Εγκυμοσύνη κατα τη διάρκεια των Χριστουγέννων!

εγκυμοσύνη τα ΧριστούγενναΗ γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων για μια γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει διακυμάνσεις στην ψυχολογία της, καθώς η λάμψη και η πολυσυνθετικότητα των εορτών συχνά αποπροσανατολίζουν την έγκυο. Οι δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει μπορεί να χρειαστεί να αναβληθούν, δίνοντας τη θέση τους στη δυναμική της προστασίας του εμβρύου.

 
Όμως, κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μέλλουσα μητέρα δεν έχει τη δυνατότητα να χαρεί την περίοδο των Χριστουγέννων. Με λίγες και απλές αλλαγές στους ρυθμούς της καθημερινότητάς της, μια έγκυος μπορεί να απολαύσει όμορφες γιορτινές στιγμές, παράλληλα με την πραγματοποίηση του μεγαλύτερού της ονείρου, την επερχόμενη έλευση του μωρού της. 

1) Ζητήστε την υποστήριξη της οικογένειας. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να σας στηρίξουν αυτή την περίοδο, είτε ψυχολογικά, δημιουργώντας όμορφες στιγμές μαζί σας εντός σπιτιού, είτε κάνοντάς σας παρέα σε μια χαλαρή βόλτα στο πάρκο.

  • TIP: Αν έχετε ήδη κι άλλα παιδιά, ζητήστε από ένα έμπιστο πρόσωπο της οικογένειάς σας να μείνει μαζί τους και να τα προσέχει, όσο εσείς θα χαλαρώσετε με ένα μπάνιο, θα τυλίξετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα ή θα επισκεφτείτε ένα φιλικό σας σπίτι.

2) Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε. Η περίοδος των εορτών συνήθως χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση φαγητών και ποτών σε μεγαλύτερο βαθμό, από ό,τι συνήθως. Δώστε προσοχή στην επιλογή των φαγητών και των ποτών που θα καταναλώσετε και αποφύγετε τα πικάντικα πουλερικά, τα καυτερά ορεκτικά, τα βαριά φαγητά, τα μη παστεριωμένα γάλατα, τα ωμά ή μισοψημένα κρέατα, εκείνα τα φαγητά που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους, όπως ένα δείπνο σε ένα άγνωστο εστιατόριο, ή εκείνα που στο παρελθόν σας έχουν δημιουργήσει αλλεργίες, όπως γίνεται συχνά σε γεύματα που περιλαμβάνουν ωμά αυγά και θαλασσινά. Ομοίως, αποφύγετε την επιλογή αλκοολούχων ποτών, όπως η σαμπάνια, καθώς και περιορίστε την κατανάλωση κρασιού.

  • TIP: Ετοιμάστε λαχταριστά, αλλά και υγιεινά ορεκτικά από λαχανικά και φρούτα, τα οποία καταπολεμούν το χαρακτηριστικό αίσθημα πείνας μεταξύ των γευμάτων, αλλά παράλληλα, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Μην αμελείτε να πίνετε αρκετό νερό. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα γεύματα των εορτών, αλλά αν αισθανθείτε κάποια ενόχληση, καλύτερα να μην προχωρήσετε στην κατανάλωση όλου του γεύματος. Δώστε στον εαυτό σας ως δώρο ένα χριστουγεννιάτικο γλυκάκι την ημέρα -αν ο ιατρός σας το επιτρέπει-

3) Φροντίστε το σώμα σας. Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις στο σώμα μας. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να μην ξεκουραστεί, προκειμένου να παραστείτε σε μια κοινωνική «υποχρέωση». Ο ύπνος είναι απαραίτητος. Ακόμη, μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα και αποφύγετε τις σκάλες. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει με το μαγείρεμα και τον στολισμό του σπιτιού. Ακόμη κι αν είναι περίοδος εορτών, επιλέξτε χαμηλά παπούτσια και άνετα ρούχα για τις κοινωνικές σας εξόδους.

  • TIP: Βάλτε μία ώρα μεσημβρινού ύπνου στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζετε το σώμα σας και αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία. Κάντε μασάζ στη μέση σας και χρησιμοποιήστε ειδικές κάλτσες, για να βοηθήσετε τα πόδια σας να μην πρήζονται. Αποφύγετε τα ταξίδια, αλλά αν πρόκειται να ταξιδέψετε, εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα, με βάση τις συμβουλές του ιατρού σας.

4) Οργανώστε τα δώρα που θέλετε να προσφέρετε. Η επιλογή του δώρου για τα αγαπημένα σας πρόσωπα αποτελεί μια ευχάριστη, αλλά και χρονοβόρα διαδικασία. Προκειμένου να τα έχετε όλα έτοιμα για να τα προσφέρετε τα Χριστούγεννα, ετοιμάστε από νωρίς μια λίστα με τα πρόσωπα και τις επιλογές δώρων που θα τους ταίριαζαν. Πραγματοποιήστε αρχικά μια διαδικτυακή μια έρευνα αγοράς, η οποία θα μετριάσει την ταλαιπωρία της επίσκεψης σε καταστήματα, και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στην αγορά εκείνου του δώρου, στο οποίο έχετε καταλήξει.

  • TIP: Μπορείτε φέτος να κατασκευάσετε ή να σχεδιάσετε οι ίδιες στο σπίτι τα δώρα για τους αγαπημένους σας, με έξυπνα και οικονομικά υλικά. Άλλωστε, συχνά η χαρά του δώρου βρίσκεται στην κίνηση της προσφοράς και όχι στην οικονομική αξία του.

5) Επιλέξτε τις κοινωνικές εκδηλώσεις που εσείς επιθυμείτε. Στις διακοπές των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών κοινωνικές εκδηλώσεις στον περίγυρό σας και οι προσκλήσεις θα είναι πολλές. Επιλέξτε εκείνες τις δραστηριότητες που πραγματικά θέλετε ή θεωρείτε ότι θα πρέπει να παραβρεθείτε και αποφύγετε τις πιέσεις των γύρω σας για οτιδήποτε άλλο.

  • TIP: Αντί να επισκεφτείτε εσείς ένα φιλικό σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε να καλέσετε εκείνους στον γνώριμο και άνετο χώρο της δικής σας οικείας. Ως οικοδέσποινα, θα ελέγχετε εσείς το πότε, το πού, καθώς και το τι θα φάτε και θα πιείτε. Ακόμη, θα ελέγχετε τις συνθήκες του χώρου σας, ο οποίος επίσης θα πρέπει να έχει τη σωστή θερμοκρασία και να αερίζεται ικανοποιητικά.

Φέτος τα Χριστούγεννα, αφήστε τη μαγεία των ημερών να σας ταξιδέψει, χωρίς όμως να αμελήσετε το γεγονός ότι λειτουργείτε και αποφασίζετε για «δύο». Διασκεδάστε με την οικογένειά σας, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, αφεθείτε λίγο στις λαχταριστές γεύσεις του εορτών, πάντα όμως με μέτρο και σύνεση, ώστε να απολαύσετε στην ουσία το πραγματικό δώρο που θα σας φέρει αυτή η περίοδος, το νέο σας μωράκι…

Καλές γιορτές!