Οι 4 μεγαλύτεροι μύθοι της εγκυμοσύνης

Οι 4 μεγαλύτεροι μύθοι της εγκυμοσύνης

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής έχουν αλλάξει την εμπειρία της εγκυμοσύνης για τη σύγχρονη γυναίκα. Οι προγεννητικές εξετάσεις δείχνουν το φύλο του παιδιού, την ποσότητα του αμνιακού υγρού, το βάρος του μωρού πριν τη γέννηση και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη συνεχίζει να εμπνέει τη δημιουργία μύθων και οι γονείς συχνά αναρωτιούνται αν οι προβλέψεις της γιαγιάς για το φύλο του μωρού θα είναι σωστές!

Άραγε γιατί οι γονείς διαλέγουν να ακολουθήσουν συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους που δεν στηρίζονται στην ιατρική επιστήμη;

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως η πρόβλεψη για το φύλο του μωρού ή πόσα μαλλάκια θα έχει όταν γεννηθεί, δεν είναι κακό. Όμως σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την εγκυμοσύνη.

Θα πρέπει να προσέξετε πολύ όταν ένας μύθος:

- Είναι σε αντίθεση με τη θεραπεία που έχετε από το γιατρό σας, όπως για παράδειγμα η διακοπή των βιταμινών.
- Η προτροπή να λάβει ή έγκυος βότανα ή φάρμακα που δεν έχει δώσει ο γιατρός.
- Σας προξενεί ιδιαίτερο φόβο και άγχος για την υγεία του μωρού σας. Μην ξεχνάτε ότι το στρες της μητέρας μπορεί να κάνει κακό στο μωρό.

Κοινοί μύθοι της εγκυμοσύνης.

Μπορεί οι προβλέψεις και οι παραδόσεις αυτές, να ποικίλουν από γενεά σε γενεά και από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν όμως και μερικές κοινές όπως:

Μύθος: Εάν στηριχτείτε στο κεφάλι σας, μετά το σεξ, μπορεί να μείνετε έγκυος πιο εύκολα!

Πραγματικότητα: Αν και κάποιοι ειδικοί λένε, ότι αν μείνεις ξαπλωμένη για 20 με 30 λεπτά μετά το σεξ, ενισχύεις τις πιθανότητες της σύλληψης, επειδή το σπέρμα μένει μέσα στο σώμα, το να στηριχθείς στο κεφάλι σου είναι πολύ δύσκολο, επικίνδυνο για τραυματισμό και βέβαια δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα βοηθήσει.

Μύθος: Το σχήμα και το ύψος της κοιλιάς μπορεί να δείξει το φύλο του μωρού.

Πραγματικότητα: Η δημοφιλής πεποίθηση ότι οι γυναίκες που περιμένουν αγοράκι έχουν «χαμηλά» την κοιλιά τους και αυτές που περιμένουν κορίτσι έχουν την κοιλιά τους «ψηλά» δεν είναι αλήθεια. Το σχήμα και το ύψος της κοιλιάς καθορίζεται από τον μυϊκό τόνο της μητέρας, τη μήτρα και τη θέση του μωρού. Έτσι αν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, θα πει ότι το μωράκι κατέβηκε πιο χαμηλά γιατί πλησιάζει ο τοκετός. Αν θέλετε να μάθετε το φύλο του παιδιού σας, ρωτήστε το γιατρό σας. Ο υπέρηχος πολύ εύκολα θα σας δώσει την απάντηση.

Μύθος: Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου μπορεί να αποκαλύψει το φύλο;

Πραγματικότητα: Ο φυσιολογικός εμβρυικός καρδιακός ρυθμός είναι μεταξύ 120 και 160 παλμούς ανά λεπτό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν είναι πιο γρήγοροι είναι κορίτσι, αν είναι πιο αργοί είναι αγόρι. Όμως, καμία μελέτη δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας θα διαφέρει κατά πάσα πιθανότητα από επίσκεψη σε επίσκεψη στο γιατρό ή και ανάλογα με την ηλικία του εμβρύου και το επίπεδο της δραστηριότητας τη στιγμή της επίσκεψης.

Μύθος: Το σχήμα του προσώπου και το φούσκωμα δείχνει το φύλο του μωρού.

Πραγματικότητα: Κάθε γυναίκα παίρνει βάρος με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κάθε μία βιώνει διαφορετικά τις αλλαγές στο δέρμα της. Αν σας πουν ότι το πρόσωπο σας έγινε πιο στρογγυλό και ρόδινο άρα θα κάνετε κορίτσι, μπορεί να είναι σωστό, αλλά πιθανό να είναι και λάθος!

Αναζητώντας την αλήθεια!

Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας, ίσως είναι διασκεδαστικό να ακούτε και να μαθαίνετε διάφορες προκαταλήψεις και ιστορίες γύρω από την εγκυμοσύνη. Όμως για κάθε ιατρική συμβουλή θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Και έχετε στο νου σας πάντα, ότι η εγκυμοσύνη κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ο γιατρό σας μπορεί να σας δώσει πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές προσαρμοσμένες στη δική σας ιατρική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, διασκεδάστε με όλες αυτές τις παραδόσεις, τις προβλέψεις και τις ιστορίες γύρω από την εγκυμοσύνη σας, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας, πριν κάνετε οτιδήποτε που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία ή την ευεξία σας ή το μωρό σας.