Είναι ασφαλές να κυκλοφορούμε με μηχανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι ασφαλές να κυκλοφορούμε με μηχανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι περισσότεροι γιατροί είναι εναντίον. Και αυτό γιατί δεν έχουν ζώνη ασφαλείας, ή αερόσακους για να μειώσουν την επίδραση της σύγκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος ή πτώσης. Οι δύο κύριοι κίνδυνοι όταν είμαστε στο δρόμο είναι, οι ανώμαλοι δρόμοι και η μη τήρηση των κανόνων της κυκλοφορίας. Είστε λοιπόν περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτούς όταν κυκλοφορείται με μηχανάκι, από ότι όταν είστε στο αυτοκίνητο, το μετρό ή το λεωφορείο.

Εάν είστε έγκυος και πρέπει να κυκλοφορείται με μηχανή, αξίζει τον κόπο να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις.

- Να φοράτε πάντα κράνος. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μην ξεχνάτε το μπουφάν σας.

- Προσπαθήστε να μην κυκλοφορείτε τις ώρες της μεγάλης αιχμής.

- Μείνετε μακριά από ανώμαλους δρόμους ή δρόμους υψηλής κυκλοφορίας.

- Μάθετε τα νοσοκομεία και τους σταθμούς πρώτων βοηθειών, που βρίσκονται κοντά στην καθημερινή σας διαδρομή, ώστε αν αισθανθείτε αδιαθεσία να ξέρετε που μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

- Προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο που είστε στο δρόμο κάθε μέρα.

- Μην οδηγήσετε ή ανεβείτε στη μηχανή, αν αισθάνεστε ζαλισμένη ή αδιάθετη.

- Εάν είναι δυνατόν, μην οδηγήσετε τη μηχανή σας μία βροχερή ημέρα. Η οδήγηση είναι ακόμη πιο δύσκολη, με βροχή, σε πλημμυρισμένους, λασπωμένους και πηγμένους στην κίνηση δρόμους.

- Προσπαθήστε να μην βγείτε έξω το μεσημέρι τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πιο εύκολο να νιώσετε ζάλη και ο καυτός ήλιος να σας προκαλέσει αφυδάτωση.

- Ζητήστε βοήθεια αν το σκούτερ σας ή η μηχανή παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.

- Προσπαθήστε να μην κυκλοφορείται το βράδι ή αργά τη νύχτα. Αν έχει ομίχλη ή πολύ κρύο, είναι επίσης επικίνδυνο.

Όπως η εγκυμοσύνη σας προχωρεί, μπορεί να δυσκολεύεστε να ισορροπήσετε στη μηχανή σας. Το να χειρίζεστε το τιμόνι, την ισορροπία, τις στροφές, τα φρένα, μάλλον έχει αρχίσει να γίνεται πιο δύσκολο με το μωράκι σας να μεγαλώνει. Είναι καιρός να σκεφτείτε άλλους τρόπους μετακίνησης!

Δείτε μερικές ιδέες:

- Πηγαίνετε στη δουλειά με φίλους ή γείτονες που πηγαίνουν στην ίδια περιοχή με σας. Μοιραστείτε τα έξοδα ενός ταξί.

- Βρείτε την ευκολότερη και πλησιέστερη στάση του λεοφωρείου ή του μετρό για τη δουλειά σας. Όπως το μωράκι σας θα μεγαλώνει, είναι πιο εύκολο να κυκλοφορείτε με λεωφορείο παρά με τη μηχανή σας και τη μεγάλη κοιλιά σας!

- Εάν η δουλειά σας είναι κοντά στο σπίτι, μπορείτε να περπατάτε μέχρι εκεί. Μία καλή ιδέα είναι να έχετε παρέα, ένα φίλο ή συνάδελφο, γιατί κάτι μπορεί να χρειαστείτε. Προσέχετε τις μεγάλες διασταυρώσεις και πηγαίνετε πάντα από το πεζοδρόμιο.

- Ίσως θέλετε να μειώσετε λίγο το χρόνο που κυκλοφορείτε.

- Ζητήστε από το σύζυγό σας ή την οικογένειά σας να σας βοηθήσουν στα ψώνια.

- Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να πληρώνετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας μέσω του διαδικτύου.

- Κάντε μία λίστα με όλα αυτά που έχετε ανάγκη για το μωρό και πηγαίνετε να τα αγοράσετε με το σύζυγό σας. Αποφύγετε να πάτε την ημέρα που ξέρετε ότι τα μαγαζιά θα έχουν μεγάλη κίνηση.

- Τέλος, εξετάστε με το γραφείο σας, αν θα μπορούσατε να δουλεύετε και από το σπίτι, μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Και προπαντός μη στενοχωριέστε γιατί δεν μπορείτε να είστε το ίδιο δραστήρια όπως πριν. Σε λίγο θα κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά!