Μύθοι για την εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη.

Όταν είσαι έγκυος, όλοι θέλουν να συμμετάσχουν, σου χαϊδεύουν την κοιλιά, και λένε ό,τι ξέρουν ή ό,τι έχουν ακούσει. Τις ιστορίες τους. Μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών πρέπει να ξεσκαρτάρεις τα διαμαντάκια από τις προκαταλήψεις, την συλλογική μαιευτική «σοφία» χρόνων εμπειριών από τις απλές δεισιδαιμονίες. Αλήθεια, τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, λένε κάτι για το παιδί που θα γεννηθεί;

Η μητέρα μου, έχει στο αυτί της ένα σάρκινο «δάκρυ», πολύ όμορφο. ‘Όταν την ρώτησα, παιδί ακόμα, τι ήταν, μου είπε ότι ή μητέρα της ζήτησε να φάει κουκουνάρια όταν ήταν έγκυος, δεν τα βρήκε και γι’αυτό δημιουργήθηκε αυτό στο αυτί της. Δεν την πίστεψα, κι ας ήμουν 6 χρόνων.Το θεώρησα ανόητο και με καμία λογική. Δηλαδή αν ήθελε μελιτζάνα, αυτή τη στιγμή θα είχε ένα σχήμα μελιτζάνας να κρέμεται από το αυτί της;

Όταν ήμουν έγκυος, ανακατευόμουν και τους οκτώ μήνες. Μόνο τον έκτο ησύχασα λίγο, ένας θεός ξέρει γιατί! Η σχέση μου με την τουαλέτα ήταν πλέον παρεξηγήσιμη αφού ήταν το μόνιμο μέρος όπου επισκεπτόμουν όπου και εάν βρισκόμουν! Με πληροφόρησαν-με σιγουριά κιόλας- πως γι' αυτό το λόγο πως το παιδί μου θα γεννιόταν με μαλλιά! Δεν έδωσα και πολύ σημασία, δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι όντως, τα μωρά γεννιούνται καραφλά. Έβαλα αυτήν την πληροφορία στο κουτάκι του μυαλού μου που αποθηκεύω τα “άχρηστα” όπου είχα φυλάξει και το “αν η κοιλιά μου είναι μυτερή θα είναι αγόρι”, και συγκεντρώθηκα στα σημαντικά πράγματα, όπως το πώς να αποφύγω τον πόνο, πώς να γεννήσω με ηρεμία και φυσικό τρόπο και άλλες τέτοιες μικρολεπτομέρειες που έδειχναν να απασχολούν μόνο εμένα, όσο οι άλλοι μου μιλούσαν για φράουλες, ποντίκια, λαγούς και πετραχήλια.

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, στο κεφάλι της δέσποζε μια χαίτη που θα ζήλευαν οι περισσότεροι ροκάδες! Μου ήρθαν στο μυαλό όσα μου έλεγαν και προβληματίστηκα λιγάκι.

Το έψαξα και αυτά που βρήκα ήταν διασκεδαστικά, χρήσιμες ή άχρηστες πληροφορίες αλλά πάνω απ' όλα με πολύ ενδιαφέρον.

Αλήθεια ή παραμύθια για την εγκυμοσύνη

Αν κοιτάξεις ποντίκι, το παιδί θα βγει με τριχωτό σημάδι εκ γενετής. 

Δηλαδή τα παιδιά που ζουν σε εξοχικές περιοχές έχουν από ένα;

Αν η έγκυος συνηθίζει να είναι θυμωμένη, το παιδί θα βγει θυμωμένο.

Εγώ πάντως ήμουν αρκετά συχνά, και το παιδί μου είναι η προσωποποίηση της ηρεμίας

 

Αν η έγκυος φοράει τακούνια, το παιδί θα έχει στραβισμό ή θα είναι αλλήθωρο.

Κάτσε να δω τα παιδιά της Angelina Jolie καλύτερα..

Πρέπει η έγκυος να φάει αυτό που λιγουρεύεται, αλλιώς θα της...πέσει  το παιδί.

Πιθανότατα αυτό φτιάχτηκε σε πολύ φτωχές εποχές για να σιγουρέψουν την σίτιση της εγκύου, και ότι σήμερα, πιο πολύ κινδυνεύει ο σύζυγος αν δεν φέρει την «πίτσα με ανανά», παρά το έμβρυο.

Λένε πως δεν πρέπει η έγκυος να τρώει φράουλες γιατί το παιδί θα γεννηθεί με μεγάλη κοκκινίλα στο δέρμα του.

Αυτό πάει με την μελιτζάνα που λέγαμε...

Λένε να μην τρώει η έγκυος sushi.

Και έχουν δίκιο, υποστηρίζουν οι γιατροί. Όμως αναρωτιέμαι,οι γιαπωνέζες δεν τρώνε sushi όταν εγκυμονούν;

Αν η έγκυος τεντώνει τα χέρια της ψηλά, θα μπερδευτεί ο λώρος στον λαιμό του μωρού.

Μάλλον αυτό θα το σκέφτηκε κάποιος άντρας. Που είδε την μπλούζα της γυναίκας του να τεντώνεται επικίνδυνα σε φορεματάκι προ-κύησης. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια ανοησία! Οι κινήσεις της εγκύου δεν έχουν καμία επίπτωση στον λώρο του μωρού

Ο φυσιολογικός τρόπος για να γεννάει μια γυναίκα είναι ξαπλωμένη.

Ο φυσιολογικός τρόπος είναι σε βαθύ κάθισμα. Κάποια στιγμή στους περασμένους αιώνες, ένας βασιλιάς της Γαλλίας (μη με ρωτάτε ποιος, έχω την τάση να διαγράφω από την μνήμη μου τους σωβινιστές) εφηύρε το κάθισμα που έχουν σήμερα οι γυναικολόγοι για να βλέπει την ερωμένη του την ώρα που γεννούσε. Βίτσια είναι αυτά, αλλά τα πληρώνουμε εμείς ακόμα, κάτι αιώνες αργότερα. Η στάση αυτή αυξάνει τον πόνο και ουσιαστικά βολεύει το ιατρικό προσωπικό, όχι την μητέρα.

Για το φύλο του παιδιού

Λένε:

Αν η γυναίκα δέσει τη βέρα της με ένα σχοινί και τη βάλει να αιωρείται πάνω από τη κοιλιά της και κάνει κύκλους, το παιδί θα είναι κορίτσι. Αν πηγαίνει πέρα-δώθε θα είναι αγόρι.

Αν και υπάρχει ολόκληρη θεωρία όσον αφορά το pendulum, την οποία δεν θα αναλύσω εδώ, τείνω να πιστεύω ότι το όλο θέμα είναι η «βέρα». Και ο νοών…

Αν στην ερωτική πράξη η γυναίκα είναι από πάνω, θα γεννηθεί κορίτσι.

Αναπόδεικτο, όμως, το σπέρμα με το χρωμόσωμα Χ (κορίτσι) ζει περισσότερο από το σπέρμα με το χρωμόσωμα Υ, οπότε αν γίνει η επαφή πριν την ωορρηξία αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνετε κορίτσι, ενώ εν η επαφή γίνει κατά την ωορρηξία, οι πιθανότητες είναι ίσες.

Αν ο σύζυγος (ο μελλοντικός πατέρας) πάρει κιλά κατά την εγκυμοσύνη, θα γεννήσεις κορίτσι.

Ο δικός μου από το άγχος του έχασε κι ας έφαγε 2 περίπτερα σοκολάτες. Τον πρώτο μήνα!.

Αν φάει η έγκυος σκόρδο και δεν βγει η μυρωδιά από τους πόρους της, θα κάνει κορίτσι. Αν βγει, θα κάνει αγόρι.

Και τώρα τι θα γίνει; Θα ζητάμε από τους γύρω μας να μας μυρίζουν στις μασχάλες κάθε φορά που θα τρώμε σκορδαλιά;

Αν προσθέσεις την ηλικία της μητέρας με την χρονιά που συνέλαβε και το αποτέλεσμα είναι ζυγός αριθμός , θα γεννηθεί κορίτσι.

Και αν προσθέσεις την ηλικία της μαίας, το πόσες γέννες έκανε την χρονιά που γεννήθηκε ο πατέρας του μωρού και το διαιρέσεις δια του 5, θα κάνεις ένα κουταβάκι με καφέ βούλες!

Ότι αν η έγκυος ασχημαίνει στην περίοδο της κύησης, είναι επειδή περιμένει κορίτσι και της “κλέβει” την ομορφιά.

Να αναφερθούμε ξανά στην Αντζελίνα;

Ότι αν ονειρευτείς αγόρι θα κάνεις κορίτσι, αν ονειρευτείς κορίτσι θα κάνεις αγόρι.

Έτσι εξηγείται το γιατί είδα αγοράκι λοιπόν. Βέβαια μετά το μωρό έγινε βάτραχος και τον ονόμασα Ματθαίο, αλλά κατηγορώ την «πίτσα με ανανά» που έφαγα εκείνο το βράδυ.

Αν ανακατεύεσαι συνέχεια θα κάνεις κορίτσι. Η θα βγει το παιδί με μαλλιά.

Εγώ έχω να πω ότι μια «δαγκωνιά» σε ένα ξυνόμηλο βοηθάει, όπως και οι τσίχλες.

Ξεκουραστείτε όποτε νιώθετε την ανάγκη, μην αφήνετε να καπνίζουν κοντά σας και μην καπνίζετε.

Διάφορα

Οι έγκυες πρέπει να ξεκουράζονται και να μην γυμνάζονται, ούτε να κάνουν πολλές δραστηριότητες.

Αν η γυναίκα δεν έχει επιπλοκές η γυμναστική είναι απαραίτητη και ωφέλιμη, και στον έλεγχο του βάρους, και στο να έχεις καλύτερο και πιο ανώδυνο τοκετό. Αν κάνατε γυμναστική πριν την εγκυμοσύνη σας, βρείτε ένα κατάλληλο πρόγραμμα με τον γυμναστή σας. Αν δεν κάνατε γυμναστική πριν την εγκυμοσύνη, αρχίστε το περπάτημα το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Μιλήστε με τον γιατρό σας και μην το παρακάνετε).

Η πανσέληνος προκαλεί τοκετό.

Στο θέμα της Σελήνης σηκώνω τα χέρια ψηλά με σεβασμό και δεν τολμώ να αμφισβητήσω τίποτα.

Αν οι έγκυες δουν κάτι άσχημο, θα βγει και το παιδί άσχημο.

Πώς; Δεν είναι το μωρό μου το ωραιότερο του κόσμου;

Να μην υπάρχει γάτα στο σπίτι. Θα γεμίσει γρατσουνιές το μωρό και υπάρχει κίνδυνος για παράσιτα.

Υπάρχει μια δόση αλήθειας και στα δύο, όμως δεν χρειάζεται τόσο ριζική λύση.Ας καθαρίζει κάποιος άλλος την άμμου του ζώου για ένα διάστημα και ας περιορίσετε το ζωντανό σε κάποιο δωμάτιο ή το μπαλκόνι. Μέχρι να μεγαλώσει το μωρό και να το κυνηγάει ξετρελαμένο από δωμάτιο σε δωμάτιο. Και αν δεν σας παρατήσει σύντομα με όλα αυτά, πρέπει να σας αγαπάει πολύ. Το καημένο.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές κουβέρτες, φούρνο μικροκυμάτων και άλλες συσκευές που εκπέμπουν χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Συμφωνώ, θα έλεγα μάλιστα, να απομακρύνετε από το δωμάτιο τα ηλεκτρικά καλώδια και να βάλετε πλαστικά βουλώματα στις πρίζες. Και να αποχωριστείτε τα κινητά σας. Για την ώρα αυτό το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί 100% επιστημονικά. Μέχρι να ξεκαθαριστεί “φύλαγε τα ρούχα σου”.

Μη βάφετε μαλλιά και νύχια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και οι ποσότητες είναι μικρές, εξαρτάται από το πόσο προσέχει η έγκυος. Αν δηλαδή ψωνίζει βιολογικά προϊόντα, πίνει νερό φιλτραρισμένο, καλό θα είναι να μην πάει να βάψει τα μαλλιά της, ειδικά το πρώτο τρίμηνο.

Αν έχεις μαστίτιδα να αφήσεις το παιδί να θηλάσει.

Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Θηλασμού, αυτό είναι αλήθεια.

Το παιδί δεν θα πάθει τίποτα και είναι ο μόνος τρόπος να μην σταματήσει ο θηλασμός. Υπήρχαν μαρτυρίες ότι τα φύλλα του λάχανου πάνω στο στήθος ανακουφίζουν τον πόνο (τείνω να το πιστέψω αφού βάζω φύλλα λάχανου στον καρπό μου όταν με πονάει από το γράψιμο). Αν η μαστίτιδα κρατήσει για πάνω από μια μέρα αναζητείστε γιατρό που αν πρέπει να σας δώσει φάρμακα, να σας δώσει αυτά που είναι φιλικά ως προς την συνέχιση του θηλασμού. Και μην προσπαθείτε να βάλετε το παιδί σε πρόγραμμα φαγητού, ταΐστε το όποτε το ζητάει.

Καλή λευτεριά!