσης αυτής είναι : «Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα, για να μην έχετε προβλήματα μετά με το μικρό σας»!

9. Το μωρό σας θα πάρει γρήγορα βάρος

Πηγαίνοντας στο δεύτερο αυτό τρίμηνο, το μωράκι σας θα ζυγίζει όσο ένα στήθος από κοτόπουλο! Αλλά θα αρχίσει σύντομα να παίρνει σταθερά βάρος και λίπος. Στο τέλος λοιπόν αυτού του τριμήνου, θα έχει τριπλασιάσει ή και ακόμη περισσότερο το μέγεθός του.

10. Τώρα θα καταλάβετε τις κλωτσιές του!

Το πρώτο τρίμηνο φυσικά είναι πολύ μικρό για να καταλαβαίνετε τις κινήσεις του. Αλλά στον τέταρτο μήνα μάλλον θα καταλάβετε τις πρώτες κινήσεις του! Που μπορεί να μοιάζουν στην αρχή, σαν αέρια ή συσπάσεις. Αλλά τον πέμπτο μήνα θα ξεχωρίσετε πολύ καλά τις ακροβασίες και τις κλωτσιές του μωρού σας. Και τέλος τον έκτο μήνα, θα ξέρετε πότε του αρέσει να είναι δραστήριο. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν ξαπλώνετε το βράδυ για να κοιμηθείτε, γιατί στη διάρκεια της ημέρας η κίνηση του σώματος σας το νανουρίζει! Όπως επίσης μπορεί να κινείται πιο πολύ μετά το φαγητό σας ή αν είστε νευριασμένη, γιατί το σάκχαρο στο αίμα και η αδρεναλίνη δίνουν στο μωρούλι σας περισσότερη ενέργεια.

Χαρείτε με την καρδιά σας, αυτό το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας με όλα αυτά τα καινούργια υπέροχα πράγματα που σας επιφυλάσσει.