Μήπως είμαι έγκυος;

...πρώτα σημάδια μιας πιθανής εγκυμοσύνης

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε αν είστε έγκυος, είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης ή ένα υπερηχογράφημα.

Κι όμως, υπάρχουν και άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε, που εμφανίζονται αρκετά νωρίς, αλλά είναι εύκολο να τα αγνοήσετε. Ποια είναι αυτά;

Κράμπες και κηλίδες αίματος

Από την πρώτη μέχρι και την τέταρτη εβδομάδα, το γονιμοποιημένο ωάριο δημιουργεί μια βλαστοκύστη, που αργότερα θα γίνει το έμβρυο. Περίπου στην τέταρτη εβδομάδα μετά την σύλληψη, η βλαστοκύστη θα προσκολληθεί στο ενδομήτριο, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία, που με την σειρά της μπορεί να θεωρηθεί ως σύμπτωμα ήπιας περιόδου. Το χρώμα μπορεί να είναι ροζ, κόκκινο ή καφέ. Οι κηλίδες αυτές συχνότερα θα εμφανιστούν όταν σκουπίζεστε. Το 28% περίπου των γυναικών δηλώνουν πως αισθάνθηκαν πόνο σε αυτό το στάδιο.

Χαμένη περίοδος

Με το που προσκολληθεί η βλαστοκύστη, αρχίζει η παραγωγή της ορμόνης hCG (Β-χοριακή γοναδοτροπίνη), που επιτρέπει στον οργανισμό να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, δίνοντας παράλληλα εντολή στις ωοθήκες να σταματήσουν να απελευθερώνουν έτοιμα για γονιμοποίηση ωάρια κάθε μήνα. Αν η περίοδός σας είναι ασταθής, θα ήταν καλό να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης για να επιβεβαιωθείτε. Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, μιλήστε στον γιατρό σας, ώστε να μάθετε αν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη σας.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Αν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι αυξημένη, μπορεί κι αυτό να είναι ένα σημάδι εγκυμοσύνης. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ζεσταίνεστε πολύ πιο εύκολα με την γυμναστική ή με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Κούραση

Μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένη από το κανονικό σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Συνήθως, όμως, αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Τα επίπεδα προγεστερόνης θα βρίσκονται στα ύψη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε νύστα. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά το βράδυ, για να ξεκουράζεστε, και να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο δροσερό.

Αυξημένοι παλμοί καρδιάς

Γύρω στην όγδοη με δέκατη εβδομάδα, η καρδιά σας θα αρχίσει να χτυπάει με μεγαλύτερη ένταση. Τα φτερουγίσματα και οι αρρυθμίες είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, λόγω ορμονών.

Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές στο στήθος σας θα αρχίσουν να συμβαίνουν ανάμεσα στην τέταρτη και την έκτη εβδομάδα. Θα νιώσετε ότι το στήθος σας είναι πρησμένο και ευαίσθητο, και σε λίγες εβδομάδες αυτό το σύμπτωμα λογικά θα εξαφανιστεί, καθώς το σώμα σας έχει προσαρμοστεί στις ορμόνες. Γύρω στην ενδέκατη εβδομάδα, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στις θηλές, όπως ότι γίνονται πιο σκουρόχρωμες. Αν στο παρελθόν αντιμετωπίσατε ακμή, μπορεί να έχετε μικρές εξάρσεις.

Αλλαγές στην διάθεση

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα κατά την εγκυμοσύνη, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας, κάνοντάς σας να αντιδράτε πιο συναισθηματικά. Οι απότομες αλλαγές στην διάθεση είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Συχνουρία, ακόμα και ακράτεια

Ο οργανισμός σας έχει περισσότερο αίμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα τα νεφρά σας να πρέπει να επεξεργάζονται περισσότερα υγρά από το κανονικό. Συνεπώς, η ανάγκη για ούρηση αυξάνεται.

Πρήξιμο και δυσκοιλιότητα

Όπως και στην περίοδο, το πρήξιμο είναι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι οποίες μπορεί να κάνουν τον μεταβολισμό σας πιο αργό.

Πρωινή ναυτία και εμετός

Η ναυτία αρχίζει να εμφανίζεται ανάμεσα στην τέταρτη και την έκτη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι την αποκαλούμε πρωινή ναυτία, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι τι προκαλεί αυτή την ναυτία, αλλά πιθανότατα παίζουν κι εδώ ρόλο οι ορμόνες. Πίνετε πολύ νερό, και μια καλή ιδέα για να μην νιώθετε ναυτία το πρωί είναι να έχετε κοντά στο κρεβάτι μερικά αλμυρά κρακεράκια για να τρώτε το πρωί.

Ανεβασμένη πίεση και ζαλάδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυξημένη πίεση θα πέσει σύντομα. Σε περίπτωση υπέρτασης, υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα λογικά, και θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ζητήστε από τον γιατρό σας συμβουλές για τροφές που θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Ευαίσθητη όσφρηση και αποστροφή για τροφές

Αυτό το σύμπτωμα κυρίως αναφέρεται από εγκύους, αλλά δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς από τους ειδικούς. Μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς η ευαίσθητη όσφρηση μπορεί να προκαλεί την ναυτία και τον εμετό.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους γίνεται, προφανώς, πολύ πιο ορατή στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Στην αρχή, οι αλλαγές θα είναι μικρές, και η ανάγκη σας για θερμίδες δεν θα αλλάξει. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει, θα χρειαστείτε να “τρώτε για δύο”, όπως λέγεται.

Καούρα

Οι ορμόνες μπορεί να κάνουν την βαλβίδα που συνδέει στομάχι και οισοφάγο να χαλαρώσει, επιτρέποντας σε οξέα να ανεβαίνουν προς τα πάνω, προκαλώντας καούρα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντί για τρία μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα.

πηγή:  iatronet.gr