Μήπως ήρθε η ώρα; Τα δέκα σημάδια που δείχνουν ότι η γέννηση του μωρού σας έφτασε!

Μήπως ήρθε η ώρα; Τα δέκα σημάδια που δείχνουν ότι η γέννηση του μωρού σας έφτασε!

Είναι η στιγμή που περιμένατε με χαρά αλλά και αγωνία! Πολλές μέλλουσες μητέρες αναρωτήθηκαν και ανησύχησαν για τα σημάδια του τοκετού. Πότε θα συμβεί; πως θα αισθανθεί; πόση ώρα θα πάρει; Και πως θα ξέρει ότι ήρθε πράγματι η ώρα; Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις απαντήσεις στα τρία πρώτα ερωτήματα, δεδομένου ότι κάθε τοκετός είναι διαφορετικός. Αλλά στο τελευταίο ερώτημα μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε μέλλουσα μανούλα.

Υπάρχουν σαφή σημάδια που φωνάζουν ότι το μωράκι έρχεται! Προσέξτε τα!

Μία με τέσσερες εβδομάδες πριν τον τοκετό.

1. Το μωρό «πέφτει». Λίγες εβδομάδες πριν, το μωρό θα αρχίσει να κατεβαίνει στη λεκάνη σας, ιδίως αν είναι το πρώτο σας παιδάκι. Θα κατέβει για να είναι το κεφαλάκι του κάτω χαμηλά. Θα θέλετε να πηγαίνετε στο μπάνιο πιο συχνά, όπως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, γιατί το κεφάλι του τώρα πιέζει την κύστη σας. Όμως αντίθετα αναπνέετε πιο εύκολα, γιατί δεν πιέζει πλέον πολύ τους πνεύμονες.
2. Ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται. Έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τη γέννηση. Αρχίζει να ανοίγει και να γίνεται πιο λεπτός λίγο πριν τον τοκετό. Στην εβδομαδιαία πλέον επίσκεψη στο γιατρό σας, αυτός θα παρακολουθεί τον τράχηλο και θα σας ενημερώνει.  Όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι διαστέλλεται αργά ή ακόμη και καθόλου, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
3. Έχετε περισσότερες κράμπες και αυξημένο πόνο στην πλάτη. Ειδικά αν δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη σας μπορεί να αισθανθείτε κράμπες και πόνο στη βουβωνική χώρα και στο κάτω μέρος της πλάτης όπως πλησιάζει ο τοκετός. Οι μύες και οι αρθρώσεις τεντώνονται και μετατοπίζονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού.
4. Αισθάνεστε τις αρθρώσεις σας πιο χαλαρές. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ορμόνη relaxin κάνει όλους τους συνδέσμους να χαλαρώσουν, είναι επίσης υπεύθυνη για την αδεξιότητα στις κινήσεις που είχατε το περασμένο τρίμηνο. Τώρα αισθάνεστε τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα πιο χαλαρές. Ηρεμήστε, είναι ακριβώς ο τρόπος της φύσης για να ανοίξει η λεκάνη και να επιτρέψει στο μικρούλι σας να κάνει την είσοδό του στον κόσμο αυτό!
5. Έχετε διάρροια. Ακριβώς όπως οι μύες στη μήτρα χαλαρώνουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη γέννηση, έτσι χαλαρώνουν και άλλοι μύες στο σώμα σας, όπως και αυτοί του πρωκτού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές κινήσεις του εντέρου. Αν και είναι ενοχλητικό, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μείνετε ενυδατωμένη και να θυμάστε ότι είναι ένα καλό σημάδι!
6. Έχετε σταματήσει να παίρνετε βάρος ή ακόμη χάσετε λίγο. Η αύξηση του βάρους τείνει να σταθεροποιηθεί στο τέλος της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε ένα δύο κιλά. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν επηρεάζει το μωρό. Αυτό συνεχίζει να παίρνει βάρος, αλλά εσείς χάνετε, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του αμνιακού υγρού και της αυξημένης δραστηριότητας του.
7. Αισθάνεστε κουρασμένη…ή έχετε την ανάγκη να χουχουλιάσετε!  Μήπως μιλάμε για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας ή το τελευταίο; Μεταξύ της ενεργού ουροδόχου κύστης και της εξάντλησης, μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε σαν να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο! Αυτή η πελώρια κοιλιά μαζί με την κύστη, σας κάνουν να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά τον τελευταίο καιρό. Έτσι, στη διάρκεια της ημέρας, όποτε μπορείτε, ξαπλώστε σε αναπαυτικά μαξιλάρια και κλείστε τα μάτια σας. Εκτός βέβαια και αν αισθάνεστε ακριβώς το αντίθετο! Μερικές μητέρες έχουν μία έκρηξη ενέργειας λίγο πριν τον τοκετό και δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία που νοιώθουν να καθαρίσουν και να οργανώσουν τα πάντα. Απλά μην το παρακάνετε.

Ώρες πριν την έναρξη του τοκετού.

8. Το κολπικό έκκριμα αλλάζει χρώμα και υφή.  Τις τελευταίες ημέρες θα παρατηρήσετε μία αυξημένη ή και συμπυκνωμένη κολπική έκκριση. Επίσης θα παρατηρήσετε την απώλεια της βλεννογόνου, που σφραγίζει τη μήτρα από τον έξω κόσμο. Μπορεί να διακρίνετε στη βλεννογόνο, κάποια ελαφρά ίχνη αίματος. Είναι μία καλή ένδειξη ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού.
9. Αισθάνεστε πιο ισχυρές και συχνές συσπάσεις.  Είναι το πρώιμο σημάδι του τοκετού, αν βέβαια είναι σωστές. Μπορεί να ζήσετε τις συστολές Braxton-Hicks, όπως ονομάζονται για εβδομάδες ή και μήνες πριν. Πως μπορείτε να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και ψευδών συστολών; Αναζητήστε τα παρακάτω σημάδια:
Α. Αν πράγματι ήρθε η στιγμή, οι συσπάσεις θα δυναμώνουν αντί να λιγοστεύουν.
Β. Αν αλλάξετε θέση, οι συσπάσεις δεν θα σταματήσουν.
Γ. Ο πόνος ξεκινάει στο κάτω μέρος της πλάτης και προχωρεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς και ενδεχομένως στα πόδια.
Δ. Οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνές και πιο επώδυνες, ορισμένες δε φορές συμβαίνουν σε τακτικά διαστήματα.

10.   Σπάνε τα νερά. Αν και στις ταινίες, η πρωταγωνίστρια μαθαίνει ότι έφτασε η ώρα   του τοκετού, όταν σπάσουν τα νερά της, συνήθως στη μέση ενός ρομαντικού δείπνου, αυτό είναι ένα απίθανο μάλλον σενάριο. Είναι πράγματι ένα από τα τελευταία σημάδια του τοκετού που παρατηρούν οι περισσότερες γυναίκες. Συμβαίνει περίπου στο 15% των γεννήσεων.

Μην αισθάνεστε άγχος. Τώρα θα επισκέπτεστε το γιατρό σας ή τη μαία πολύ πιο συχνά. Αυτοί θα σας καθοδηγήσουν να εντοπίσετε όλα τα σωστά σημεία.

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε όταν οι συστολές γίνουν τακτικές. «Τηλεφώνησέ μου όταν η συστολή έρχεται κάθε πέντε λεπτά περίπου για μία ώρα». Για παράδειγμα, οι συσπάσεις δεν θα έχουν όλες το ίδιο διάστημα μεταξύ τους, αλλά αν αρχίσουν να γίνονται πιο συνεπείς πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Μην αισθάνεστε άσχημα και μην ντρέπεστε να επικοινωνήσετε μαζί του κάποια στιγμή εκτός των ωρών του γραφείου, ξέρει πολύ καλά ότι το μωράκι σας δεν κρατά ωράριο!

Θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε μαζί του αν:

  • Σε περίπτωση αιμορραγίας ή δείτε αίμα φωτεινό κόκκινο, όχι καφέ ή ροζ.
  • Αν σπάσουν τα νερά σας, ειδικά αν το υγρό φαίνεται πράσινο ή καφέ. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι υπάρχει μηκώνιο, που είναι οι πρώτες ακαθαρσίες του μωρού σας. Είναι επικίνδυνο για το μωρό, αν το εισπνεύσει ή το καταπιεί στη διάρκεια του τοκετού.  
  • Εάν αντιμετωπίσετε διαταραχές της όρασης, πονοκέφαλο ή ξαφνικό και έντονο πρήξιμο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της προεκλαμψίας ή υπέρτασης.