Εγκυμοσύνη: συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και κούραση

Εγκυμοσύνη: συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και κούραση

Περνάτε περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα παρά έξω από αυτήν; Η συχνοουρία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που ασφαλώς δεν αρέσει σε καμία γυναίκα, ειδικά τη νύκτα που πρέπει να διακόψει τον ύπνο της, (τον έχει τόση ανάγκη) ή είναι έξω και δεν είναι εύκολο να βρει τουαλέτα.

Το σύμπτωμα αυτό αρχίζει νωρίς το πρώτο τρίμηνο (περίπου την 6 εβδομάδα) και γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό στο τέλος της εγκυμοσύνης από την 35η εβδομάδα και μετά.

Τι το προκαλεί

Η αιτία είναι η hCG ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στη πυελική περιοχή, καλό για αυξημένη σεξουαλική ευχαρίστηση, αν είστε στο κρεβάτι και όχι στην τουαλέτα, αλλά πολύ κακό για μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο!

Η ορμόνη αυτή αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος προς τα νεφρά, αυτά λειτουργούν καλύτερα απαλλάσσοντας τον οργανισμό πιο γρήγορα από όλα αυτά που δεν χρειάζεται.

Η μήτρα επίσης ευθύνεται για το τρέξιμο στο μπάνιο, γιατί ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αφήνοντας λιγότερο χώρο για την αποθήκευση των ούρων. Ευτυχώς, αυτή τη πίεση ανακουφίζεται καθώς η μήτρα αυξάνεται προς την κοιλιακή κοιλότητα στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αν και μπορεί να μην νιώσετε μεγάλη ανακούφιση. Και πάλι προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, όταν το κεφαλάκι του μωρού έχει κατέβει προς τα κάτω, και ετοιμάζεται για τη στιγμή της γέννησής του, πιέζει πολύ την ουροδόχο κύστη, αναγκάζοντας σας να τρέχετε κάθε δέκα λεπτά στο μπάνιο.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Εκτός από υπομονή! Όταν είστε στην τουαλέτα γέρνετε το σώμα προς τα εμπρός, αυτό βοηθά να αδειάσει καλύτερα η κύστη, και έτσι δεν χρειάζεται να τρέξετε πάλι πίσω σε πέντε λεπτά.

Μένετε πάντα καλά ενυδατωμένη. Μην μειώσετε το νερό, σκεπτόμενη ότι έτσι θα γλυτώσετε τις διαδρομές στο μπάνιο. Το σώμα σας και το μωρό χρειάζονται μια σταθερή προμήθεια υγρών σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τα διουρητικά, όπως η καφεΐνη. Θα κάνουν πιο συχνές τις επισκέψεις στο μπάνιο.

Όμως δεν φθάνει μόνο αυτό! Δεν μπορείτε να σηκώσετε το κεφάλι σας από το μαξιλάρι, σέρνεται όλη την ημέρα τα πόδια σας και ανυπομονείτε να έρθει το βράδι για να πάτε στο κρεβάτι σας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη είναι σαν να ανεβαίνετε στην κορυφή ενός βουνού ή να τρέχετε ένα μαραθώνιο χωρίς προπόνηση! Κουβαλώντας και ένα βάρος που αυξάνεται λίγο κάθε μέρα. Δηλαδή μία πολύ δύσκολη δουλειά!

Έτσι λοιπόν:

Ακούτε το σώμα σας. Αν αισθάνεστε κουρασμένη, ξεκουραστείτε. Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν, όπως και τα πιάτα στο νεροχύτη. Γυρίστε το κεφάλι σας από την άλλη μεριά αν δείτε χνούδια κάτω από το τραπέζι.

Ζητήστε βοήθεια. Πείτε στο σύντροφό σας πόσο κουρασμένη αισθάνεστε και αφήστε τον να κάνει κάποιες δουλειές. Τα συγγενικά σας πρόσωπα και οι φίλες σας, ασφαλώς θέλουν να κάνουν κάτι για σας. Όπως τα ψώνια στο super market, η τα ρούχα στο καθαριστήριο.

Κοιμηθείτε. Αν αισθάνεστε συνεχώς υπνηλία, κοιμηθείτε περισσότερο. Πηγαίνετε το βράδι πιο νωρίς στο κρεβάτι και σηκωθείτε λίγο αργότερα το πρωί.

Προσέξτε τη διατροφή σας. Χρειάζεστε όλη την ενέργεια που μπορεί να σας δώσει η σωστή διατροφή για εγκύους. Όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Επίσης βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετές θερμίδες. Και μη ξεχνάτε τα συχνά μικρά γεύματα, έτσι κρατώντας σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, θα βοηθήσει πολύ να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα.

Μην παραλείψετε την άσκηση. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η τακτική, ήπια άσκηση θα σας κάνει να νιώθετε πολύ καλύτερα και θα κοιμηθείτε πιο εύκολα το βράδι.

Όμως αν η κούραση σας είναι σοβαρή, ή επίμονη, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν αισθάνεστε λυπημένη, απαθής, έχετε αλλαγές στην όρεξη, πανικό ή άγχος μπορεί να βιώνετε προγεννητική κατάθλιψη. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή με τον πιο σωστό τρόπο.