Εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αισθάνεστε υπερβολικά ζεστά; Μάλλον δεν θα είστε και τόσο ευχαριστημένη με όλο αυτό τον υπερβολικό ιδρώτα, αλλά υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να τον αντιμετωπίσετε και να μείνετε ενυδατωμένες. Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδρώνουν πολύ, ακόμη και αν ο υδράργυρος είναι αρκετά χαμηλά. Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε αν αντιμετωπίζετε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης και ας είστε στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης σας.

Ευτυχώς ο ιδρώτας είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να είστε δροσερές ακόμη και όταν κάνει πράγματι ζέστη.

Τι το προκαλεί

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν το σπέρμα ενώνεται με το ωάριο, μπερδεύουν τον υποθάλαμο (την περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος), ο οποίος αντιλαμβάνεται υψηλή θερμοκρασία ακόμη και όταν είστε στη σκιά και δεν κάνει πολύ ζέστη. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί την αντανακλαστική εφίδρωση του σώματος, που έχει σχεδιαστεί για να το δροσίζει, όταν η θερμοκρασία πράγματι ανεβαίνει.

Πότε είναι χειρότερα;

Θα ιδρώνετε περισσότερο το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο και μετά τον τοκετό, είναι δηλαδή οι περίοδοι που αντιμετωπίζετε τις πιο ακραίες ορμονικές διακυμάνσεις. Η καλυτέρευση θα έρθει σταδιακά καθώς οι ορμόνες θα αρχίσουν πάλι να ρυθμίζονται, πιθανώς από τη στιγμή που θα αρχίσετε να έχετε πάλι ωορρηξία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μήπως παρατηρήσατε αλλαγή στα μέρη του σώματος που ιδρώνετε περισσότερο; Διάφοροι τύποι αδένων παράγουν ιδρώτα. Αυτοί που είναι πιο γνωστοί είναι οι apocrine αδένες, δηλαδή αυτοί  που βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και γύρω από την περιφέρεια του πρωκτού. Αυτοί οι αδένες είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες μυρωδιές του σώματος (το οποίο συμβαίνει όταν ο ιδρώτας τρώγεται από βακτήρια! Γιατί ο ιδρώτας περιέχει πρωτεΐνη). 

Οι εκκρινείς αδένες είναι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Υπάρχουν σε όλο το σώμα αλλά κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη. Όμως ευτυχώς παράγουν ιδρώτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, δεν περιέχει πρωτεΐνη και δεν μυρίζει άσχημα, (τα βακτήρια δεν τον προτιμούν).

Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν υπάρχει τίποτε μαγικό, αλλά σαφώς μπορείτε να αισθάνεστε καλύτερα:

  • Να είστε πάντα καλά ενυδατωμένη. Επειδή με τον ιδρώτα χάνετε πολλά υγρά, μπορεί να νιώσετε ζάλη και λιποθυμία. Έτσι πίνετε πολύ. Επίσης το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε συχνά, μην περιμένετε να ξεραθεί το στόμα σας. Εάν εργάζεστε έξω ή κάνει πολύ ζέστη, πιείτε περισσότερο. Το νερό είναι το καλύτερο, αλλά οι φυσικοί χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ωφέλιμα. Αποφύγετε τις σόδες και τα ζαχαρούχα ποτά για να μην παίρνετε άδικα θερμίδες.

Προσέξτε: αν τα ούρα σας είναι σχεδόν λευκά ή ελαφρά κίτρινα, είναι μία καλή ένδειξη ότι είστε ενυδατωμένες.

  • Μείνετε δάκρυά από τον ήλιο και σε κλιματιζόμενο περιβάλλον. Αυτό ισχύει τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα. Οι ανεμιστήρες δεν βοηθούν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με υγρασία.
  • Αποφύγετε κάθε δραστηριότητα έξω τις ζεστές ημέρες. Αντιθέτως επιλέξτε να κάνετε τον περίπατό σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αν το γυμναστήριο σας έχει πισίνα μπορείτε να δροσίζεστε. Το κολύμπι θα βοηθήσει να ανακουφιστούν τα πόδια και οι αστράγαλοι σας από το πρήξιμο.
  • Να φοράτε πάντα χαλαρά, ελαφριά ρούχα.
  • Έχετε στο κρεβάτι σας μία κουβέρτα, αν χρειαστεί την νύκτα.
  • Κοιμηθείτε επάνω σε μία πετσέτα. Θα απορροφήσει πολύ καλύτερα τον ιδρώτα σας όταν κοιμάστε.
  • Αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα και τα πικάντικα φαγητά. Θα σας φέρουν επιπλέον και καούρα.
  • Αν είναι δυνατόν, έχετε μαζί σας ένα μικρό ανεμιστήρα χειρός. Θα βοηθήσει να εξατμιστεί ο ιδρώτας και να δροσιστεί το δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε ταλκ για τα πόδια. Η πούδρα αυτή στα πόδια που τρίβονται μέσα στο παπούτσι θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και θα σας βοηθήσει στην πρόληψη εξανθήματος από τη θερμότητα.

Προπαντός μην εκνευρίζεστε, θα περάσει και αυτό σύντομα!

Προσέξτε: αν τα ούρα σας είναι σχεδόν λευκά ή ελαφρά κίτρινα, είναι μία καλή ένδειξη ότι είστε ενυδατωμένες.