Το μέλλον της θεραπείας της γονιμότητας
7 τρόποι που θα μπορούσε να αλλάξει. Ή πολύ απλά τα θαύματα της επιστήμης.
Πριν από τρεις δεκαετίες, ερευνητές συνδύασαν με επιτυχία σπερματοζωάρια και ωάρια σε ένα δίσκο εργαστηρίου για να γεννηθούν τα πρώτα μωρά από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γνωστά τότε και σαν «μωρά δοκιμαστικού σωλήνα».
Αν και η τεχνική φαινόταν φουτουριστική τότε, έκτοτε έχει γίνει κοινή και πλέον έχει χρησιμοποιηθεί για να γεννηθούν περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Όπως όμως η τεχνολογία εξακολουθεί να προχωρεί οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η θεραπεία γονιμότητας θα γίνεται όλο και καλύτερη, φθηνότερη και πιο διαδεδομένη στην επόμενη δεκαετία.
Εκτός από τη βοήθεια στα ζευγάρια να συλλάβουν, η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να επεκτείνουν τη γόνιμη ηλικία τους ή τα ζευγάρια να μην κληρονομήσουν σοβαρές παθήσεις στα παιδιά τους.
Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες εγείρουν μια σειρά από ηθικά ζητήματα συμπεριλαμβανόμενης και της ιδέας ότι οι γονείς μπορεί να είναι σε θέση να επιλέξουν ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα παιδιά τους.
Οι ειδικοί λένε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να δημιουργηθούν σήμερα για την πρόληψη ηθικών προβλημάτων στο μέλλον.
Σήμερα είναι πολύ σημαντικό να τεθούν οι βάσεις για το ποιες είναι οι προσδοκίες μας και τα αποδεκτά πρότυπα, ως ιατρικό επάγγελμα και ως κοινωνία, δηλώνει ο Dr. Britton Rink στο Πανεπιστήμιο του Ohio.
Ας δούμε λοιπόν επτά τρόπους για τη θεραπεία γονιμότητας που θα μπορούσαν να αλλάξαν στο εγγύς και το πολύ μακρινό μέλλον.
Γενετικός έλεγχος θα οδηγήσει σε καλύτερα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Μία τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται σήμερα, αλλά θα γίνει πολύ πιο διαδεδομένη στο μέλλον, είναι η εξέταση των εμβρύων που δημιουργούνται από την εξωσωματική γονιμοποίηση, προτού εμφυτευτούν για να ελέγξουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες.
Τέτοιες ανωμαλίες όπως τα επιπλέον χρωμοσώματα ή προσθήκη μεγάλων τμημάτων DNA, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχίας της κύησης όταν το έμβρυο δεν εμφυτευθεί, ή αποβολή.
Οι τελευταίες τεχνολογίες ανίχνευσης μπορούν να εντοπίσουν περισσότερες από τις ανωμαλίες αυτές.
Σήμερα, περίπου 40 με 45% των γυναικών ηλικίας κάτω των 35 ετών που υποβάλλονται σε ένα μόνο κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες μένουν έγκυος.
Θέλαμε να μάθουμε τι θα οδηγήσει σε 100% επιτυχία, δηλώνουν οι ειδικοί. «Ο γενετικός έλεγχος πριν από την εμφύτευση μας φέρνει πιο κοντά».
Τώρα τέτοιες εξετάσεις γίνονται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν η γυναίκα έχει κάνει πολλαπλές αποβολές.
Αλλά όπως το κόστος μειώνεται κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν πιο συχνές.
Περισσότερες γυναίκες θα καταψύχουν τα ωάρια τους.
Αν και η μέθοδος αυτή υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο που προκαλεί ελάχιστη βλάβη σε αυτά.
Στο παρελθόν, τα ωάρια καταψύχονταν αργά, αλλά επειδή τα κύτταρα του ωαρίου περιέχουν πολύ νερό, αυτό σχημάτιζε κρυστάλλους κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της κατάψυξης γεγονός που προκαλούσε την καταστροφή της δομής των κυττάρων.
Μία νέα τεχνική εφαρμόζετε τώρα τα τελευταία πέντε έτη, που επιτρέπει στα ωάρια να παγώσουν γρήγορα χωρίς καμία βλάβη.
Η νέα αυτή μέθοδος που ανακοινώθηκε το 2012 από την Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ονομάζεται υαλοποίηση.
Στο μέλλον θα μπορούν πλέον οι γυναίκες στα 20 χρόνια τους να καταψύξουν τα ωάριά τους.
Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα ωάρια να περιέχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, έτσι αυτά που είναι ήδη παγωμένα σε νεαρή ηλικία είναι υγιέστερα.
Τα έμβρυα με τρεις γονείς θα μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένες ασθένειες.
Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει τις γυναίκες να μεταδώσουν τις ασθένειες που μεταφέρονται από τα μιτοχόνδρια, το «εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος» του κυττάρου που περιέχει το DNA του.
Οι μιτοχονδριακές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μία σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό, μυϊκή αδυναμία, απώλεια ακοής και όρασης.
Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη λήψη του DNA από τον πυρήνα ενός ωαρίου από γυναίκα με μιτοχονδριακή νόσο και να το τοποθετήσει σε άλλη γυναίκα που είναι υγιής και μετά να γονιμοποιήσει το ωάριο με το σπερματοζωάριο.
«Οι μιτοχονδριακές ασθένειες είναι πράγματι καταστροφικές και οποιαδήποτε πιθανή τεχνική για να αποφευχθεί η μετάδοσή τους θα είναι υπέροχη», δηλώνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή καθώς η επιστήμη προχωρά, όμως δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του χειρισμού εμβρύων με τον τρόπο αυτό.
Οι γονείς που υποβάλλονται στη διαδικασία θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.
Η θεραπεία γονιμότητας θα χρησιμοποιεί λιγότερες ορμόνες.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί να λαμβάνουν οι γυναίκες καθημερινά ορμόνες για σχεδόν δύο εβδομάδες για να διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερο από το συνηθισμένο αριθμό των ωαρίων.
Οι παρενέργειες της θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, μεταβολές στη διάθεση, πονοκεφάλους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Όμως μία πειραματική διαδικασία που ονομάζεται in vitro ωρίμανση (IVM) χρησιμοποιεί πολύ χαμηλότερες δόσεις ορμονών και αποκτούν τα ωάρια γρηγορότερα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών είναι ότι η IVF απαιτεί τα ωάρια να ωριμάσουν στις ωοθήκες της γυναίκας, ενώ η IVM λαμβάνει τα ωάρια από νωρίς, πριν να είναι ώριμα, οι ειδικοί στη συνέχεια χρησιμοποιούν τεχνικές για να ωριμάσει το ωάριο στο εργαστήριο.
Η μέθοδος IVM έχει λιγότερο κόστος, έχει λιγότερες παρενέργειες και απαιτεί λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό.
Διαβάστε περισσότερα: Η λίστα ελέγχου πριν την εγκυμοσύνη σας
Περίπου 1000 παιδιά έχουν γεννηθεί με IVM σε όλο τον κόσμο.
Επί του παρόντος τα ωάρια που λαμβάνονται με τη μέθοδο αυτή δεν καταλήγουν συχνά σε εγκυμοσύνη όπως με τη μέθοδο IVF έτσι οι ερευνητές εργάζονται για να βελτιώσουν τη μέθοδο αυτή.
Ο γενετικός έλεγχος θα μπορούσε να εξαλείψει τον καρκίνο, και να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής.
Καθώς οι ερευνητές εντοπίζουν όλο και περισσότερα γονίδια για τις ασθένειες, ο γενετικός έλεγχος των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση πρόκειται να λάβει μία εντελώς νέα κατεύθυνση.
Οι γιατροί θα μπορούσαν να απομακρύνουν τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και να διατηρούν αυτά που φαίνονται να παρατείνουν τη ζωή.
Οι γιατροί μπορούν ήδη να εντοπίζουν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
«Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε όλο και περισσότερα γονίδια που είναι υπεύθυνα για καρκίνο ώστε να μπορέσουμε να τον προλάβουμε», δηλώνουν οι ερευνητές.
Τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να παράγουν σπέρμα και ωάρια.
Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι τα κύτταρα του δέρματος των ζώων μπορούν να μετατραπούν σε βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε πρόδρομα κύτταρα για σπέρμα και ωάρια.
Αν αυτά τα πρόδρομα κύτταρα εμφυτευτούν σε στείρα ποντίκια αυτά θα γίνουν γόνιμα, θα παράγουν σπέρμα και ωάρια και φυσικά μωρά ποντίκια.
Θα περάσουν φυσικά δεκαετίες μέχρι να γνωρίσουν οι ερευνητές αν η μέθοδος λειτουργεί σε ανθρώπους και αν είναι ασφαλής.
Αλλά τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα ότι οι γυναίκες που δεν παράγουν πλέον ωάρια και οι άνδρες σπερματοζωάρια θα είναι σε θέση να έχουν ωάρια και σπέρμα από τα βλαστοκύτταρα.
Η μεταμόσχευση της μήτρας θα είναι μία επιλογή.
Γιατροί στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έκαναν μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες που ή είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα, ή έκαναν αφαίρεση λόγω καρκίνου.
Οι μήτρες δωρήθηκαν στις γυναίκες από ζώντες συγγενείς. Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούσαν να μείνουν έγκυος φυσιολογικά, αλλά σχεδιάζουν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η μεταμόσχευση της μήτρας μπορεί να γίνεται στο μέλλον, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν θα την προτιμούν εφ’ όσον υπάρχει η παρένθετη μητέρα.
Γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν πολλά φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός αυτό το καινούργιο όργανο.
Γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες ακόμη και κακές επιπτώσεις στο έμβρυο.
Θα σχεδιάζουμε το μωρό;
Αν και η χρήση του γενετικού ελέγχου για τα έμβρυα αυξάνει την πιθανότητα να «σχεδιάζουμε το μωρό», οι ειδικοί λένε ότι τα χαρακτηριστικά που πολλοί άνθρωποι επιθυμούν για τα παιδιά τους, όπως η εξυπνάδα και η ικανότητα στα σπορ, είναι πολύπλοκα και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κατανοήσουμε ποια γονίδια οδηγούν σε ένα πιο έξυπνο ή αθλητικό άτομο.
Όμως ίσως συμβεί κάποια στιγμή, και είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τις ηθικές και νομικές επιπτώσεις της τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε όρια για τη χρήση τους.
Και αν εργαστούμε με σοβαρότητα, η τεχνολογία θα βοηθήσει πραγματικά όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Πηγή livescience