Οι 3 αλλαγές στο σώμα που θα θέλαμε να ξέρουμε πριν τον τοκετό

Οι 3 αλλαγές στο σώμα που θα θέλαμε να ξέρουμε πριν τον τοκετό

Παρόλες τις πληροφορίες που κάθε μέλλουσα μητέρα στο πρώτο της παιδάκι προσπάθησε να συγκεντρώσει για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, υπήρξαν πολλές αλλαγές στο σώμα τους, μιλάμε πάντα για φυσιολογικό τοκετό, που δεν περίμεναν. Έτσι, αν θέλετε να αποφύγετε τις εκπλήξεις μετά τη γέννηση του μωρού σας, δείτε παρακάτω τρεις σημαντικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας, μετά τον τοκετό.

1. Ο κόλπος σας μπορεί να μην είναι πάλι ο ίδιος, αλλά θα είναι αρκετά κοντά σε αυτό που ήταν πριν

Η γέννηση του μωρού είναι ένα απίστευτο γεγονός και ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως θα επηρεάσει το σώμα. Αν και η κρυφή επιθυμία όλων των γυναικών είναι να επανέλθει το σώμα τους στην κατάσταση πριν τον τοκετό, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που είναι αδύνατον να μην γίνουν. «Μπορώ να καταλάβω αμέσως αν μία γυναίκα έχει γεννήσει, εξετάζοντας το άνοιγμα του περινέου» δηλώνει γυναικολόγος.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το περίνεο τεντώνεται πολύ, μερικές φορές χρειάζεται να γίνει και μία τομή από το γιατρό, και οι ελαστικές πτυχές του κόλπου επεκτείνονται για να μπορέσει να βγει το κεφαλάκι του μωρού. Έτσι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιοχή αυτή θα τεντωθεί αρκετά και θα πονάει μετά τον τοκετό.

Αυτό θα δυσκολέψει αρκετά τη γυναίκα στο κάθισμα για λίγες ημέρες ή και εβδομάδες και θα έχει μειωμένη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Όμως ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως πόσο μεγάλο ήταν το μωρό σας, και αν κάνατε τις ασκήσεις Kegel στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είστε σε θέση να βοηθήσετε στη συρρίκνωση του κόλπου και του περινέου ανοίγματος, έτσι ώστε να είναι ξανά παρόμοια με την πριν από την εγκυμοσύνη κατάσταση τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Μόλις ο γιατρός σας δώσει την συγκατάθεσή του μετά τον τοκετό, αρχίστε να γυμνάζεστε. Η τακτική άσκηση δυναμώνει τους μυς του περινέου, ακόμη και μόνο το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μυϊκού τόνου σε αυτή την περιοχή.  Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις Kegel πέντε λεπτά τρεις φορές την ημέρα, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

2. Μην εκπλαγείτε αν αποκτήσετε αιμορροΐδες

Η περιοχή του κόλπου δεν είναι ο μόνος τομέας που τεντώνεται πολύ στη διάρκεια του τοκετού. Μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν θα συμβεί σε σας, επειδή όμως η προσπάθεια της ώθησης στον τοκετό είναι παρόμοια με την προσπάθεια στην τουαλέτα, μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, πρησμένες φλέβες στο ορθό. Βέβαια αν ήδη αντιμετωπίσατε το πρόβλημα αυτό στην εγκυμοσύνη, τώρα μπορεί να επιδεινωθεί στη διάρκεια της γέννας. Όμως η ανακούφιση είναι δυνατή! Για να μειώσετε τον πόνο και τη διόγκωση:

Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας ανακουφίσει από την φαγούρα και τον πόνο.

Βάλτε λίγο πάγο στην περιοχή αυτή, θα βελτιώσει το πρήξιμο και τη δυσφορία.

Οι ασκήσεις Kegel βοηθούν, γιατί βελτιώνουν την κυκλοφορία στην περιοχή αυτή.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με κάποια κρέμα για τις αιμορροΐδες.

3. Τα λόχεια μπορεί να διαρκέσουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε ακούσει για την περίοδο αυτή μετά τον τοκετό που ονομάζεται λοχεία και στη διάρκεια της οποίας υπάρχει αίμα που αποβάλλεται από τη μήτρα και προέρχεται από το διαχωρισμό του πλακούντα από το ενδομήτριο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και σαράντα ημέρες.

Είναι ίσως δύσκολο να μην ανησυχείτε βλέποντας το αίμα αυτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αρκεί να μην είναι αιμορραγία.

Τα λόχεια συνήθως μειώνονται σημαντικά από τη 10η ημέρα και μετά. Επίσης θυμηθείτε ότι η κανονική περίοδος επανέρχεται μετά από τρεις έως εννέα μήνες από την γέννηση του μικρού σας.  

Είναι πάντα καλό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να γνωρίζει η γυναίκα όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που θα της συμβούν. Όμως δεν είναι τίποτε τόσο σημαντικό όσο το γεγονός της γέννησης.