Έσω έτοιμη

"Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" λέει η λαϊκή παροιμία και καλό είναι να την έχετε στο μυαλό σας πριν έρθει η ώρα του τοκετού σας. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η παραμονή σας στο μαιευτήριο αλλά και δεν θα αφήσετε πίσω σας... εκκρεμότητες!

Σημαντικές είναι και οι πρώτες μέρες με το νέο μέλος της οικογένειας, οπότε μια σωστή οργάνωση απο πριν πάλι θα "βρεθεί μπροστά σας" και θα σας λύσει τα χέρια.

Πιο κάτω λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα προετοιμασίας για τον τοκετό και για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό.

Σίγουρα μετά από μια σωστή οργάνωση, δεν θα χρειάζεται να απασχολείτε το μυαλό σας παρά μονάχα με το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο. Καλώς να έρθει…

Οργανώστε τους γύρω σας

Κάντε μία λίστα με καθημερινές ασχολίες που πρέπει να γίνουν (π.χ ψώνια, μαγείρεμα) και προγραμματίστε για το ποιος θα μπορέσει να σας παρέχει βοήθεια όπως συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Μην ξεχάσετε να τους ενημερώσετε για τις νέες τους ευθύνες.

Εάν πάλι δεν έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο για λίγες μέρες, ίσως αξίζει τον κόπο να έχετε και επι πληρωμή έναν άνθρωπο να φροντίσει κάποιες εκκρεμότητες.


Baby sitting

Μην περιμένετε την ώρα του τοκετού για να ορίσετε ποιος θα φροντίσει το άλλο ή τα άλλα σας παιδιά όσο εσείς θα είστε στο μαιευτήριο.

 • Αποφασίστε για το ποιος θα αναλάβει ανάλογα αν είναι μέρα ή νύχτα. Εάν τα παιδιά πρόκειται να μείνουν σε άλλο σπίτι ετοιμάστε μαζί την βαλίτσα τους με όλα τα απαραίτητα χωρίς να ξεχάσετε να βάλετε μέσα «δωράκια-έκπληξη» για την ώρα που τυχόν μελαγχολήσουν χωρίς εσάς.
 • Επίσης αγαπημένα τους αντικείμενα που δεν μπορούν χωρίς αυτά (μαξιλάρι, κουκλάκι, κουβερτούλα, βιβλίο, παιχνίδι). Εάν πάλι παραμείνουν στο σπίτι, επίσης εκπλήξεις (μπορεί να είναι και αγαπημένα τους σνακ) που θα «σώσουν» όποιον τα προσέχει σε μια δύσκολη στιγμή. Φυσικά όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο είναι μια καλή ιδέα το... νεογέννητο να φέρει κάποιο δώρο στο αδερφάκι του.

Φροντίδα στα κατοικίδια

Μην αμελήσετε να ορίσετε και το ποιος θα φροντίζει το ζωάκι σας εάν τυχόν έχετε, όσο λείπετε και ειδοποιήστε τον όταν έρθει η ώρα. Αφήστε αρκετή τροφή και οδηγίες για τις συνήθειες του.


Πριν πεινάσετε…μαγειρέψτε!

Ίσως η ανυπομονησία του τοκετού σας φέρνει υπερένταση. Εκμεταλλευτείτε την … παραγωγικά και προετοιμάστε γεύματα που μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα μαγειρέψετε όταν τα χρειαστείτε.

Τις μέρες της λοχείας μπορεί να μην έχετε χρόνο για μαγειρέματα, είτε γιατί δεν θα έχετε την διάθεση, είτε γιατί δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε για πολύ ώρα το μωρό σας.

Τι καλύτερο, από το να βγάλετε από την κατάψυξη ένα πλήρες γεύμα φτιαγμένο από τα χεράκια σας! Επίσης έχετε αγοράσει από πριν κάποια σνακς που θα σας χρειαστούν όταν θα θέλετε εσείς να «τσιμπήσετε» κάτι.

Μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα είναι ιδανικά μιας και που κόβουν υγιεινά την όρεξη.


Η Μετακίνηση

Τακτοποιήστε το «μεταφορικό σας μέσο». Ποιος θα σας πάει στο μαιευτήριο όταν έρθει εκείνη η στιγμή; Το αυτοκίνητο να έχει πάντα βενζίνη. Σημειώστε για καλό και για κακό το τηλέφωνο μιας αξιόπιστης εταιρίας Ραδιο-ταξί.

Καλό είναι να γνωρίζετε από πριν την διαδρομή που θα ακολουθήσετε και να έχετε ενημερωθεί για τυχόν παρακάμψεις και έργα που μπορεί να γίνονται έτσι ώστε να γλυτώσετε καθυστερήσεις. Έχετε στο μυαλό σας και κάποιες εναλλακτικές οδούς για την περίπτωση που βρείτε κίνηση.


Εγκαταστήστε στο αυτοκίνητο το παιδικό καρεκλάκι

Ένα απαραίτητο κομμάτι που χρειάζεται να αγοράσετε πριν αφηχθεί το μωρό σας. Στο εξωτερικό πολλά νοσοκομεία δεν επιτρέπουν την έξοδο του μωρού και της μητέρας εάν δεν υπάρχει ειδικό παιδικό καθισματάκι.

Μπορείτε να έχετε «προβάρει» από πριν την τοποθέτηση του στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρήστε την πρώτη φορά με το μωρό. Χρησιμοποιήστε ακόμη και μια κούκλα για να κάνετε δοκιμές.

Ίσως σας παραλάβει κάποιος άλλος από το μαιευτήριο και χρειαστεί να το βάλετε στο δικό του αυτοκίνητο. Όπως και να έχει για το μονάκριβο σας, προέχει η ασφάλεια!


Απαραιτήτως απαραίτητα

Εφοδιαστείτε από νωρίς με μεγάλες σερβιέτες. Θα σας χρειαστούν για μετά τον τοκετό και παρόλο που μερικά μαιευτήρια τις παρέχουν, σίγουρα θα σας στοιχίσει πολύ φθηνότερα να τις έχετε στην τσάντα σας, αλλά θα σας χρειαστούν και στο σπίτι.

Επίσης εσώρουχα μιας χρήσης που θα χρησιμοποιήσετε μετά τον τοκετό.

Προμηθευτείτε πάνες για νεογέννητο, μωρομάντηλα χωρίς αλκοόλ, ίσως κάποια φυτική κρέμα για αιμορροΐδες (δυστυχώς μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους στον τοκετό), ηλεκτρονικό θερμόμετρο για το μωρό, φυσιολογικό ορό για τον καθαρισμό της μυτούλας του.

Σε καταστήματα βρεφικών ειδών μπορείτε να προμηθευτείτε και ένα μαξιλάρι σε σχήμα «μπούμερανγκ» που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στη διάρκεια του θηλασμού.


 

Ξενάγηση

που θα γεννήσετε από πριν. Ρωτήστε για το ποια είναι η διαδικασία εισαγωγής, εάν χρειάζονται κάποια χαρτιά, που υπάρχουν χώροι στάθμευσης.

Ενημερωθείτε για τις τιμές των δωματιών, για το με ποια συχνότητα θα βλέπετε το μωρό σας και όποια άλλη απορία σχετικά με τους χώρους και τα διαδικαστικά.

Επικοινωνήστε με την ασφάλεια σας για το τι καλύπτει και τι όχι στα έξοδα και τι χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να λάβετε τα χρήματα σας.


Ενημερωθείτε για τον θηλασμό

Εάν επιθυμείτε να θηλάσετε το μωρό σας, πάρτε από πριν κάποιες πληροφορίες, έτσι ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένη.

Στον οδηγό μας μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.


Η βαλίτσα για το μαιευτήριο

Ετοιμάστε την βαλίτσα σας όταν «μπείτε στον μήνα σας» (4 εβδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού). Έχετε δίπλα σε αυτή ένα σημείωμα με πράγματα που θα μπουν την τελευταία στιγμή (οδοντόβουρτσα, αποσμητικό).

Κάποιες προτάσεις:

Για τον τοκετό
 • Βιβλιάριο υγείας, ταυτότητα, κάρτα ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας
 • Ζεστές κάλτσες
 • Κοκαλάκι για τα μαλλιά σας
 • Γυαλιά για όταν βγάλετε τους φακούς επαφής σας.
 • Βαζελίνη για την περίπτωση που νιώσετε ότι ξαιρένονται τα χείλη σας
 • Εάν θέλετε το Disc Man, ή το MP3 σας για να ακούτε μουσική όταν νιώσετε πως η ώρα δεν περνάει!
 • Φωτογραφική μηχανή με φωτοευαίσθητο φιλμ (για να αποφύγετε την χρήση του φλας)
 • Σνακ και μπουκαλάκι με νερό.
Για την παραμονή στο μαιευτήριο
 • Πιζάμα ή νυχτικό κατάλληλα για θηλασμό
 • Τσαντάκι με καλλυντικά (για περιποίηση και μπάνιο)
 • Επιθέματα στήθους
 • Εσώρουχα. Σουτιέν για θηλασμό και άνετα σλιπάκια
 • Ατζέντα με ημερολόγιο και με τους αριθμούς τηλεφώνων συγγενών και φίλων καθώς και στυλό
 • Χρήματα
 • Ρούχα που θα φορέσετε κατά την επιστροφή σας στο σπίτι (κατάλληλα θα είναι τα ρούχα που σας έκαναν όταν ήσασταν στον 5ο ή στον 6ο μήνα κύσης).Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια.
 • Παντόφλες
 • Βιβλίο ή περιοδικά
 • Σνάκς
Για το μωρό
 • 2 φορμάκια κατάλληλα για μωρά από 0-3 μηνών (νούμερο 54 ή 56)
 • 2 αλλαξιές εξόδου (ανάλογα την εποχή με μακρύ μανίκι ή κοντό)
 • Κάποιο πανοφώρι (επίσης ανάλογο της εποχής)
 • Καλτσάκια
 • Πάνες (το πιθανότερο είναι πως θα σας δώσουν στο μαιευτήριο)
 • 2 Πανάκια

 

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.