πρησμένα πόδια

Μεγαλώνουν τα πόδια μετά την εγκυμοσύνη; Μύθος ή αλήθεια;

Αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό μια γυναίκα να παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα της και σε αρκετές σωματικές της λειτουργίες.

Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι επί εννέα μήνες η γυναίκα «φιλοξενεί» στο σώμα της έναν άλλον άνθρωπο, τον τρέφει και τον προστατεύει και μετά καταπονείται για να τον φέρει στον κόσμο.

1. Ακράτεια

Δε συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, αλλά είναι αρκετά σύνηθες να εκδηλωθεί ακράτεια τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό. Όταν γεννιέται το μωρό, το κεφαλάκι του πιέζει τα τοιχώματα της μήτρας, μουδιάζοντας τα νεύρα στην περιοχή αυτή. Έτσι, τα νεύρα δυσλειτουργούν προσωρινά και μπορεί να διαρρέουν μικρές ποσότητες ούρων. Εάν η ακράτεια δε σταματήσει μετά από μερικές εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα.

2. Αιμορραγία

Για μερικές εβδομάδες, το σώμα απορρίπτει αίμα και κύτταρα από τα τοιχώματα της μήτρας. Αρχικά τα υγρά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και όσο περνούν οι μέρες γίνονται ροζ. Η έντονη γυμναστική μπορεί να εντείνει την αιμορραγία

3. Πρησμένα πόδια

Το οίδημα στα πόδια είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την εγκυμοσύνη. Η μήτρα προωθεί μεγάλες ποσότητες αίματος προς το υπόλοιπο σώμα, ενώ πολλές γυναίκες λαμβάνουν ορό κατά τον τοκετό. Αυτά τα υγρά συσσωρεύονται στα άκρα και κυρίως στα πόδια. Το πρήξιμο υποχωρεί συνήθως σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Μπορεί η γυναίκα να παρατηρήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο παπούτσι μετά την εγκυμοσύνη, ακόμη κι όταν υποχωρήσει το πρήξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνδεσμοι του σώματος χαλαρώνουν κατά την εγκυμοσύνη κι έτσι το πέλμα μεγαλώνει ελαφρώς.

4. Πρησμένο και σκληρό στήθος

Οφείλεται στο γάλα που παράγει ο μαστός και στο αίμα που ρέει στην περιοχή. Όταν θηλάζει το μωρό, συνήθως το στήθος ξεπρήζεται ελαφρώς και γίνεται πάλι πιο μαλακό, έως ότου γεμίσει και πάλι με γάλα και αίμα.

5. Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες δεν εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η γυναίκα για να γεννήσει.

6. Τριχόπτωση

Μετά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κι έτσι τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν και αρχίζουν να πέφτουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

7. Πόνος στη μέση και το ισχίο

Η αιτία του πόνου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καταπόνησης των συνδέσμων ή της καταπόνησης από την 9μηνη εγκυμοσύνη.

8. Χαλάρωση στην κοιλιά

Δυστυχώς η χαλάρωση αντιμετωπίζεται σε αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Οφείλεται στη χαλάρωση των μυών της κοιλιάς αλλά και στις μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών.

9. Χαλάρωση του κόλπου

Μετά τον τοκετό, αρκετές γυναίκες αισθάνονται βάρος ή έχουν ένα αίσθημα χαλάρωσης στα γεννητικά τους όργανα. Πρόκειται για μία ακόμη προσωρινή «παρενέργεια» της γέννας που υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) βοηθούν να επανέλθει ταχύτερα η κατάσταση στο φυσιολογικό.

πηγή: onmed.gr