Εξόγκωμα στο μαστό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εξόγκωμα στο μαστό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είστε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και βρήκατε έναν όγκο στο στήθος; Να είστε σίγουρη ότι πιθανότατα πρόκειται για καλοήθες εξόγκωμα.

Τι πρέπει να εξετάσετε και τι μπορείτε να κάνετε; Αν και η ανακάλυψη ενός εξογκώματος στο στήθος είναι πράγματι τρομακτικό, και αν είστε όπως οι περισσότερες γυναίκες, αμέσως θα σκεφτείτε ότι πρόκειται για καρκίνο, να είστε σίγουρες ότι μάλλον άδικα ανησυχήσατε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, είναι πολύ σπάνιο να έχετε καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως αν είστε κάτω των 35 ετών.

Στο στήθος την περίοδο αυτή, συμβαίνουν πάρα πολλές αλλαγές, με αποτέλεσμα να αισθάνεται η γυναίκα το στήθος της πολύ πιο ογκώδες, βαρύ και σκληρό από ότι είχε συνηθίσει.

Στην πραγματικότητα εάν είστε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, η πιο πιθανή εξήγηση για ένα μικρό εξόγκωμα είναι στην πραγματικότητα ένας φραγμένος αγωγός γάλακτος.

Τι ακριβώς είναι

Ακόμη και τόσο νωρίς, από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, τα στήθη ετοιμάζονται για να θηλάσουν το μωρό. Και μερικές φορές ένας αγωγός γάλακτος μπορεί να φράξει ή και να φαρδύνει στη διαδικασία αυτή.

Πως μπορείτε να ξέρετε στα σίγουρα; Οι φραγμένοι αγωγοί γάλακτος είναι συνήθως σκληρά, κόκκινα εξογκώματα που είναι μαλακά στην αφή και έχουν την τάση να εξαφανιστούν μετά από λίγες ημέρες. (Μπορεί να φράξουν πάλι με τον ίδιο τρόπο σε περίοδο γαλουχίας).

Τα καλά νέα: Αυτά τα μικρά εξογκώματα είναι το σημάδι ότι το σώμα σας ετοιμάζεται για να θρέψει το μωρό σας και αν επιλέξετε να θηλάσετε, μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αργότερα στη ζωή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να αισθανθείτε γρήγορα καλύτερα, βάζετε μία ζεστή κομπρέσα στο σημείο αυτό τακτικά ή αφήστε να πέφτει ζεστό νερό όταν κάνετε ντους, και κάντε απαλό μασάζ. Αυτό θα βοηθήσει τον φραγμένο αγωγό, να δώσει διέξοδο στο συσσωρευμένο γάλα και να εξαφανίσει το εξόγκωμα.

Μερικοί ειδικοί προτείνουν επίσης, να αποφεύγετε το στηθόδεσμο με μπανέλα και να υποστηρίζετε σωστά το στήθος με το σουτιέν που φοράτε.

Εάν αυτό το εξόγκωμα δεν φύγει ή χειροτερεύσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί.

Πως θα καταλάβετε ότι είναι καρκίνος του μαστού

Το κακοήθες εξόγκωμα δεν είναι συνήθως κόκκινο ή επώδυνο όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν φεύγει με ζεστό νερό και μασάζ.

Αλλά είναι συχνά πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ καλοήθους και κακοήθους όγκου, ακόμη και για τον γιατρό. Επειδή υπάρχει μία πιθανότητα να είναι καρκίνος, ενώ είστε έγκυος, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, αν ανακαλύψετε κάτι ύποπτο στο στήθος σας. Μην περιμένετε να γεννήσετε πρώτα.

Ναι, ασφαλώς είναι πιο δύσκολο να εξετάσει το στήθος για καρκίνο τώρα που ο ιστός του μαστού είναι πυκνότερος αλλά είναι δυνατόν και πάρα πολύ σημαντικό για να πάρετε μία ακριβή διάγνωση όσο πιο σύντομα μπορείτε.