Η ψυχολογία της εγκύου

Η ψυχολογία της εγκύου

Η αναγγελία της εγκυμοσύνης, δίνει τις περισσότερες φορές μεγάλη χαρά στην μέλλουσα μητέρα, στον σύντροφο της και στις οικογένειες τους. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία τουλάχιστον στις δέκα έγκυες γυναίκες υποφέρει από προβλήματα. Όχι σωματικά αλλά ψυχολογικά, όπως κατάθλιψη και άγχος. 

Οι ορμονικές αλλαγές είναι συνήθως η αιτία της κατάθλιψης, του άγχους και της ανησυχίας. Συμπτώματα που μπορεί να μην γίνουν αμέσως αντιληπτά επειδή οι γυναίκες συνήθως κρύβουν τα συναισθήματά τους. 

Όμως είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτεί η μέλλουσα μητέρα τον γιατρό της, γιατί η συναισθηματική υγεία είναι εξίσου σοβαρή με τη σωματική υγεία, που όπως όλοι γνωρίζουμε επηρεάζεται πάρα πολύ.

Οι αλλαγές που υφίσταται σιγά – σιγά το σώμα της γυναίκας, την απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τα πρότυπα των λεπτών γυναικών που κατακλύζουν τα περιοδικά μας σήμερα. Και νοιώθει αδυναμία να διαχειριστεί τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία της.

Ορισμένα συμπτώματα, όπως η κούραση, η αϋπνία, η μελαγχολία, είναι συνηθισμένα φαινόμενα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν όμως αυτά συνυπάρχουν με θλίψη, απελπισία, εγκατάλειψη, αδιαφορία, βουλιμία ή ανορεξία, ακόμη και το ότι τίποτε δεν σας ικανοποιεί, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Όμως, επειδή σε λίγο θα κρατάτε το μωράκι σας αγκαλιά, αξίζει να προσπαθήστε να περάσετε αυτούς τους μήνες όσο πιο χαρούμενα μπορείτε.

Η καλή σχέση με τον σύντροφό σας ασφαλώς θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά την γέννα, περίοδο εξίσου δύσκολη για πάρα πολλές γυναίκες.

Βάλτε προτεραιότητες. Δεν είστε αναγκασμένη να τα κάνετε όλα τώρα. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας, κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, περπατήστε, διαβάστε, κάνετε μία ωραία βόλτα.

Συζητήστε με την οικογένεια σας και τους φίλους για τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Είναι σίγουρο ότι και άλλες γυναίκες που απέκτησαν το παιδί τους πριν από εσάς είχαν τους ίδιους φόβους και όμως τώρα είναι πολύ καλά.

Μην αφήσετε την απογοήτευση, το άγχος και την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε να σας κυριεύσει. Διαχειριστείτε το άγχος σας, με όποιο τρόπο σας ταιριάζει καλύτερα, άσκηση, καλό και σωστό φαγητό, αρκετές ώρες ύπνου.

Αρκετές από τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Στην περίπτωση αυτή η σωστή οργάνωση θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε το πλάνο της ημέρας με το σύντροφό σας, ώστε να μοιράζεστε τη φροντίδα του μωρού και του σπιτιού, έτσι θα καταφέρετε να υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος και για σας.
Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια σας και τους φίλους ώστε να έχετε υποστήριξη όταν έρθει το μωράκι σας.

Και τέλος μην ξεχνάτε, ότι η δική σας καλή διάθεση επηρεάζει την ψυχολογία του εμβρύου. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκύου. Ζήστε την εγκυμοσύνη σας με αισιοδοξία και χαρά.