Μέθοδος "καγκουρό".. αγκαλιά σωτηρία για όλα τα βρέφη

Μέθοδος "καγκουρό".. αγκαλιά σωτηρία για όλα τα βρέφη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μέθοδος ‘Καγκουρό’ είναι μία ισχυρή κι εύκολη στη χρήση μέθοδος για την προαγωγή της υγείας των νεογνών (πρόωρων και τελειόμηνων ).

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 από τους Rey και Martinez, στην Κολομβία, όπου αναπτύχθηκε ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στην ανεπαρκή και αναποτελεσματική φροντίδα της θερμοκοιτίδας για τα πρόωρα νεογνά τα οποία είχαν ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα και η μόνη τους πλέον απαίτηση ήταν η τροφή και η ανάπτυξη.

Η μέθοδος αποδείχτηκε αποτελεσματική στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των πρόωρων και ελλιποβαρών μωρών.

Πλήθος ερευνών έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι η μέθοδος «Καγκουρό» είναι κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική λύση για την Φροντίδα στην θερμοκοιτίδα.

Πως εφαρμόζεται η μέθοδος;

Αγκαλιάζουμε το μωρό και με τα δύο μας χέρια (όπως στη φώτο). Το μωρό φοράει μόνο την πάνα του και έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα του γονιού. Στρέφουμε το κεφάλι του μωρού προς τη μία πλευρά, ελαφρώς εκτεταμένο προς το πρόσωπο μας ώστε να έχουμε οπτική επαφή. Η θέση αυτή βοηθάει και στην καλύτερη αναπνοή του μωρού.

Τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού είναι ελαφρά λυγισμένα έτσι ώστε να βρίσκεται σε θέση «βάτραχου». Κρατήστε το μωρό με ύφασμα ώστε να είναι αρκετά σταθερά. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι η κοιλιά του μωρού δεν είναι στενόχωρα ώστε να έχει αρκετό χώρο για την κοιλιακή αναπνοή.

Πρέπει να είναι κάπου στο επίπεδο του επιγαστρίου της μητέρας. Με αυτό τον τρόπο η αναπνοή της μητέρας διεγείρει το μωρό.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος «Καγκουρό» δεν εφαρμόζεται μόνο από την μητέρα αλλά και τον πατέρα.

Επιπλέον όλα τα οφέλη που αποκομίζει ένα πρόωρο και ελλιποβαρές μωρό από τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αποκομίζει κι ένα τελειόμηνο μωρό.

Η μέθοδος ενισχύει το δεσμό με τον γονιό, μειώνει το άγχος του μωρού που δημιουργείται με την έξοδο του από την «ασφάλεια» της κοιλιάς, θέτει τις βάσεις για ομαλή φυσική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίων άπνοιας, σταθεροποιεί την καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει το ποσοστό επαρκούς θηλασμού.

Η μέθοδος «Καγκουρό» έχει συναισθηματικά οφέλη και για τον γονιό. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του καθώς παρέχει φροντίδα στο μωρό που του εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη του. Με τη σωματική επαφή με το μωρό ο γονιός ζει την εμπειρία της μητρότητας- πατρότητας, ενισχύει το δεσμό με το μωρό, μετριάζει την επιλόχειο κατάθλιψη στις μητέρες.

Η μέθοδος «Καγκουρό» είναι θεραπευτική με πολλαπλούς τρόπους, τόσο για το μωρό όσο και για τον γονιό.

Γιούλη Μπαλίκου για το drkakaletris.gr