Εγκυμοσύνη και εργασία

Εγκυμοσύνη και εργασία

Μία υγιής γυναίκα με φυσιολογική εγκυμοσύνη που εργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει την εργασία της μέχρι το τέλος σχεδόν της εγκυμοσύνης της. Βέβαια αν μπορείτε να αρχίσετε την άδεια σας δύο ή τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού, να το κάνετε οπωσδήποτε. Αφιερώστε αυτό τον χρόνο στον εαυτό σας. Ξεκουραστείτε, ηρεμήστε, γιατί μπορεί να είναι, για πολλά χρόνια, η τελευταία φορά που έχετε χρόνο μόνο για σας!

Εάν η εργασία σας είναι επίπονη ίσως χρειαστεί να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Πρόσφατες μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες οι οποίες, κατά την διάρκεια της εργασίας τους σήκωναν βάρη ή έμεναν πολύ ώρα όρθιες παρουσίασαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γεννούσαν πρόωρα και τα μωρά είχαν χαμηλότερο βάρος. Επίσης θα μπορούσατε να ανταλλάξετε καθήκοντα με έναν συνάδελφο έτσι ώστε για αυτούς τους μήνες, η εργασία μας να μην είναι κουραστική. Μία δύο ημέρες άδειας ιδίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο θα σας ανακουφίσουν πολύ.
Μην παραλείπετε να παίρνετε τις κανονικές ημέρες των διακοπών σας. Ο οργανισμός σας χρειάζεται την χαλάρωση και την ξεκούραση. Πείτε στον γιατρό σας τι δουλειά κάνετε ώστε να σας συμβουλεύσει και να οργανώσετε όσο καλύτερα γίνεται τον χρόνο σας.

Τι πρέπει να κάνω αν εργάζομαι κοντά σε τοξικές ουσίες.

Θα χρειαστείτε σίγουρα αλλαγή εργασίας, κατά προτίμηση, πριν τη σύλληψη, αν έρχεστε σε επαφή με βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες μόλυβδο και υδράργυρο, οργανικούς διαλύτες, ακτινοβολία. Αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, ανατομικές ανωμαλίες, ανώμαλη εμβρυακή και βρεφική ανάπτυξη. Πιθανοί τόποι μόλυνσης είναι τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ υπολογιστών, εργοστάσια καουτσούκ, σταθμοί διοδίων, στούντιο κεραμικής, ναυπηγεία, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.
Ρωτήστε τον εργοδότη σας για να σας δώσει υπεύθυνα πληροφορίες σχετικά με τις βλαβερές ουσίες που ενδέχεται να υπάρχουν στο χώρο εργασίας.

Ποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης μου θα με αναγκάσουν να σταματήσω την δουλειά μου.

Εάν υπάρχει περίπτωση πρόωρου τοκετού, (περιλαμβάνει τις γυναίκες που περιμένουν δίδυμα ).
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχει κίνδυνος προεκλαμψίας.
Αν έχετε ιστορικό αποβολής και αν το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά.

Πως μπορώ να διαχειριστώ την πρωινή αδιαθεσία στην δουλειά μου;

Περίπου το 70 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν κάποια ναυτία ή εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες είναι να το πάθετε στην εργασίας σας. Ειδοποιήστε τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σας και έχετε μαζί σας κάποια πετσέτα ή ότι άλλο πιστεύετε ότι θα χρειασθείτε. Πάντως μη ξεχνάτε ότι η πρωινή αδιαθεσία περνάει στο τέλος του τρίτου μήνα.

Πως μπορώ να διατηρήσω την επαγγελματική μου εικόνα όσο η εγκυμοσύνη μου προχωρεί.

Είναι καλό να ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου θα αισθάνεστε κόπωση, δυσφορία και αφηρημάδα. Στο δεύτερο τρίμηνο θα είσθε πιο ενεργητική και όχι αφηρημένη. Παρόλο που η εγκυμοσύνη σας είναι πλέον ορατή, προσπαθήστε να μην μιλάτε συνέχεια γι αυτή ή να παραπονιέστε. Αυτό θα είναι πολύ καλό για σας ιδίως αν ο προϊστάμενος ή οι συνάδελφοι σας δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εγκυμοσύνη σας!

Πως μπορώ να είμαι άνετα στη δουλειά μου

Ακόμη και αν η εργασία σας δεν απαιτεί ορθοστασία ή μεγάλη κούραση πρέπει να προσπαθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Δείτε μερικές συμβουλές:

  • Κάντε μικρά διαλλείματα. Εάν είστε όρθια, καθίστε και βάλτε τα πόδια σας ψηλά ή περπατήστε λίγο. Αυτό διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Εάν είστε καθισμένη, κάθε δύο ώρες σηκωθείτε και περπατήστε. Ελαττώνετε έτσι το πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους και αισθάνεστε άνετα.
  • Φοράτε πάντα άνετα ρούχα και παπούτσια. Επίσης υπάρχουν καλσόν ειδικά για εγκύους που είναι πολύ καλά, που βοηθούν ή διευκολύνουν το πρήξιμο ή τους κιρσούς.
  • Πίνετε πολύ νερό. Έχετε πάντα στο γραφείο σας ένα ποτήρι και μην ξεχνάτε να το γεμίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Τρώτε τακτικά μικρά, θρεπτικά σνακς. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρωινή ναυτία. Επιλέξτε γεύματα ισορροπημένα και θρεπτικά με φυτικές ίνες.
  • Μειώστε το στρες. Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε τον παράγοντα άγχους στο χώρο εργασίας σας, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε όπως ξεμούδιασμα, ασκήσεις χαλάρωσης ή γιόγκα ή απλά κάνετε ένα περίπατο.
  • Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Όσο πιο έντονη είναι η δουλειά σας τόσο λιγότερο πρέπει να κουράζεστε εκτός δουλειάς. Μπορείτε να «κλέψετε» μία ή δύο ημέρες από την κανονική σας άδεια όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένη.
  • Μην λέτε όχι στη βοήθεια των συνάδελφων σας. Εάν μπορούν να σας βοηθήσουν γιατί όχι.

Τι μπορώ να κάνω αν ο προϊστάμενος μου δεν με υποστηρίζει.

Ορισμένοι εργοδότες έχουν μεγάλη κατανόηση για τις έγκυες υπαλλήλους τους και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τις διευκολύνουν. Άλλοι πάλι δεν δείχνουν καθόλου κατανόηση, κάνουν ακόμη και αγενή σχόλια και παράπονα γιατί η εγκυμοσύνη σας κάνει τα πράγματα δύσκολα για αυτούς. Όμως μην ανησυχείτε κανείς δεν μπορεί να σας πειράξει. Ο νόμος σας προστατεύει. Εάν η εργασία σας ήταν πραγματικά επίπονη, ο εργοδότης σας δεν μπορεί να αρνηθεί να σας διευκολύνει, όπως θα το έκανε σε οποιονδήποτε υπάλληλό του που θα είχε ένα ατύχημα.

Όμως, παρόλα αυτά, το αφεντικό σας δεν είναι υποχρεωμένο να σας διευκολύνει περισσότερο. Όπως να σας δώσει περισσότερα διαλλείματα ή να αλλάξει το ωράριο εργασίας σας. Για αυτό αν διαπιστώσετε ότι ο εργοδότης σας είναι σκληρός μαζί σας, είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε εάν θα συνεχίσετε στην ίδια δουλειά ή όχι, με βάση το τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας και την ανατροφή του μωρού σας.

Ησυχάστε, χαλαρώστε φροντίστε τον εαυτό σας όσο μπορείτε καλύτερα και απολαύστε αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ότι σε λίγο θα έχετε στην αγκαλιά σας το παιδάκι σας!!!